Ποια είναι τα διάφορα καθεστώτα ESTA;

Category: Κατάσταση ESTA | 0
Διαφορετικό καθεστώς ESTA

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) είναι το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου ασφάλειας ταξιδιωτών για άτομα που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Η κατοχή εγκεκριμένης ESTA δεν σημαίνει ότι θα γίνετε δεκτοί στη χώρα. Το παραδεκτό προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους του Τμήματος Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) κατά την άφιξη στη χώρα. Ωστόσο, οι βιογραφικές πληροφορίες που συλλέγονται στο ESTA παρέχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις επιλεξιμότητας του προγράμματος VWP και ενημερώνουν τους υπαλλήλους σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια ή τη μετανάστευση.

Πότε και πώς πρέπει να υποβάλω αίτηση για ESTA;

Θα χρειαστείτε την ESTA πριν ταξιδέψετε. Ιδανικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία πριν οριστικοποιήσετε την πτήση και τη διαμονή σας, για το ενδεχόμενο να σας απορρίψουν.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο ESTA και πρέπει να υποβάλλονται στα αγγλικά, αν και οι οδηγίες είναι διαθέσιμες σε διάφορες γλώσσες.

Ορισμένοι ιστότοποι εμφανίζονται επίσημοι και προσφέρονται να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία για λογαριασμό σας έναντι αμοιβής. Η διαδικασία είναι η ίδια, ανεξάρτητα από το ποιος κάνει την αίτηση και οι πληροφορίες που παρέχετε είναι πανομοιότυπες, αλλά τις μοιράζεστε με έναν άγνωστο τρίτο.

Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των πληροφοριών που συλλέγονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά στην ουσία θέλουν να μάθουν για:

  • μεταδοτικές ασθένειες,
  • συλλήψεις και καταδίκες για ορισμένα εγκλήματα, και
  • προηγούμενο ιστορικό ανάκλησης ή απέλασης θεώρησης.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία υποβολής αίτησης ESTA;

Κανονικά θα λάβετε απάντηση εντός 72 ωρών, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπο ESTA για την τελευταία κατάσταση της αίτησής σας, εάν δεν λάβετε απάντηση μετά από περίπου μία ημέρα. Θα χρειαστείτε τον αριθμό διαβατηρίου σας, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό αίτησης. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να ανακτήσετε την αίτησή σας και να επανεξετάσετε την κατάστασή της. Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια:

  • Έγκριση Εγκρίθηκε
  • Εξουσιοδότηση σε εκκρεμότητα
  • Μη εγκεκριμένο ταξίδι

Έγκριση Εγκρίθηκε

Αν το πετύχετε αυτό, είστε έτοιμοι να φύγετε, αλλά να θυμάστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας εγγυηθεί την είσοδο στη χώρα. Το ESTA είναι απλώς ο αρχικός έλεγχος ασφαλείας που διενεργεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτού επιτρέψει στους ταξιδιώτες να επιβιβαστούν σε αεροπορικό ή θαλάσσιο αερομεταφορέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις εγκριθεί, η ESTA σας επιτρέπει να παραμείνετε στη χώρα για 90 ημέρες ανά επίσκεψη, αλλά πρέπει να δηλώσετε κατά την άφιξή σας πότε σκοπεύετε να φύγετε. Μια εγκεκριμένη ESTA ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου.

Εξουσιοδότηση σε εκκρεμότητα

Εάν η αίτησή σας δεν έχει κριθεί, θα λάβετε ειδοποίηση ότι εκκρεμεί. Μην πανικοβάλλεστε, θα πρέπει να λάβετε απόφαση εντός 72 ωρών. Μπορείτε να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της ESTA σας ηλεκτρονικά ή να περιμένετε να λάβετε ειδοποίηση για την έγκριση ή την απόρριψή σας.

Μη εγκεκριμένο ταξίδι

Η κατάσταση “Travel Not Authorized” σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η είσοδός σας στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα από την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μπορείτε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση για ESTA εάν οι συνθήκες σας έχουν αλλάξει ή εάν κάνατε κάποιο λάθος στο έντυπο της αίτησης.

Πόσο διαρκεί η ESTA;

Η ESTA σας δεν μπορεί να ανανεωθεί. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • μετά από δύο έτη από την ημερομηνία της προηγούμενης έγκρισης ESTA, ή
  • όταν ανανεώνεται το διαβατήριό σας, ή
  • εάν αλλάξει μία ή περισσότερες περιστάσεις, όπως αλλαγή ονόματος, φύλου ή χώρας υπηκοότητας, ή
  • οι συνθήκες που διέπουν τις απαντήσεις σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας στις οποίες απαντήσατε “ναι” ή “όχι” αλλάζουν.

Πρέπει να εκτυπώσω την έγκριση ESTA;

Δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί σας τις απαντήσεις της αίτησής σας ESTA, αλλά θα χρειαστείτε τον αριθμό της αίτησής σας. Συνιστάται να εκτυπώσετε τη σελίδα επιβεβαίωσης της εγκεκριμένης ESTA, καθώς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες θέλουν να δουν ένα αντίγραφο. Σημειώστε ότι ενδέχεται να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ψηφιακό έντυπο τελωνείου κατά την άφιξή σας στον έλεγχο διαβατηρίων των ΗΠΑ κατά την είσοδό σας στη χώρα. Και πάλι, αυτό δεν σας εγγυάται την είσοδο, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να απορριφθεί κάποιος στο σημείο εισόδου, εκτός εάν δεν έχει απαντήσει ειλικρινά σε μία από τις κρίσιμες ερωτήσεις, όπως ψέματα σχετικά με ποινική καταδίκη ή προηγούμενο μεταναστευτικό ιστορικό στις ΗΠΑ.