Τι είναι το ESTA;

Το σύστημα Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) ελέγχει τους επισκέπτες που είναι επιλέξιμοι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι ταξιδιώτες που δικαιούνται visa waver μπορούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα, αλλά θα χρειαστούν εγκεκριμένη ESTA. Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θεωρείται ότι ενέχουν λιγότερους κινδύνους για την ασφάλεια ή τη μετανάστευση των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι οι ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Τι μπορώ να κάνω με μια ESTA;

Μια εγκεκριμένη ESTA σας επιτρέπει να επιβιβαστείτε σε αεροπορικό ή θαλάσσιο αερομεταφορέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Όλοι οι μεγάλοι αερομεταφορείς και θαλάσσιοι μεταφορείς πρέπει να είναι υπογράφοντες μεταφορείς του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών (CBP) συνιστά στους αιτούντες να υποβάλλουν τις αιτήσεις ESTA κατά την κράτηση του ταξιδιού τους και να υποβάλλουν την αίτησή τους περισσότερες από 3 ημέρες πριν από την αναχώρησή τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς λειτουργεί το ESTA;

Οι ξένοι υπήκοοι που ταξιδεύουν στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση, αλλά θα απαιτείται ESTA. Η CBP, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), καθιέρωσε την ESTA ως έναν τρόπο εντοπισμού των ταξιδιωτών που αποτελούν απειλή πριν εισέλθουν στις ΗΠΑ. Μόλις καταχωρίσετε τα απαραίτητα βιογραφικά στοιχεία, τις πληροφορίες πληρωμής και ταξιδιού στο έντυπο, η αίτηση επεξεργάζεται από το σύστημα για να καθοριστεί αν έχετε την άδεια να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς θεώρηση.

Κατά την άφιξή σας στο λιμάνι αναχώρησης, η αεροπορική ή θαλάσσια εταιρεία σας θα επιβεβαιώσει με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών ότι διαθέτετε έγκυρη ταξιδιωτική άδεια.

Είναι η ESTA σαν βίζα των ΗΠΑ;

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) δεν είναι βίζα. Δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις για να χρησιμεύσει σε αντικατάσταση θεώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επισκέπτες που διαθέτουν έγκυρη βίζα των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τους λόγους για τους οποίους εκδόθηκε. Οι ταξιδιώτες με έγκυρη βίζα δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση ESTA. Με τον ίδιο τρόπο που μια έγκυρη θεώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποτελεί εγγύηση για την είσοδο στη χώρα, η εγκεκριμένη ESTA δεν αποτελεί επίσης εγγύηση για την είσοδο στις ΗΠΑ.

Πόσο καιρό απαιτείται η ESTA;

Η ESTA έγινε υποχρεωτική στις 12 Ιανουαρίου 2009. Όποιος υποβάλει αίτηση για ESTA αναμένεται να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική τελωνειακή δήλωση μόλις φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ταξιδιώτες του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν την πράσινη κάρτα 1-94W.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις ESTA ισχύουν για δύο χρόνια ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου. Οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για ESTA κάθε φορά. Χρησιμοποιώντας την ESTA για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ταξιδιώτες μπορούν να παραμείνουν μόνο για περίοδο 90 ημερών ανά επίσκεψη. Οι επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αποτρέπεται η υποψία των Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων ότι οι ταξιδιώτες κάνουν κατάχρηση του προγράμματος VWP. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος VWP.

Η εγκεκριμένη ESTA εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Εάν έχετε λάβει έγκριση για ταξίδι μέσω της ESTA, τότε η έγκριση αυτή συμβάλλει στη διαπίστωση ότι επιτρέπεται σε εσάς ως άτομο να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Ωστόσο, δεν σας καθιστά αυτομάτως δεκτούς στη χώρα κατά την είσοδό σας. Κατά την άφιξή σας στον προορισμό σας στην Αμερική, θα υποβληθείτε σε έλεγχο από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP). Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το παραδεκτό σας να εισέλθετε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP.

Ποια είναι η περίοδος ισχύος της ESTA;

Εκτός εάν ανακληθεί για συγκεκριμένο λόγο, η άδεια ESTA χορηγείται για περίοδο 24 μηνών μετά την έγκρισή της. Εκτός αν λήξει πρώτα το διαβατήριό σας, οπότε θα λήξει και η ESTA σας. Οι υπάλληλοι της CBP θα μπορούν να δουν την ημερομηνία λήξης της ESTA στα συστήματά τους.

Η άδεια ESTA θα ισχύει για πολλαπλά ταξίδια στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διετούς περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλετε αίτηση για ESTA για κάθε επίσκεψη στις ΗΠΑ, εάν η προηγούμενη άδειά σας είναι έγκυρη.

Σε περίπτωση που η ESTA σας λήξει ενώ βρίσκεστε στη μέση μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ, η λήξη δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητά σας να εγκαταλείψετε τη χώρα.

Μπορείτε να μείνετε έως και 24 μήνες με ESTA;

Όχι. Παρόλο που η άδεια ESTA διαρκεί για περίοδο 24 μηνών, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο επιτρέπεται να παραμείνει συνεχώς για δύο χρόνια στις ΗΠΑ. Η ESTA επιτρέπει ταξίδια στη χώρα για διαμονή 90 ημερών ή λιγότερο. Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς διακοπή πρέπει να αποκτήσουν θεώρηση επισκέπτη. Η θεώρηση επισκέπτη μπορεί να είναι είτε επαγγελματική θεώρηση Β1 είτε τουριστική θεώρηση Β2. Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις απαιτείται η συμπλήρωση του εντύπου DS-160 και μια συνέντευξη στο τοπικό προξενείο ή την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ESTA εάν αποκτήσουν νέο διαβατήριο ή εάν αλλάξουν τη χώρα υπηκοότητας, το όνομα ή το φύλο τους. Επιπλέον, απαιτείται νέα αίτηση εάν υπάρχουν αλλαγές στις απαντήσεις που έδωσε ο αιτών στις ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα η υποβολή αίτησης για ESTA κατά τη στιγμή της κράτησης του ταξιδιού και όχι πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αναχωρούν τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επιβίβαση.

Απαιτούνται ψηφιακά αντίγραφα ή εκτυπώσεις στο αεροδρόμιο;

Η απλή απάντηση είναι όχι. Η CBP θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σας για την ESTA μέσω των βάσεων δεδομένων της. Ωστόσο, η κατοχή ενός φυσικού αντιγράφου της εξουσιοδότησής σας είναι πάντα κάτι που ένας λογικός ταξιδιώτης μπορεί να επιθυμεί. Το πρόγραμμα VWP δεν απαιτεί νομικά ένα φυσικό αντίγραφο, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε ένα αντίγραφο για τα αρχεία σας.