Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για ESTA;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ESTA υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση. Η συμπλήρωση της αίτησης διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η ESTA επεξεργάζεται στη συνέχεια από το DHS (Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας), το οποίο απαντά με απόφαση εντός 72 ωρών. Για να υποβάλετε αίτηση για ESTA θα χρειαστείτε το διαβατήριό σας, το ταξιδιωτικό σας δρομολόγιο και τα στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη σας, εάν εργάζεστε.

Η αίτηση ESTA περιλαμβάνει διάφορες ενότητες αίτησης. Συνιστάται στους αιτούντες να εξετάσουν τις διάφορες ενότητες για να διασφαλίσουν ότι κατανοούν τη φύση των ζητούμενων πληροφοριών και γιατί είναι σχετικές με την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

Υποβάλετε αίτηση για ESTA

How do I check the validity of my current ESTA Application?

Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της τρέχουσας αίτησής σας για ESTA πριν αναχωρήσετε για ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, να ανακτήσετε την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό εξουσιοδότησης ESTA συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα στην οποία θα αναφέρετε το επώνυμο και το όνομα σας καθώς και τα στοιχεία του διαβατηρίου σας.

Εάν η αίτησή σας είναι επί του παρόντος ακόμη έγκυρη, τότε θα σας δοθεί η κατάσταση ESTA, η ημερομηνία λήξης και ο αριθμός εξουσιοδότησης.

Όταν ελέγχετε την εγκυρότητα της κατάστασης ESTA, μπορεί να εμφανιστεί ένα από τα πέντε διαφορετικά μηνύματα. Και οι πέντε από αυτές και τι σημαίνουν αναλύονται παρακάτω.

Ελέγξτε την κατάσταση της αίτησης ESTA

Η αίτηση ESTA δεν βρέθηκε

Εάν ελέγξετε την κατάσταση της ESTA σας και λάβετε ένα μήνυμα που λέει “Η αίτηση δεν βρέθηκε”, αυτό συνήθως σημαίνει ότι κάπου στο αρχικό έντυπο της αίτησής σας για ESTA δώσατε λάθος βιομετρικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λάθη όπως η αναγραφή λανθασμένου ονόματος, αριθμού διαβατηρίου, χώρας διαβατηρίου ή ημερομηνίας λήξης.

Αυτό που μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση αυτού του σφάλματος είναι αν δώσατε λάθος πληροφορίες στη φόρμα που υποβάλατε για να ελέγξετε την κατάστασή σας στην ESTA.

Τέλος, το σφάλμα “Η αίτηση δεν βρέθηκε” μπορεί επίσης να προκληθεί εάν το σύστημα δεν έλαβε ποτέ αίτηση ESTA από εσάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται (για παράδειγμα) στη διακοπή της σύνδεσης στο διαδίκτυο ή στο ότι η πληρωμή σας δεν πραγματοποιήθηκε.

Η αίτηση ESTA έληξε

Εάν προσπαθήσετε να ελέγξετε την κατάσταση της ESTA σας και λάβετε αυτό το μήνυμα, σημαίνει ότι η αίτησή σας ESTA έχει λήξει. Για να λάβετε νέα ESTA πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, θα πρέπει να υποβάλετε εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε σε αυτό το στάδιο ότι δεν είναι δυνατή η ανανέωση μιας αίτησης ESTA που έχει λήξει. Επίσης, δεν μπορείτε να μεταφέρετε μια ESTA από ένα διαβατήριο σε άλλο. Πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση με βάση τα τρέχοντα στοιχεία σας.

Αίτηση ESTA σε εκκρεμότητα

Εάν λάβετε αυτό το μήνυμα, σημαίνει απλώς ότι υποβάλατε πρόσφατα μια αίτηση η οποία εξακολουθεί να εξετάζεται από το CBP. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ESTA σας έχει απορριφθεί, απλώς πρέπει να περιμένετε. Η επεξεργασία των αιτήσεων διαρκεί συνήθως έως και 72 ώρες και μερικές φορές διενεργούνται πρόσθετοι έλεγχοι ασφαλείας. Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακαλείστε να το λάβετε υπόψη σας και να υποβάλετε την αίτηση ESTA όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Έγκριση ESTA

Αυτό το μήνυμα είναι ένα καλό νέο, διότι σημαίνει ότι η αίτησή σας ESTA έχει εγκριθεί και ότι έχετε πλέον την άδεια να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώστε τον αριθμό της αίτησης ESTA καθώς και την ημερομηνία λήξης. Και πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας στις ΗΠΑ, βεβαιωθείτε 100% ότι έχετε έγκυρη ESTA. Συνιστάται να ελέγξετε εκ νέου την κατάσταση της ESTA την τελευταία ημέρα πριν αναχωρήσετε για τις ΗΠΑ.

Ακόμη και αν έχετε έγκυρη ESTA, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανακληθεί από έναν υπάλληλο του CBP (τελωνείο και συνοριακός έλεγχος) μόλις φτάσετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Τότε θα σας απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

Αίτηση ESTA Δεν έχει εγκριθεί

Εάν λάβετε αυτό το μήνυμα, σημαίνει ότι η αίτησή σας ESTA έχει εξεταστεί και απορριφθεί. Συνεπώς, δεν έχετε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ESTA για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Θα μπορούσατε, ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις να υποβάλετε αίτηση για τουριστική βίζα Β-2 και να λάβετε άδεια να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.Μπορείτε να λάβετε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε και να υποβάλετε αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ σε αυτόν τον ιστότοπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σημείωση: Εάν καταχωρήσατε λανθασμένες πληροφορίες ή κάνατε κάποιο άλλο λάθος στο έντυπο αίτησης ESTA, θα πρέπει να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ομάδα τεχνικής υποστήριξης ESTA.

Σημείωση: Όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για ESTA συνιστάται να επαληθεύσουν την κατάσταση της αίτησής τους πριν αναχωρήσουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσουν ότι θα τους επιτραπεί να ξεκινήσουν το ταξίδι τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν πρόσθετα τέλη ή να υποβάλουν νέα αίτηση. Θα πρέπει συγκεκριμένα να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε αριθμό εξουσιοδότησης ESTA. Επίσης, ελέγξτε διπλά ότι η άδεια θα είναι έγκυρη την ημέρα της αναχώρησής σας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι είναι το ESTA;

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε ως τουρίστας είτε για επαγγελματικούς λόγους, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για το ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας). Οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στοπρόγραμμα VWP(πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης) πρέπει να λάβουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια προκειμένου να ταξιδέψουν προς ή μέσω των ΗΠΑ. Το σύστημα θεωρήσεων ESTA λειτουργεί από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι αιτήσεις για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας μπορούν να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

Ισχύει για διαμονή 90 ημερών ή λιγότερο για διαμετακομιστικούς, τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

Οι τουριστικοί σκοποί περιλαμβάνουν: (διακοπές), επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς, ιατρική περίθαλψη, συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται από αδελφικές, κοινωνικές ή υπηρεσιακές οργανώσεις, συμμετοχή ερασιτεχνών σε μουσικές, αθλητικές ή παρόμοιες εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, εάν δεν πληρώνονται για τη συμμετοχή τους, εγγραφή σε σύντομο ψυχαγωγικό πρόγραμμα σπουδών, όχι για την απόκτηση πτυχίου (για παράδειγμα, ένα διήμερο μάθημα μαγειρικής κατά τη διάρκεια των διακοπών).

Οι επιχειρηματικοί σκοποί περιλαμβάνουν: Διαβουλεύσεις με επιχειρηματικούς συνεργάτες, συμμετοχή σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό ή επιχειρηματικό συνέδριο ή διάσκεψη, παρακολούθηση βραχυπρόθεσμης κατάρτισης (δεν επιτρέπεται να πληρώνεστε από οποιαδήποτε πηγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εξαίρεση τα έξοδα που συνδέονται με τη διαμονή σας) ή διαπραγμάτευση σύμβασης.

Μόνο τα άτομα που κατέχουν διαβατήριο από μία από τις ακόλουθες χώρες είναι επιλέξιμα για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ESTA:

Ανδόρα Αυστραλία Αυστρία
Βέλγιο Μπρουνέι Χιλή
Κροατία Τσεχική Δημοκρατία Δανία
Εσθονία Φινλανδία Γαλλία
Γερμανία Ελλάδα Ουγγαρία
Ισλανδία Ιρλανδία Ισραήλ
Ιταλία Ιαπωνία Νότια Κορέα
Λετονία Λιχτενστάιν Λιθουανία
Λουξεμβούργο Μάλτα Μονακό
Ολλανδία Νέα Ζηλανδία Νορβηγία
Πολωνία Πορτογαλία Άγιος Μαρίνος
Σιγκαπούρη Σλοβακία Σλοβενία
Ισπανία Σουηδία Ελβετία
Ταϊβάν Ηνωμένο Βασίλειο