Πώς μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα;

Category: Θεωρήσεις ΗΠΑ | 0
Πώς μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ ως τουρίστας

Εάν είστε πολίτης οποιουδήποτε ξένου κράτους και θέλετε να εισέλθετε στις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για βίζα. Οι θεωρήσεις επισκέπτη διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Β-1 εάν η επίσκεψή σας είναι για επαγγελματικούς σκοπούς
  • B-2 αν θέλετε να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ ως τουρίστας

Με τη βίζα επισκέπτη Β-2 θα σας επιτραπεί να κάνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Πηγαίνετε διακοπές στις ΗΠΑ
  • Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό
  • Επισκεφθείτε την οικογένεια ή τους φίλους σας
  • Πηγαίνετε για ιατρική περίθαλψη
  • Να συμμετέχετε ερασιτεχνικά σε αθλητικές, μουσικές ή παρόμοιες εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνετε αμοιβή
  • Συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται από υπηρεσιακές, κοινωνικές ή αδελφικές οργανώσεις
  • Εγγραφείτε σε ένα σύντομο μάθημα σπουδών για ψυχαγωγικούς σκοπούς μόνο, π.χ. ένα διήμερο μάθημα φωτογραφίας

Τα ακόλουθα δεν επιτρέπονται εάν έχετε βίζα επισκέπτη Β-2

  • Σπουδές για την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος
  • Εργασία
  • Πραγματοποίηση μιας παράστασης ενώ πληρώνεται γι’ αυτήν ή μπροστά σε κοινό που πληρώνει
  • Είσοδος στις ΗΠΑ εάν είστε μέλος του πληρώματος αεροσκάφους ή πλοίου
  • Εργασία στο ραδιόφωνο, στον ξένο Τύπο, στην έντυπη δημοσιογραφία, στον κινηματογράφο ή στα μέσα ενημέρωσης
  • Μόνιμη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Τουρισμός γέννησης, δηλαδή ταξίδι στις ΗΠΑ κυρίως για να γεννήσει το παιδί, ώστε να αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα.

Πώς μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για βίζα των ΗΠΑ;

Η διαδικασία αίτησης θεώρησης περιλαμβάνει διάφορα στάδια και η σειρά και ο τρόπος συμπλήρωσής τους μπορεί να διαφέρει από πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ σε πρεσβεία ή προξενείο. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο του τοπικού προξενείου ή της πρεσβείας σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ηλεκτρονική αίτηση θεώρησης

Έντυπο DS-160: Αίτηση για μη μεταναστευτική βίζα. Πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση θεώρησης ηλεκτρονικά και στη συνέχεια να εκτυπώσετε τη σελίδα επιβεβαίωσης και να την πάρετε μαζί σας στην προσωπική συνέντευξη.

Φωτογραφία: Ενώ είστε απασχολημένοι με τη συμπλήρωση του εντύπου DS-160, θα πρέπει να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας στη σωστή μορφή.

Προγραμματίστε μια προσωπική συνέντευξη

Εκτός από ορισμένες ειδικές εξαιρέσεις (βλ. παρακάτω), θα πρέπει να παραστείτε σε προσωπική συνέντευξη στο πλαίσιο της αίτησής σας για θεώρηση.

  • Εάν είστε 13 ετών ή νεότεροι, συνήθως δεν απαιτείται συνέντευξη.
  • Εάν είστε μεταξύ 14 και 79 ετών, απαιτείται συνέντευξη.
  • Εάν είστε 80 ετών και άνω, συνήθως δεν απαιτείται συνέντευξη.

Λάβετε υπόψη ότι για τη συνέντευξη για τη βίζα θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού στο προξενείο ή την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα διαμονής σας. Εάν το κάνετε σε άλλο προξενείο ή πρεσβεία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να λάβετε έγκριση για βίζα.

Οι χρόνοι αναμονής για προσωπικές συνεντεύξεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τόπο σε τόπο, και μπορεί επίσης να εξαρτώνται από την κατηγορία θεώρησης ή την εποχή του έτους. Επομένως, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για τη θεώρηση Β-2 το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθούν ορισμένοι τυπικοί χρόνοι αναμονής σε ημερολογιακές ημέρες (Δεκέμβριος 2022):

  • Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: 81
  • Παρίσι, Γαλλία: 130
  • Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία: 428
  • Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική: 7
  • Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη: 3

Για να μάθετε τον τρέχοντα μέσο χρόνο αναμονής στο προξενείο ή την πρεσβεία της περιοχής σας, τηλεφωνήστε τους.

Ετοιμαστείτε για την προσωπική σας συνέντευξη καταβάλλοντας τα απαραίτητα τέλη

Εάν πρέπει να πληρώσετε το τέλος της αίτησης θεώρησης πριν από τη λήξη της προθεσμίας, η καλύτερη επιλογή σας είναι να το πληρώσετε το συντομότερο δυνατό. Αφού εγκριθεί η θεώρηση Β-2 και ανάλογα με την εθνικότητά σας, ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλλετε πρόσθετη πληρωμή για το τέλος έκδοσης της θεώρησης. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα τέλη που ισχύουν, συμβουλευτείτε τον ιστότοπο του προξενείου ή της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα διαμονής σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα

Πριν πάτε για τη συνέντευξη για τη βίζα, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα ακόλουθα έγγραφα:

  1. Διαβατήριο: Το διαβατήριό σας θα πρέπει να ισχύει για έξι μήνες ή περισσότερο κατά την επιστροφή σας από την επίσκεψή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η χώρα σας έχει εξαιρεθεί από αυτή την απαίτηση. Κάθε άτομο που ταξιδεύει μαζί σας πρέπει να υποβάλει τη δική του αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας.
  2. Η σελίδα επιβεβαίωσης DS-160: Το έντυπο που εκτυπώσατε μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θεώρησης
  3. Την απόδειξη πληρωμής του τέλους DS-160: αποδεικνύει ότι πληρώσατε το τέλος της αίτησης.
  4. Φωτογραφία: Εάν προσπαθήσατε να ανεβάσετε τη φωτογραφία σας κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και δεν τα καταφέρατε, θα πρέπει να φέρετε μια εκτυπωμένη φωτογραφία στην απαιτούμενη μορφή στη συνέντευξη.

Μπορεί να μου ζητηθεί πρόσθετη τεκμηρίωση;

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε επίσης τον τοπικό ιστότοπο του προξενείου ή της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών όπου σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση. Ενδέχεται να απαιτήσουν πρόσθετα έγγραφα για να καθορίσουν αν πληροίτε τις προϋποθέσεις ή όχι.

Παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Ο λόγος του ταξιδιού σας
  • Απόδειξη της πρόθεσής σας να εγκαταλείψετε τις ΗΠΑ στο τέλος του ταξιδιού σας
  • Απόδειξη ότι διαθέτετε επαρκή κεφάλαια για να πληρώσετε όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την επίσκεψή σας

Η απόδειξη των οικογενειακών δεσμών και/ή της εργασίας στη χώρα διαμονής σας μπορεί να είναι αρκετή για να καταδείξει τον λόγο της επίσκεψής σας και να αποδείξει την πρόθεσή σας να επιστρέψετε στη χώρα καταγωγής σας στο τέλος της επίσκεψής σας. Εάν δεν είστε σε θέση να καλύψετε τα έξοδα του ταξιδιού, μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι κάποιο άλλο άτομο θα αναλάβει την ευθύνη για μέρος ή το σύνολο των σχετικών εξόδων.

Ο αιτών βίζα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις με βάση τους οικογενειακούς δεσμούς του και τη διαμονή του στη χώρα καταγωγής του, αντί για διαβεβαιώσεις από μέλη της οικογένειας ή φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσετε ένορκη βεβαίωση υποστήριξης ή επιστολή πρόσκλησης όταν υποβάλλετε αίτηση για τουριστική θεώρηση. Εάν παρόλα αυτά αποφασίσετε να προσκομίσετε ένα τέτοιο έγγραφο για να υποστηρίξετε την αίτησή σας, λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα ληφθεί υπόψη όταν αποφασιστεί εάν δικαιούστε ή όχι θεώρηση.

Συμμετοχή στην προσωπική συνέντευξη για τη θεώρηση

Θα περάσετε από συνέντευξη από προξενικό υπάλληλο για να διαπιστωθεί αν πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις για να λάβετε βίζα επισκέπτη στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να του αποδείξετε ότι πληροίτε τις διάφορες νομικές απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τον συγκεκριμένο τύπο βίζας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης, θα ληφθούν ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό συνήθως γίνεται στο πλαίσιο της προσωπικής συνέντευξης, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικό στην περιοχή σας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης, το προξενικό γραφείο μπορεί να αποφασίσει ότι η αίτηση πρέπει να περάσει από πρόσθετες διοικητικές διαδικασίες. Στην περίπτωση αυτή, ο προξενικός λειτουργός θα σας εξηγήσει τι θα γίνει στη συνέχεια.

Τι συμβαίνει μετά την έγκριση της αίτησής μου για θεώρηση;

Μετά την έγκριση της θεώρησης και ανάλογα με την εθνικότητά σας, ενδέχεται να χρειαστεί να πληρώσετε το λεγόμενο “τέλος έκδοσης θεώρησης” και να κανονίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα σας επιστραφεί το διαβατήριο (με τη θεώρηση).

Τι συμβαίνει όταν εισέρχομαι στις ΗΠΑ;

Η θεώρηση επιτρέπει στους ξένους ταξιδιώτες να μεταβούν σε ένα λιμάνι εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες (συνήθως ένα αεροδρόμιο) και να ζητήσουν άδεια εισόδου στη χώρα. Ωστόσο, δεν παρέχει στον κάτοχο της θεώρησης αυτόματο δικαίωμα εισόδου στις ΗΠΑ.

Οι υπάλληλοι του DHS (Department of Homeland Security) και του CBP (Customs and Border Protection) στο λιμάνι εισόδου σας έχουν τις απαραίτητες εξουσίες για να επιτρέψουν ή να απορρίψουν την είσοδο στις ΗΠΑ. Εάν λάβετε το πράσινο φως για να εισέλθετε στη χώρα, ο υπάλληλος της CBP θα σας δώσει είτε ένα έντυπο Αρχείο Άφιξης/Αναχώρησης (Έντυπο I-94) είτε μια σφραγίδα εισόδου στο διαβατήριό σας.

Τι θα συμβεί αν δεν εγκαταλείψω τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν λήξει η βίζα μου;

Εάν δεν εγκαταλείψετε τις ΗΠΑ πριν από τη λήξη της βίζας σας, θα γίνετε γνωστός ως “εκτός καθεστώτος”. Σύμφωνα με τον νόμο περί μετανάστευσης και ιθαγένειας (άρθρο 222(ζ)), οι θεωρήσεις των επισκεπτών που βρίσκονται εκτός καθεστώτος καθίστανται αυτομάτως άκυρες. Εάν είχατε βίζα πολλαπλών εισόδων, θα ακυρωθεί και αυτή και δεν θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ξανά για να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον.

Εάν δεν εγκαταλείψετε τις ΗΠΑ πριν από τη λήξη της βίζας σας, μπορεί επίσης να μην έχετε δικαίωμα να λάβετε βίζα στο μέλλον.

Τι πρέπει να κάνω αν αλλάξει η κατάστασή μου;

Εάν υπάρξει μια απροσδόκητη αλλαγή στα σχέδιά σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, π.χ. παντρευτείτε έναν πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών ή λάβετε μια προσφορά εργασίας, θα μπορούσατε να ζητήσετε από το USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) να αλλάξει το καθεστώς σας από μη μετανάστης σε μια άλλη κατηγορία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για άλλη βίζα για να δικαιούστε αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, μόλις εγκαταλείψετε τη χώρα, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για εντελώς νέα βίζα σε προξενείο ή πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες

Όποιος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα επισκέπτη Β-1 δεν επιτρέπεται να δέχεται οποιαδήποτε εργασία ή απασχόληση στη χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχετε δικαίωμα για βίζα εργασίας. Επομένως, μέχρι να σας χορηγηθεί η βίζα, δεν πρέπει να αγοράσετε εισιτήρια ούτε να προβείτε σε οριστικές ρυθμίσεις.

Ακόμη και αν το διαβατήριό σας έχει λήξει, εάν η βίζα σας για τις ΗΠΑ είναι ακόμη σε ισχύ, θα παραμείνει σε ισχύ. Εκτός αν ανακληθεί ή ακυρωθεί, η θεώρηση παραμένει σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης της. Εάν, επομένως, το διαβατήριό σας έχει λήξει, αλλά περιέχει έγκυρη θεώρηση, δεν πρέπει να αφαιρέσετε τη θεώρηση από το ληγμένο διαβατήριο. Μάλλον θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση για νέο διαβατήριο και να το χρησιμοποιήσετε μαζί με τη βίζα του ληγμένου διαβατηρίου για να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.