Οι ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA

Ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA

Οι ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA καθορίζουν την ικανότητά σας να λάβετε εγκεκριμένη άδεια. Οι μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, αν έχει ποτέ αρνηθεί η είσοδος των αιτούντων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν έχουν απελαθεί από αυτές, αν οι αιτούντες έχουν ποτέ συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν ο αιτών έχει ποινικό μητρώο σε οποιαδήποτε χώρα, αν ο αιτών έχει ταξιδέψει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής, και αν οι αιτούντες έχουν ποτέ εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ακολουθεί περίληψη των εννέα ερωτήσεων επιλεξιμότητας ESTA καθώς και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να ερμηνεύσετε τις ερωτήσεις αυτές κατά τη συμπλήρωση της αίτησής σας ESTA.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 1 – Σωματικές ή ψυχικές διαταραχές

Έχετε σωματική ή ψυχική διαταραχή, ή είστε χρήστης ή εθισμένος στα ναρκωτικά, ή έχετε επί του παρόντος κάποια από τις ακόλουθες ασθένειες (οι μεταδοτικές ασθένειες καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 361(β) του νόμου περί δημόσιας υγείας):

  • Χολέρα
  • Διφθερίτιδα
  • Φυματίωση, λοιμώδης
  • Πανούκλα
  • Ευλογιά
  • Κίτρινος πυρετός
  • Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, Lassa, Marburg, Crimean-Congo
  • Σοβαρές οξείες αναπνευστικές ασθένειες ικανές να μεταδοθούν σε άλλα άτομα και πιθανόν να προκαλέσουν θνησιμότητα.

Η πρώτη από τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA αφορά τις σωματικές ή ψυχικές διαταραχές του αιτούντος. Θα πρέπει να γνωστοποιήσετε εάν έχετε οποιαδήποτε από τις απαριθμούμενες βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις υψηλής μεταδοτικότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η χολέρα, η διφθερίτιδα, η φυματίωση, η πανώλη, η ευλογιά καθώς και άλλες.

Θα πρέπει επίσης να γνωστοποιήσετε εάν έχετε ψυχικές διαταραχές ή ιστορικό ψυχικής διαταραχής που αποτελούσε απειλή για τον εαυτό σας ή για άλλους. Εάν δεν πάσχετε πλέον από ψυχικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εαυτό σας, σε άλλους ή στην περιουσία τους, τότε θεωρείται ότι δεν πάσχετε πλέον από ψυχική διαταραχή που θα καθιστούσε την αίτησή σας για ESTA μη επιλέξιμη.

Επιπλέον, εάν είστε χρήστης ή εθισμένος στα ναρκωτικά, θα πρέπει να το δηλώσετε στο έντυπο, με αποτέλεσμα να μην σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της οδού Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με το άρθρο 212(α)(1)(Α) του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας και το άρθρο 8 U.S.C. § 1182(α)(1)(Α) του κώδικα ομοσπονδιακών κανονισμών.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 2 – Ποινικό ιστορικό

Έχετε ποτέ συλληφθεί ή καταδικαστεί για έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή ζημιά σε περιουσία ή σοβαρή βλάβη σε άλλο πρόσωπο ή σε κρατική αρχή;

Στη συνέχεια, πρέπει να απαντήσετε στην ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA σχετικά με τις ποινικές καταδίκες. Η ερώτηση ρωτάει συγκεκριμένα αν έχετε καταδικαστεί για έγκλημα, αν έχετε κατηγορηθεί για έγκλημα ή αν περιμένετε δίκη, σε οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και αν δεν έχετε καταδικαστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι κανένας από τους αιτούντες θεώρηση δεν έχει κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα. Ως εκ τούτου, αν έχετε καταδικαστεί ή κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα ή αν περιμένετε δίκη, δεν θα είστε επιλέξιμοι για ESTA.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 3 – Παράνομη χρήση ή κατοχή ναρκωτικών

Έχετε παραβιάσει ποτέ οποιονδήποτε νόμο που σχετίζεται με την κατοχή, χρήση ή διανομή παράνομων ναρκωτικών;

Η τρίτη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA αφορά την παράνομη κατοχή, διανομή ή χρήση ναρκωτικών. Θα σας ζητηθεί να γνωστοποιήσετε εάν έχετε κατέχει, χρησιμοποιήσει ή διανείμει ναρκωτικά που είναι παράνομα στη χώρα σας. Εάν ναι, θα πρέπει να απαντήσετε “ναι” στην τρίτη ερώτηση.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 4 – Αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες

Επιδιώκετε να συμμετάσχετε ή έχετε συμμετάσχει ποτέ σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, κατασκοπεία, σαμποτάζ ή γενοκτονία;

Αυτή η ερώτηση αναφέρει σαφώς τα είδη των δραστηριοτήτων που οδηγούν σε αστάθεια ή βλάβη των άλλων ή μιας χώρας. Θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Τρομοκρατία είναι η χρήση βίας, απειλών ή φόβου ως μέσο για την απόκτηση επιρροής ή αποτελέσματος από μια κυβέρνηση, ένα πρόσωπο ή μια άλλη οντότητα.
  • Κατασκοπεία είναι η κατασκοπεία μιας κυβέρνησης για την παράνομη απόκτηση πληροφοριών από κυβερνήσεις, εταιρείες, άτομα ή άλλες οντότητες.
  • Σαμποτάζ είναι η παρέμβαση στις δραστηριότητες που διεξάγονται από άτομα, κυβερνήσεις, εταιρείες ή άλλες οντότητες με την ελπίδα να βοηθηθούν τα δικά σας προσωπικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα άλλων.
  • Γενοκτονία είναι η δολοφονία ανθρώπων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτικό κόμμα ή άλλη ομάδα ατόμων.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 5 – Παραπλανητικό ιστορικό για την είσοδο στις ΗΠΑ.

Έχετε ποτέ διαπράξει απάτη ή έχετε παραποιήσει τον εαυτό σας ή άλλους για να αποκτήσετε ή να βοηθήσετε άλλους να αποκτήσουν θεώρηση ή είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Θα πρέπει να αποκαλύψετε το προηγούμενο ιστορικό σας για εξαπάτηση για να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια προς τους άλλους καθώς και προς τον εαυτό σας. Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ψευδή παροχή πληροφοριών ή τη χρήση πλαστών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο αίτησης θεώρησης ή ESTA για εσάς ή για άλλους.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 6 – Προθέσεις απασχόλησης

Αναζητάτε επί του παρόντος εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή απασχοληθήκατε προηγουμένως στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς προηγούμενη άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Εάν υποβάλλετε αίτηση για ESTA για να αποκτήσετε εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να το δηλώσετε στο έντυπο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα έχουν χρησιμοποιήσει την ESTA για να συμμετάσχουν σε συνεντεύξεις για εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι αιτούντες ενδέχεται να υποβληθούν σε ερωτήσεις στα σύνορα των ΗΠΑ. Με βάση την κατάστασή σας, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα πρέπει να απαντηθεί με ακρίβεια η ερώτηση ανάλογα με τις περιστάσεις σας. Εάν απαντήσετε “ναι”, είναι πιθανό να απορριφθεί η ESTA σας. Εάν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να μην σας χορηγηθεί ESTA, μπορείτε να ζητήσετε από τον πιθανό εργοδότη σας να διεξάγει μια εικονική συνέντευξη μέσω Zoom ή άλλης εφαρμογής βίντεο.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 7 – Προηγούμενες αρνήσεις εισόδου στις ΗΠΑ ή βίζας

Έχει ποτέ απορριφθεί θεώρηση εισόδου στις ΗΠΑ για την οποία είχατε υποβάλει αίτηση με το τρέχον ή το προηγούμενο διαβατήριό σας, ή έχει ποτέ απορριφθεί η εισδοχή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες ή έχει ποτέ αποσυρθεί η αίτησή σας για εισδοχή σε λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ;

Η έβδομη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA αφορά προηγούμενες απορρίψεις θεωρήσεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν σας έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για οποιονδήποτε λόγο. Εάν γνωρίζετε για τυχόν προηγούμενες αρνήσεις θεώρησης, πρέπει να απαντήσετε “ναι” σε αυτή την ερώτηση. Θα σας ζητηθεί να παράσχετε πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες για το πότε και πού συνέβη η άρνηση.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 8 – Υπερβαίνοντες

Έχετε μείνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από την περίοδο εισδοχής που σας έχει χορηγήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Εάν έχετε παρατείνει στο παρελθόν τη διάρκεια ισχύος μιας βίζας ή μιας ESTA, θα πρέπει να το δηλώσετε στο έντυπο της αίτησης. Οποιαδήποτε περίπτωση κατά την οποία έχετε παρατείνει την ισχύ μιας αμερικανικής βίζας ή ESTA έστω και κατά μία ημέρα σημαίνει ότι είστε παραβάτης. Είναι πιθανό η αίτησή σας να απορριφθεί όταν απαντάτε “ναι” σε αυτή την ερώτηση.

Ερώτηση επιλεξιμότητας 9 – Ταξιδιωτικό ιστορικό

Ταξιδέψατε ή ήσασταν παρών στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά;

Ο νόμος του 2015 για την πρόληψη τρομοκρατικών ταξιδιών είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη αυτής της ερώτησης στο έντυπο αίτησης ESTA. Εάν έχετε ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη, τότε θα πρέπει να απαντήσετε “ναι” σε αυτή την ερώτηση. Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε τη χώρα, τις ημερομηνίες καθώς και έναν από τους δώδεκα λόγους του ταξιδιού σας. Οι λόγοι περιλαμβάνουν

  • Για να ταξιδέψετε ως τουρίστας (διακοπές)Για προσωπικό ταξίδι ή οικογενειακή επίσκεψη (συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων αναγκών).
  • Για εμπορικούς/επιχειρησιακούς σκοπούς.Εκτελείτε επίσημα καθήκοντα ως υπάλληλος πλήρους απασχόλησης της κυβέρνησης χώρας του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα.
  • Εκτελείτε στρατιωτική θητεία στις ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.
  • Διεξαγωγή εργασίας ως δημοσιογράφος.
  • Να συμμετέχει σε ανθρωπιστική βοήθεια για λογαριασμό ανθρωπιστικής ή διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης.
  • Εκτέλεση επίσημων καθηκόντων για λογαριασμό διεθνούς οργανισμού ή περιφερειακού (πολυμερούς ή διακυβερνητικού) οργανισμού.
  • Εκτέλεση επίσημων καθηκόντων για λογαριασμό υποεθνικής κυβέρνησης ή φορέα χώρας VWP
  • Να φοιτήσετε σε ακαδημαϊκό ίδρυμα.
  • Συμμετοχή σε επαγγελματική ανταλλαγή ή συνέδριο
  • Συμμετοχή σε πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών.
  • Άλλα

Στα σύνορα εισόδου των ΗΠΑ, ενδέχεται να σας ζητηθεί να προσκομίσετε αποδείξεις για τους λόγους που αναφέρατε παραπάνω. Η μη γνωστοποίηση τέτοιων προηγούμενων ταξιδιών θα έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησής σας για ESTA.

Συμπέρασμα

Συνιστάται στους αιτούντες να μην παραπλανούν με τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA στο έντυπο αίτησης. Λόγω των συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ κυβερνητικών φορέων των ΗΠΑ και διεθνών φορέων, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) γνωρίζει πολλές από τις απαντήσεις των ερωτήσεων επιλεξιμότητας ESTA στο έντυπο. Συνεπώς, η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική για τους αιτούντες ESTA. Εάν ελπίζετε να επισκεφθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος VWP, επισκεφθείτε τις απαιτήσεις ESTA για περισσότερες πληροφορίες.