Χρειάζομαι ESTA ή βίζα;


Διαφορά μεταξύ ESTA και Visa

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς διαβατήριο των ΗΠΑ ή του Καναδά χρειάζονται είτε βίζα των ΗΠΑ είτε ESTA. Το ESTA σημαίνει Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης. Πρόκειται για μια άδεια ταξιδιού που παράγεται και τηρείται ηλεκτρονικά και είναι διαθέσιμη με τη συμπλήρωση ενός ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης.

Η αμερικανική βίζα απαιτεί επίσης τη συμπλήρωση του έντυπου ή ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης DS-160, αλλά απαιτεί επίσης από οποιονδήποτε ηλικίας 18 έως 80 ετών να μεταβεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα στην οποία διαμένει ή έχει την υπηκοότητα.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την είσοδο των ταξιδιωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και με εγκεκριμένη ESTA. Αυτό που κάνει, ωστόσο, αυτό το έγγραφο είναι να λειτουργεί ως απόδειξη ότι το άτομο έχει λάβει άδεια να ταξιδέψει στις ΗΠΑ δια θαλάσσης ή αεροπορικώς στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης(VWP). Τελικά, η απόφαση σχετικά με το ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στις ΗΠΑ λαμβάνεται από τους φρουρούς της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων(CBP).

Η αμερικανική θεώρηση παρέχει διαφορετικά δικαιώματα στο πρόσωπο που την κατέχει, καθώς έχει ισχυρότερα δικαιώματα μετανάστευσης και εισδοχής για τη μετάβαση σε άλλη κατηγορία θεώρησης ή την αύξηση της διάρκειας της επίσκεψής του στη χώρα.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ μιας βίζας και μιας ESTA;

Οι διαφορές μεταξύ των κοινών θεωρήσεων επίσκεψης στις ΗΠΑ, όπως οι θεωρήσεις B-1 Tourist, B-2 Tourist και B-1/B-2 Tourist/Business, και της ESTA περιλαμβάνουν:

Το νόμιμο δικαίωμα εισόδου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια επαληθευμένη ESTA δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο ταξιδιώτης θα έχει άδεια εισόδου στις ΗΠΑ. Επίσης, κατά την υποβολή αίτησης στην ESTA, οι ταξιδιώτες συμφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, οπότε οποιαδήποτε απόρριψη δεν μπορεί να προσβληθεί ή να ανατραπεί. Κάποιος που κατέχει θεώρηση εισόδου επισκέπτη έχει περάσει από μια πολύ πιο διεξοδική διαδικασία υποβολής αίτησης για να αποδείξει γιατί θέλει να εισέλθει στις ΗΠΑ, επομένως αποκτά περισσότερα νόμιμα δικαιώματα για να εισέλθει στη χώρα βάσει των μεταναστευτικών νόμων.

Η διάρκεια της διαμονής

Η βίζα επισκέπτη επιτρέπει στον κάτοχό της να παραμείνει στις ΗΠΑ έως έξι μήνες ανά επίσκεψη. Η ESTA επιτρέπει μόνο ενενήντα ημέρες.

Η διάρκεια της εξουσιοδότησης

Ο κάτοχος ESTA έχει άδεια για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριό του, όποια από τις δύο ημερομηνίες έρθει πρώτη. Όσοι έχουν βίζα επισκέπτη έχουν δεκαετή διάρκεια, αν και ο εκπρόσωπος της πρεσβείας που διεξάγει τη συνέντευξη για τη βίζα επισκέπτη μπορεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια να την παρατείνει ή να τη συντομεύσει.

Πόσες επισκέψεις καλύπτει

Και οι δύο αυτές ταυτότητες ισχύουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλαπλές επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επεκτάσεις

Ούτε η ESTA ούτε η θεώρηση επισκέπτη μπορούν να ανανεωθούν. Εάν κάποιος έχει υπερβεί το όριο των ενενήντα ημερών που προβλέπεται στην ESTA, πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα και να επιστρέψει στη χώρα του ή σε άλλα εδάφη εκτός των ΗΠΑ. Η θεώρηση επίσκεψης δεν μπορεί να ανανεωθεί, αλλά μπορεί να παραταθεί. Για να γίνει αυτό, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο I-539, Αίτηση παράτασης/αλλαγής του καθεστώτος μη μετανάστη, πριν λήξει η θεώρηση επισκέπτη.

Ανανεώσεις

Δεν είναι δυνατή η ανανέωση μιας ESTA. Όταν λήξει, ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβάλει ολοκαίνουργια αίτηση. Επίσης, οι θεωρήσεις επισκεπτών δεν μπορούν να ανανεωθούν. Ωστόσο, είναι δυνατόν οι αιτούντες να μην χρειαστεί να παραστούν σε άλλη προσωπική συνέντευξη στην πρεσβεία, εάν υποβάλουν αίτηση για την ίδια θεώρηση επισκέπτη και εάν το προξενείο ή η πρεσβεία των ΗΠΑ στην οποία υποβάλλουν αίτηση προσφέρει απαλλαγή από τα ραντεβού.

Μεταβιβασιμότητα

Σε περίπτωση που το διαβατήριο ενός αιτούντος χαθεί, κλαπεί ή λήξει, η ESTA δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο διαβατήριο. Ακόμα και αν το αρχικό διαβατήριο στο οποίο εκδόθηκε έχει λήξει, η θεώρηση επισκέπτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον η θεώρηση στο προηγούμενο ή ληγμένο διαβατήριο δεν έχει υποστεί ζημιά με οποιονδήποτε τρόπο και ο αιτών εξακολουθεί να ταξιδεύει με έγκυρο και μη ληγμένο διαβατήριο.

Πόσο διαρκεί η εφαρμογή

Συνήθως χρειάζονται 10 έως 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί η υποβολή αίτησης ESTA. Ανάλογα με την εκπαίδευση, την εργασία, τα ταξίδια, τη μετανάστευση ή το ποινικό ιστορικό του αιτούντος, η συμπλήρωση του εντύπου DS-160, το οποίο είναι το υποχρεωτικό έντυπο για τις θεωρήσεις εισόδου, διαρκεί συνήθως 60 έως 90 λεπτά.

Πόσο διαρκεί η επεξεργασία τους

Η επεξεργασία μιας ESTA δεν διαρκεί συνήθως περισσότερο από πέντε λεπτά και η απόφαση λαμβάνεται, αν όχι αμέσως. Ωστόσο, η επεξεργασία της ESTA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, η οποία είναι η μεγαλύτερη επιτρεπόμενη από την CBP. Συγκριτικά, η επεξεργασία μιας βίζας επισκέπτη διαρκεί συνήθως από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες και η περίοδος αυτή εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας της πρεσβείας. Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις δώδεκα εβδομάδες κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Επιπλέον, εάν μια αίτηση για θεώρηση επισκέπτη υπόκειται σε “διοικητική επεξεργασία”, η επεξεργασία της αίτησης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Χρησιμοποιεί το

Και οι δύο μπορούν γενικά να χρησιμοποιηθούν για τους ίδιους σκοπούς που αφορούν τουριστικές δραστηριότητες καθώς και επιχειρηματικές δραστηριότητες, με τις οποίες ο ταξιδιώτης δεν αποκτά εισόδημα από πηγή στις ΗΠΑ. Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις παρέχονται παρακάτω.

Πόσο κοστίζουν

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρεώνει τέλος 21 δολαρίων για ESTA από τον Δεκέμβριο του 2023. Το ποσό αυτό αποτελείται από ένα τέλος διαχείρισης ύψους 4 δολαρίων και 17 δολάρια που δίνονται στην Corporation for Travel Promotion. Εάν η αίτηση ESTA απορριφθεί, το τέλος των 17 δολαρίων επιστρέφεται στον αιτούντα. Αντίθετα, η βίζα επισκέπτη κοστίζει 185 δολάρια. Αυτό αποτελείται από το τέλος MRV, το οποίο χρεώνεται πριν από την κράτηση ραντεβού με μια πρεσβεία ή την απόκτηση απαλλαγής για ένα ραντεβού. Εάν η θεώρηση επισκέπτη απορριφθεί, δεν επιστρέφεται κανένα μέρος του τέλους MRV. Εκτός από τα κυβερνητικά τέλη τόσο για τις αιτήσεις θεώρησης εισόδου επισκεπτών όσο και για τις αιτήσεις ESTA, οι τρίτοι πάροχοι ενδέχεται να χρεώνουν για πρόσθετες υπηρεσίες.

Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο χρειάζομαι;

Το ποια μορφή ταξιδιωτικής άδειας χρειάζεστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά εξηγούνται παρακάτω:

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής μου;

Εάν ελπίζετε να εισέλθετε στις ΗΠΑ για τουρισμό, για να επισκεφθείτε την οικογένεια ή τους φίλους σας, για επαγγελματικούς λόγους, για διαμετακόμιση, για ιατρικούς λόγους ή για οποιονδήποτε άλλο βραχυπρόθεσμο λόγο, μπορεί να χρειάζεστε μόνο μια ESTA. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά και μπορείτε να ελέγξετε αν είστε επιλέξιμοι για μια τέτοια άδεια, εξετάζοντας τις απαιτήσεις της ESTA.

Ποιες είναι οι προσωπικές μου συνθήκες;

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το κατά πόσον μπορείτε να λάβετε ESTA. Αυτά μπορεί να σχετίζονται με το ιατρικό, μεταναστευτικό, ταξιδιωτικό και ποινικό ιστορικό σας. Αυτός ο σύνδεσμος μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε αν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες σας καθιστά μη επιλέξιμους για έγκριση και να δείτε τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας που τίθενται επί του παρόντος σχετικά με αυτούς τους παράγοντες.

Η εγκεκριμένη ESTA είναι απαραίτητη μόνο για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δια θαλάσσης ή αεροπορ ικώς και, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται για τους ταξιδιώτες που έρχονται από τον Καναδά ή το Μεξικό δια ξηράς.

Τι γίνεται αν δεν είμαι επιλέξιμος για ESTA;

Θα πρέπει να αποκτήσετε τουριστική βίζα Β-2 για τουριστικές δραστηριότητες ή επαγγελματική βίζα Β-1 για επαγγελματικούς λόγους, εάν δεν είστε επιλέξιμοι για ESTA ή εάν σκοπεύετε να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από 90 ημέρες.

Β-2 Τουριστική βίζα

Η τουριστική βίζα Β-2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επισκεφθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας, να κάνετε διακοπές και περιηγήσεις στα αξιοθέατα, να λάβετε ιατρική περίθαλψη και να παρακολουθήσετε μαθήματα μικρής διάρκειας που δεν σας δίνουν πανεπιστημιακές μονάδες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επισκέψεις έως 180 ημέρες ανά επίσκεψη και ισχύουν συνήθως για δέκα έτη. Ωστόσο, οι προσωπικές περιστάσεις του αιτούντος λαμβάνονται υπόψη όταν αποφασίζεται η διάρκεια.

Β-1 Επιχειρηματική βίζα

Για τη συμμετοχή σε συναντήσεις, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ή τη διευθέτηση μιας περιουσίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επαγγελματική βίζα Β-1. Η “επιχειρηματική” δραστηριότητα που διεξάγεται από έναν αλλοδαπό υπήκοο πρέπει να είναι επιτρεπτή υπό την έννοια ότι, όταν ταξιδεύει με επιχειρηματική βίζα Β-1, ο αιτών δεν πρέπει συνήθως να αποκτά εισόδημα από πηγή στις ΗΠΑ. Η επαγγελματική θεώρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως και 180 ημέρες ανά επίσκεψη και, όπως και η τουριστική θεώρηση, ισχύει γενικά για δέκα χρόνια, ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες του αιτούντος.

C-1 Βίζα διέλευσης

Τα άτομα που δεν είναι επιλέξιμα για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα διέλευσης C-1 για να διέλθουν από τις ΗΠΑ προς άλλο προορισμό. Όσοι επιθυμούν να εργαστούν νόμιμα, να αποθηκεύσουν, να κάνουν έρευνα ή να ασκήσουν άλλες δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως της διάρκειας της επίσκεψής τους ή της επιλεξιμότητας ESTA, θα πρέπει να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο της βίζας που είναι καταλληλότερος για τις απαιτήσεις τους.

Χρονοδιαγράμματα αίτησης ESTA

Παρακαλούμε επισκεφθείτε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για περισσότερες λεπτομέρειες εάν χρειάζεστε βίζα των ΗΠΑ. Συνήθως, η επεξεργασία των αιτήσεων θεώρησης διαρκεί τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Αυτό εξαρτάται, ωστόσο, από τα χρονοδιαγράμματα επεξεργασίας και τον φόρτο εργασίας της πρεσβείας των ΗΠΑ. Επομένως, πριν κλείσετε το ταξιδιωτικό σας δρομολόγιο από ή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί για αυτά τα χρονοδιαγράμματα επεξεργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html για να ενημερωθείτε σχετικά με τους χρόνους αναμονής για ραντεβού στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τουρίστες, βίζες μεταναστών και άλλα έντυπα.