Τι είναι η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP);

Category: Υπηρεσίες CBP | 0
Τι είναι το CBP;

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών (CBP) είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, την είσπραξη εισαγωγικών δασμών και την επιβολή των μεταναστευτικών νόμων των ΗΠΑ.

Πόση χρηματοδότηση λαμβάνει η CBP από την κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ χρηματοδοτείται κυρίως μέσω πιστώσεων του Κογκρέσου. Για το οικονομικό έτος 2023, ο προϋπολογισμός του οργανισμού ανέρχεται σε πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πόσα άτομα απασχολεί η CBP;

Η CBP είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερους από 60.000 υπαλλήλους. Η CBP αποτελεί συστατικό στοιχείο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και είναι ο διάδοχος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (INS), η οποία ανήκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ποια είναι η ιστορία της CBP;

Οι ρίζες της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ ανάγονται στις πρώτες ημέρες της Δημοκρατίας. Το Κογκρέσο ίδρυσε για πρώτη φορά τον οργανισμό το 1789 και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στην ονομασία και αναδιοργάνωση. Με τη σημερινή του μορφή, ο οργανισμός δημιουργήθηκε το 2003 στο πλαίσιο του νόμου για την εσωτερική ασφάλεια.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της CBP;

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των αμερικανικών συνόρων και των λιμένων εισόδου. Αυτό περιλαμβάνει την επιθεώρηση των εισερχόμενων ταξιδιωτών και φορτίων και την πρόληψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και λαθρεμπορευμάτων στη χώρα.

Η CBP είναι υπεύθυνη για την επιβολή των αμερικανικών νόμων σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών, την είσπραξη εισαγωγικών δασμών και την επιβολή των αμερικανικών μεταναστευτικών νόμων. Η υπηρεσία παρέχει επίσης υποστήριξη και βοήθεια σε άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση διασυνοριακών εγκλημάτων.

Ποιες είναι μερικές από τις πρόσφατες επικρίσεις της CBP;

Τα τελευταία χρόνια, η CBP έχει επικριθεί για τη χρήση βίας, ιδίως για τη χρήση θανατηφόρας βίας. Η CBP έχει επίσης επικριθεί για τη μεταχείριση των κρατουμένων, ιδίως εκείνων που κρατούνται στην CBP για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ποιες εξουσίες έχει η CBP με το ESTA;

Η CBP έχει την εξουσία να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις ESTA. Μπορούν επίσης να ακυρώσουν ή να ανακαλέσουν μια εγκεκριμένη ESTA ανά πάσα στιγμή.

Πώς διαχειρίζεται η CBP το ESTA;

Η CBP διαχειρίζεται το ESTA μέσω του δικτυακού τόπου της CBP. Η ESTA είναι μια δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους επιλέξιμους επισκέπτες να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ESTA είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καθορίζει την επιλεξιμότητα των επισκεπτών να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Τα βήματα συνοψίζονται παρακάτω:

  • Υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση και πληρώστε το τέλος αίτησης ESTA.
  • Η CBP θα εξετάσει την αίτησή σας και θα καθορίσει αν είστε επιλέξιμος για να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.
  • Εάν εγκριθεί, το ηλεκτρονικό διαβατήριό σας θα εκδοθεί με αριθμό εξουσιοδότησης ESTA.
  • Εάν η αίτησή σας απορριφθεί, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα σε πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ.

Πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατήριο και έγκριση ESTA πριν επιβιβαστείτε στην πτήση σας προς τις ΗΠΑ.

Τι είναι το ESTA;

Το ESTA είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καθορίζει την επιλεξιμότητα των επισκεπτών να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Η ESTA απαιτείται για όλα τα ταξίδια χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Ο πρωταρχικός σκοπός της ESTA είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των ΗΠΑ. Το ESTA απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία εισόδου για τους επιλέξιμους ταξιδιώτες.

Για να υποβάλουν αίτηση για ESTA, οι αιτούντες πρέπει να έχουν έγκυρο διαβατήριο και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή του τέλους της αίτησης. Οι αιτήσεις ESTA διεκπεραιώνονται συνήθως εντός 72 ωρών και η έγκριση ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο του αιτούντος, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα. Οι εγκεκριμένοι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον αριθμό έγκρισης ESTA. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ESTA δεν εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε ανάκριση στο λιμάνι εισόδου.

Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για ESTA;

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ESTA είναι απλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Για να υποβάλετε αίτηση, θα πρέπει να δώσετε ορισμένες βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα, τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησής σας. Θα πρέπει επίσης να έχετε έγκυρο διαβατήριο. Μόλις συγκεντρώσετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, μπορείτε να αρχίσετε να συμπληρώνετε την ηλεκτρονική αίτηση. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά και θα λάβετε απόφαση σχετικά με την έγκριση ή μη της αίτησής σας. Εάν ταξιδεύετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους, απαιτείται έγκριση ESTA για να εισέλθετε στις ΗΠΑ από ξηράς, θαλάσσης ή αέρος.

Πώς επεξεργάζεται η CBP την αίτησή μου για ESTA;

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό του κατά πόσον ένας ξένος πολίτης έχει δικαίωμα εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν υποβάλλετε αίτηση για ESTA, η CBP θα εξετάσει την αίτησή σας και τα δικαιολογητικά σας για να διαπιστώσει αν πληροίτε τις προϋποθέσεις εισδοχής. Εάν η CBP διαπιστώσει ότι δεν έχετε δικαίωμα να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ, η αίτησή σας ESTA θα απορριφθεί. Ωστόσο, μπορεί να έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση.