Είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά ή το Μεξικό

Category: Περιορισμοί ESTA | 0
Είσοδος στις ΗΠΑ από τον Καναδά ή το Μεξικό

Αυτό το άρθρο παρέχει έναν κατάλογο με τις σκέψεις που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ταξιδιώτες όταν εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά ή το Μεξικό.

Εάν βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στο Μεξικό ή στον Καναδά και θέλω να μεταβώ οδικώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να υποβάλω αίτηση για άδεια ESTA;

Εάν έχετε υπηκοότητα από χώρα που αποτελεί μέρος του VWP (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) και θέλετε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά ή το Μεξικό, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση ESTA. Από την 1η Οκτωβρίου 2022, οι ταξιδιώτες του προγράμματος VWP που εισέρχονται στις ΗΠΑ από ξηράς θα πρέπει να λαμβάνουν ESTA.

Πρώτη είσοδος μέσω χερσαίων συνόρων εάν έχετε έγκυρη ESTA. Σε αυτή την περίπτωση, αν είστε ταξιδιώτης του προγράμματος VWP, θα χρειαστείτε εγκεκριμένη ESTA. Θα εισέλθετε στη χώρα σύμφωνα με τις διαδικασίες διέλευσης των χερσαίων συνόρων στο αντίστοιχο χερσαίο συνοριακό πέρασμα. Η ESTA σας θα επικυρωθεί για να διασφαλιστεί ότι έχετε εγκριθεί για την είσοδό σας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP.

Πρώτη είσοδος μέσω χερσαίων συνόρων εάν δεν έχετε έγκυρη ESTA. Εάν δεν έχετε εγκεκριμένη άδεια ESTA, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση ESTA και να λάβετε έγκριση. Εάν η ESTA σας δεν εγκριθεί, δεν θα μπορέσετε να διασχίσετε τα χερσαία σύνορα. Η επεξεργασία της αίτησης ESTA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες μέχρι να ληφθεί απόφαση.

– Εάν έχετε έγκυρη σφραγίδα στο διαβατήριό σας από προηγούμενη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν θέλετε να εισέλθετε εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ταξίδι στον Καναδά ή το Μεξικό για λιγότερο από 30 ημέρες, δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε το έντυπο I-94W σε χαρτί. Η ESTA σας θα ελεγχθεί εκ νέου κατά την άφιξη.

Σημείωση: Οι πολίτες από χώρες που προέρχονται από το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για ESTA εάν ταξιδεύουν με ένα από τα πορθμεία μεταξύ της Βικτώριας, BC ή του Βανκούβερ και της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, επειδή αυτά θεωρούνται χερσαία σύνορα.

Εάν δεν είμαι επιλέξιμος για ESTA, χρειάζεται να συμπληρώσω ένα I-94;

Ναι, οι ταξιδιώτες που δεν είναι επιλέξιμοι για ESTA θα πρέπει να αποκτήσουν βίζα των ΗΠΑ για να εισέλθουν στη χώρα μέσω ξηράς, θάλασσας ή αέρα.

Γιατί η CBP προχώρησε στη μετάβαση από το έντυπο I-94W στο ESTA;

Με την καθιέρωση του προγράμματος ESTA, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μπόρεσε να παραιτηθεί από το απαίτηση ότι οι ταξιδιώτες από τη VWP θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο I-94W προτού τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ. Έκτοτε, η CBP έχει περάσει σε επεξεργασία χωρίς χαρτί για τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι εγκεκριμένης ESTA και φθάνουν από ξηράς, θαλάσσης ή αέρος.

Η πλειονότητα των αερομεταφορέων είναι σε θέση να λαμβάνουν και να επικυρώνουν μηνύματα σχετικά με την κατάσταση ESTA ενός επισκέπτη ως μέρος της κατάστασης επιβίβασής του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η CBP ενσωμάτωσε την απαίτηση ESTA για τις χερσαίες αφίξεις.

Πότε ένας ταξιδιώτης πρέπει να υποβάλει αίτηση για βίζα και όχι για ESTA;

Οι ταξιδιώτες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μη μεταναστευτική βίζα πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη χώρα σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εάν τους έχει απορριφθεί η χορήγηση ESTA ή δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ESTA.
  • Εάν η προγραμματισμένη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ θα διαρκέσει περισσότερο από 90 ημέρες.
  • Εάν σκοπεύουν να φθάσουν στις ΗΠΑ με αεροσκάφος μη υπογράφοντος αερομεταφορέα.
  • Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να πιστεύεται ότι μπορεί να μην γίνονται δεκτοί στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το άρθρο 212(α) του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μη μεταναστευτική θεώρηση πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στις ΗΠΑ.
  • Εάν το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχετίζεται με σύντομη διαμονή για επαγγελματικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Θα λάβω ειδοποίηση μέσω email όταν η ESTA μου πλησιάζει στη λήξη της;

Μια ειδοποίηση λήξης θα σταλεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε στο έντυπο αίτησης όταν η ESTA σας πλησιάζει στη λήξη της. Αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σας συμβουλεύει να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο ESTA και να υποβάλετε νέα αίτηση.

Σε γενικές γραμμές, η εγκεκριμένη ESTA σας θα ισχύει για περισσότερες από μία εισόδους στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάστημα δύο ετών. Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις σε αυτόν τον γενικό κανόνα. Εάν, για παράδειγμα, το διαβατήριό σας λήξει πριν από το τέλος της διετούς περιόδου, η εγκεκριμένη ESTA θα λήξει μαζί με αυτό και θα πρέπει να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

Η αίτησή μου για ESTA ήταν ανεπιτυχής. Πώς μπορώ να μάθω το γιατί;

Το πρόγραμμα ESTA αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ειδικά για να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες των οποίων η επίσκεψη θα θεωρούνταν κίνδυνος για την ασφάλεια ή την επιβολή του νόμου, ή οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα, δεν θα λάβουν ταξιδιωτική άδεια. Παρόλο που υπάρχει σύνδεσμος από τον ιστότοπο ESTA προς το πρόγραμμα TRIP Travel Redress Inquiry Program που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας αιτών του οποίου η αίτηση ESTA έχει απορριφθεί θα λάβει επιστροφή χρημάτων ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αποζημίωσης.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα προξενεία και οι πρεσβείες δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν τον λόγο απόρριψης μιας ESTA ή να διορθώσουν το πρόβλημα που προκάλεσε την απόρριψη. Τα προξενεία και οι πρεσβείες θα είναι, ωστόσο, σε θέση να εξετάσουν μια αίτηση για μη μεταναστευτική θεώρηση. Εάν η αίτηση αυτή είναι επιτυχής, θα είναι ο μόνος άλλος τρόπος για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και του οποίου η αίτηση ESTA απορρίφθηκε, να λάβει άδεια επίσκεψης στις ΗΠΑ.