Όλες οι ενότητες ερωτήσεων στο έντυπο αίτησης ESTA

Ερωτήσεις για το έντυπο ESTA

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και τη διαχείριση του εντύπου αίτησης ESTA. Σκοπός του εντύπου είναι να συλλέξει αρκετές πληροφορίες που θα επιτρέψουν στο CBP (United States Customs and Border Protection) να διασταυρώσει τα στοιχεία ενός ταξιδιώτη σε έναν μεγάλο αριθμό παγκόσμιων βάσεων δεδομένων για εγκληματικές, απαγορευμένες πτήσεις και τρομοκρατία.

Η CBP και το DHS έχουν, ωστόσο, υπόψη τους τον χρόνο που χρειάζεται ένας αιτών για να ολοκληρώσει την αίτηση ESTA. Εάν το έντυπο ESTA είναι πολύ δύσχρηστο και απαιτεί πολύ χρόνο για να συμπληρωθεί, θα υπονομευθεί ο σκοπός του ESTA ως ενός γρήγορου ηλεκτρονικού τρόπου για την απόκτηση ταξιδιωτικής άδειας. Οι ταξιδιώτες μπορεί να βρουν τη διαδικασία τόσο ενοχλητική που θα μπορούσε να τους αποτρέψει από το να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνεπώς, οι ερωτήσεις στο έντυπο ESTA έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να διασφαλίζεται ότι παρέχουν στις συνοριακές αρχές το ελάχιστο ποσό πληροφοριών που απαιτείται για να επιβεβαιωθεί ότι ένας ταξιδιώτης δεν θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατάλογος ερωτήσεων ESTA

Κατάλογος ερωτήσεων ESTA

Στοιχεία αιτούντος/διαβατηρίου

Στο πρώτο μέρος του εντύπου αίτησης ESTA ζητούνται από τον αιτούντα βασικές πληροφορίες, όπως το επώνυμο και το όνομα. Στην ίδια ενότητα, ο αιτών πρέπει επίσης να καταχωρίσει πληροφορίες σχετικά με το διαβατήριό του, καθώς και πληροφορίες σχετικά με άλλες εθνικότητες που μπορεί να έχει σήμερα ή να είχε στο παρελθόν. Ο αιτών πρέπει επίσης να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν έγγραφα που αφορούν την άλλη ιθαγένεια.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε σε αυτό το στάδιο ότι τα στοιχεία που θα δώσετε στην αίτησή σας για ESTA θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που αναγράφονται στο διαβατήριό σας. Κατά την καταχώριση των πληροφοριών σε αυτό το μέρος του εντύπου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό διαβατηρίου, καθώς οποιοδήποτε λάθος εδώ θα προκαλέσει την ακυρότητα της αίτησής σας για ESTA. Άλλα λάθη που κάνουν συχνά οι αιτούντες περιλαμβάνουν την καταχώριση του επωνύμου τους στο πεδίο “Όνομα” ή το αντίστροφο και την καταχώριση μόνο του ονόματος στο πεδίο “Όνομα” αντί του ονόματος και του μεσαίου ονόματος (ή των μεσαίων ονομάτων).

Άλλη ιθαγένεια/υπηκοότητα

Σε αυτό το τμήμα, πρέπει να καταχωρίσετε πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες και τις τρέχουσες εθνικότητες και υπηκοότητες. Εάν έχετε άλλη ιθαγένεια ή υπηκοότητα άλλης χώρας, πρέπει να γνωστοποιήσετε το γεγονός αυτό. Πρέπει επίσης να αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο αποκτήσατε την εν λόγω ιθαγένεια ή υπηκοότητα (π.χ. πολιτογράφηση, μέσω γονέων, γέννηση) και να αναφέρετε το όνομα της χώρας και τις πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που εκδόθηκαν.

Εάν είχατε προηγουμένως την ιθαγένεια ή την υπηκοότητα άλλης χώρας, πρέπει να γνωστοποιήσετε το όνομα της χώρας αυτής. Ωστόσο, το έντυπο δεν ζητά πληροφορίες σχετικά με το πώς αποκτήσατε την εν λόγω ιθαγένεια ή υπηκοότητα, επειδή δεν είναι πλέον ενεργή.

Μέλος GE (Global Entry)

Η CBP (Τελωνεία και Προστασία των Συνόρων) διαχειρίζεται επίσης το πρόγραμμα GE (Global Entry). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ταχείας εκκαθάρισης ασφαλείας και της εισόδου στις ΗΠΑ για τα μέλη. Τα μέλη του Global Entry έχουν λάβει προέγκριση από τα τελωνεία και την προστασία των συνόρων και, ως εκ τούτου, θεωρούνται αιτούντες χαμηλού κινδύνου.

Τα μέλη του προγράμματος GE μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ σε διάφορα αεροδρόμια περνώντας από ένα αυτοματοποιημένο περίπτερο. Εάν είστε μέλος της GE, πρέπει να αναγράψετε τον αριθμό μέλους σας στο έντυπο. Οι πληροφορίες αυτές ζητούνται στο έντυπο ESTA για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της GE θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς κόπο στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήριά τους ως μέλη και μια εγκεκριμένη ESTA.

Γονικές πληροφορίες

Σε αυτό το μέρος του εντύπου, σας ζητείται να καταχωρίσετε ορισμένες πληροφορίες για τους γονείς σας. Αυτό περιλαμβάνει τα μικρά και τα επώνυμα τους. Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, οι γονείς περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: βιολογικοί, θετοί γονείς, θετοί γονείς ή κηδεμόνες. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να καταχωρίσετε τα ονόματα των ατόμων που σας φρόντιζαν κατά την παιδική σας ηλικία. Εάν δεν είχατε ποτέ φροντιστές ή γονείς, συμπληρώστε εδώ “ΑΓΝΩΣΤΟ”.

Προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας

Σε αυτό το μέρος του εντύπου αίτησης ESTA, πρέπει να αναφέρετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνσή σας. Βεβαιωθείτε ότι πληκτρολογήσατε σωστά κάθε μέρος της διεύθυνσης. Η πρώτη γραμμή, για παράδειγμα, είναι για τη διεύθυνση της οδού καθώς και για τον αριθμό του σπιτιού όπου μένετε. Είναι απίθανο το CBP να χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας σας για να στείλει οποιαδήποτε αλληλογραφία. Συνήθως θα χρησιμοποιήσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας εάν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας για κάτι που σχετίζεται με την αίτησή σας ESTA.

Πληροφορίες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το τμήμα αυτό προστέθηκε από την CBP πριν από μερικά χρόνια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς του αιτούντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού όπου μπορείτε να επιλέξετε από επιλογές όπως YouTube, Instagram, Twitter, Facebook και άλλα. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε το όνομα μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που δεν εμφανίζεται στο αναπτυσσόμενο μενού. Υπάρχει επίσης ένα πεδίο στο οποίο σας ζητείται να εισάγετε το αναγνωριστικό του κοινωνικού σας μέσου. Εάν έχετε λογαριασμό στο Twitter, για παράδειγμα, με το ψευδώνυμο @JohnSmith, θα πρέπει να τον καταχωρίσετε στο πεδίο Αναγνωριστικό Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποφασίσει εάν ένας αιτών που υποβάλλεται σε πρόσθετο έλεγχο στο πλαίσιο της αίτησής του για ESTA αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή όχι.

Η ESTA θα πρέπει να περιλαμβάνει τα αναγνωριστικά κοινωνικών μέσων (ονόματα λογαριασμών) κάθε λογαριασμού κοινωνικών μέσων που διατηρούσε τα τελευταία 5 χρόνια σε οποιαδήποτε από τις πλατφόρμες που αναφέρονται παρακάτω:

Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram

Εάν δεν ήσασταν ενεργός σε καμία από αυτές τις πλατφόρμες κατά την προηγούμενη πενταετία, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή που δηλώνει ότι δεν έχετε παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνιστάται θερμά στους αιτούντες να δίνουν ειλικρινείς απαντήσεις. Το προσωπικό της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ θα ελέγξει τα στοιχεία σας και αν διαπιστωθεί ότι έχετε καταχωρίσει ψευδή στοιχεία εδώ, η αίτησή σας για ESTA μπορεί να απορριφθεί.

Πληροφορίες για την απασχόληση

Αυτό το τμήμα του εντύπου της αίτησης ESTA περιλαμβάνει ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το όνομα του εργοδότη σας και τα στοιχεία επικοινωνίας του. Ο λόγος για τον οποίο ζητείται αυτό είναι ότι δίνει στα τελωνεία και τον έλεγχο των συνόρων τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση της απασχόλησής σας, δηλαδή αν έχετε εργασία ή όχι.

Παρόλο που η CBP πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες όταν αποφασίσει αν θα απορρίψει ή θα εγκρίνει μια αίτηση ESTA, οι συνοριοφύλακες θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο παράνομης παραμονής ενός αιτούντος στις ΗΠΑ για λόγους εργασίας. Οι εν λόγω φρουροί έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τους ταξιδιώτες στα σύνορα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πόσο γνήσια είναι η απόφασή τους να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους μετά την επίσκεψή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες για το σημείο επαφής στις ΗΠΑ

Οι αιτούντες ESTA που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για μη διαμετακομιστικούς σκοπούς θα πρέπει να εισάγουν πληροφορίες σχετικά με την επαφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνσή τους. Οι αιτούντες που δεν έχουν πρόσωπο επικοινωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία ενός ξενοδοχείου ή οργανισμού. Εναλλακτικά, εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για ένα πρόσωπο επικοινωνίας στις ΗΠΑ, μπορείτε να εισαγάγετε μηδενικά (π.χ. “00000”) στα αριθμητικά πεδία και “ΑΓΝΩΣΤΟ” στα πεδία κειμένου.

Ο λόγος για τον οποίο ζητούνται αυτές οι πληροφορίες είναι ότι ενημερώνουν την CBP για το πού πιθανότατα θα διαμείνει ο αιτών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας/τοποθεσίας για το εν λόγω πρόσωπο, επιχείρηση ή οργανισμό.

Διεύθυνση ενώ βρίσκεστε στις Η.Π.Α.

Οι πληροφορίες που εισάγετε σε αυτό το μέρος της φόρμας μπορεί να είναι οι ίδιες με αυτές που καταχωρήσατε παραπάνω, εάν, για παράδειγμα, θα επισκεφθείτε το Μαϊάμι και η μόνη επαφή που έχετε στις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο είναι το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνετε.

Οι επιχειρηματικοί επισκέπτες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία θα πρέπει, ωστόσο, να αναγράφουν τα στοιχεία της επαφής τους στο πρώτο τμήμα και στο δεύτερο τμήμα να αναγράφουν πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο τους ή άλλο κατάλυμα που έχουν κανονίσει.

Οι αιτούντες που δεν έχουν ακόμη κάνει κράτηση καταλύματος για την επικείμενη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ μπορούν να εισάγουν μερικά μηδενικά (π.χ. “00000”) στα αριθμητικά πεδία και “ΑΓΝΩΣΤΟ” στα πεδία κειμένου.

Πληροφορίες επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης εντός ή εκτός των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης και εφόσον δεν υπάρχουν άμεσα μέλη της οικογένειάς σας, το CBP θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που παρέχετε εδώ για να επικοινωνήσει με τα πρόσωπα που έχετε ορίσει. Εάν, ωστόσο, δεν έχετε κάποιον για να επικοινωνήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να πληκτρολογήσετε “ΑΓΝΩΣΤΟ” σε αυτό το πεδίο.

Ερωτήσεις επιλεξιμότητας

Οι απαντήσεις που θα δώσετε σε αυτές τις εννέα ερωτήσεις “ναι” ή “όχι” θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν η αίτησή σας ESTA θα εγκριθεί ή όχι. Οι ερωτήσεις καλύπτουν διάφορα θέματα και αποσκοπούν στο να προσδιορίσουν αν ο αιτών θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνος λόγω του ποινικού του ιστορικού, της προσωπικής του υγείας, των δραστηριοτήτων του που σχετίζονται με την τρομοκρατία, του ιστορικού του σχετικά με τα ναρκωτικά, του ιστορικού του σχετικά με τις αμερικανικές θεωρήσεις και τη μετανάστευση, της επιθυμίας του να εργαστεί στις ΗΠΑ, καθώς και του ιστορικού του σχετικά με τα ταξίδια του σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αν απαντήσετε “ναι” ακόμη και σε μία από τις εννέα ερωτήσεις του εντύπου αίτησης ESTA, η αίτησή σας θα απορριφθεί κατά πάσα πιθανότητα. Συνεπώς, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση αυτού του μέρους του εντύπου. Εάν σας ζητηθεί να δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάποια από τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας, φροντίστε να απαντήσετε με συνοπτικό αλλά ειλικρινή τρόπο.

Παραίτηση από δικαιώματα

Όλοι οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν το τμήμα “Παραίτηση από δικαιώματα”. Αυτό ουσιαστικά δηλώνει ότι παραιτείστε από το δικαίωμά σας να ζητήσετε επανεξέταση οποιασδήποτε απόφασης του CBP, καθώς και από το δικαίωμά σας να ασκήσετε έφεση κατά μιας τέτοιας απόφασης. Η μη αποδοχή αυτής της παραίτησης από τα δικαιώματά σας θα διασφαλίσει ότι η αίτησή σας για ESTA δεν θα εγκριθεί.

Τμήμα πιστοποίησης

Σε αυτό το μέρος του εντύπου της αίτησης ESTA, πρέπει να βεβαιώσετε ότι καταλάβατε τις ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσετε και ότι απαντήσατε σε όλες τις ερωτήσεις σωστά και αληθινά κατά την καλύτερη δυνατή πίστη και γνώση σας. Η συμπλήρωση αυτού του τμήματος του εντύπου είναι επίσης υποχρεωτική εάν θέλετε να εγκριθεί η αίτησή σας για ESTA.

Συμπέρασμα

Παρόλο που με την πρώτη ματιά η συμπλήρωση μιας αίτησης ESTA μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, υπάρχουν αρκετές σκέψεις που οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν κατά νου πριν απαντήσουν στις διάφορες ερωτήσεις του εντύπου.

Ευτυχώς, θα έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε τις απαντήσεις σας πριν υποβάλετε τη φόρμα για επεξεργασία. Αυτό σας δίνει το χρόνο να ελέγξετε ξανά όλα όσα καταχωρήσατε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόρριψη της αίτησής σας για ESTA. Μπορείτε να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της αίτησής σας ESTA μετά την υποβολή της, εάν δεν λαμβάνετε ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.