Λόγοι για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί η αίτηση ESTA

Category: Επεξεργασία ESTA | 0
Λόγοι για τους οποίους απορρίπτεται η ESTA

Η απόρριψη της αίτησής σας για ESTA είναι μια πολύ απογοητευτική εμπειρία και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ταλαιπωρία για τα άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευτυχώς, αν αυτό συμβεί, οι αιτούντες που προέρχονται από χώρα που είναι μέλος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP) έχουν ακόμα μια εναλλακτική λύση: να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα Β2, επαγγελματική βίζα Β1 ή βίζα επισκέπτη Β1/Β2, η οποία είναι ένας συνδυασμός των δύο. Εάν κάνατε ένα μικρό λάθος στην αίτησή σας ESTA, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τις πληροφορίες που δώσατε. Σημαντικά λάθη, όπως η εισαγωγή λανθασμένου αριθμού διαβατηρίου, δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα. Θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση ESTA.

Ποιοι είναι λοιπόν οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απόρριψη της αίτησής σας; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η CBP (Τελωνεία και Προστασία των Συνόρων) μπορεί να απορρίψει μια αίτηση ESTA. Παρακάτω εξηγούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους:

[1] Παραμείνατε στο παρελθόν στις ΗΠΑ.

Σε προηγούμενο ταξίδι σας στις ΗΠΑ υπερβήκατε το μέγιστο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται από το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Εναλλακτικά, έχετε υπερβεί το μέγιστο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται από προηγούμενη βίζα των ΗΠΑ.

[2] Έχετε υποβάλει αίτηση για λάθος τύπο βίζας

Όταν επισκεφτήκατε στο παρελθόν τις ΗΠΑ, δεν είχατε στην κατοχή σας τον κατάλληλο τύπο θεώρησης για την επίσκεψή σας. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να έχετε εργαστεί ενώ είχατε τουριστική βίζα. Αυτό θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα την απόρριψη των επόμενων αιτήσεων θεώρησης των ΗΠΑ.

[3] Η προηγούμενη αίτησή σας για ESTA ή θεώρηση απορρίφθηκε επίσης

Σε μια προηγούμενη περίπτωση υποβάλατε αίτηση για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ESTA ή για θεώρηση και η αίτηση αυτή απορρίφθηκε και δεν μπορέσατε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνθήκες της προηγούμενης απόρριψης δεν έχουν αλλάξει και, συνεπώς, η πρόσφατη αίτησή σας για ESTA έχει επίσης απορριφθεί.

[4] Δώσατε εσφαλμένες πληροφορίες στην αίτηση ESTA

Μία ή περισσότερες από τις απαντήσεις που δώσατε στην αίτηση ESTA ήταν λανθασμένες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το διαπίστωσε όταν διασταύρωσε τις πληροφορίες της αίτησής σας με άλλες βάσεις δεδομένων.

[5] Στο έντυπο δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία διαβατηρίου

Στο έντυπο της αίτησης ESTA, αναγράψατε τα στοιχεία ενός διαβατηρίου που προηγουμένως δηλώσατε ότι είχε κλαπεί ή χαθεί, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθούσατε να το έχετε στην κατοχή σας. Ή, καταχωρήσατε λανθασμένες πληροφορίες διαβατηρίου που ταυτίζονται με τα στοιχεία διαβατηρίου και την ταυτότητα άλλου ταξιδιώτη στον οποίο επίσης δεν χορηγήθηκε ESTA.

[6] Έχετε ποινικό μητρώο

Ανεξάρτητα από το τι απαντήσατε στην ερώτηση 2 για την επιλεξιμότητα στο έντυπο της αίτησης, εάν έχετε ποινικό μητρώο, τότε η CBP πιθανότατα θα το ανακαλύψει και η αίτησή σας για ESTA θα απορριφθεί.

[7] Κλοπή ταυτότητας

Κάποιος μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει παράνομα το όνομά σας για να διαπράξει ένα έγκλημα, ή το όνομά σας μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με το όνομα κάποιου άλλου που διέπραξε ένα έγκλημα. Έτσι, το όνομά σας επισημαίνεται από την CBP ως κίνδυνος για την ασφάλεια όταν διενεργεί τους ελέγχους δεδομένων στους αιτούντες ESTA.

[8] Επισκεφτήκατε μια χώρα που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα

Εάν ταξιδέψατε σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες χώρες από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά, είναι πιθανό να μην πληροίτε τις προϋποθέσεις για ESTA: Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Βόρεια Κορέα, Σομαλία, Σουδάν, Συρία ή Υεμένη.

[9] Είστε υπήκοος ή έχετε διπλή υπηκοότητα χώρας που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα

Εάν έχετε διπλή υπηκοότητα Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Βόρεια Κορέα, Σομαλία, Σουδάν, Συρία ή Υεμένη, δεν θα σας χορηγηθεί ESTA, εκτός εάν η φύση της επίσκεψής σας δεν θεωρείται ύποπτη ή απειλητική για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Το γεγονός ότι είστε επιλέξιμοι για ESTA από μόνο του δεν σας δίνει την άδεια να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Επίσης, δεν σας δίνει αυτόματα το δικαίωμα να εισέλθετε στις ΗΠΑ.

Ενδέχεται να μην σας επιτραπεί να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP λόγω του προηγούμενου μεταναστευτικού ή ποινικού ιστορικού σας. Εάν η αίτησή σας για ESTA απορριφθεί για έναν από αυτούς τους λόγους, δεν θα είναι δυνατόν να λάβετε έγκριση όσες φορές και αν υποβάλετε αίτηση. Η CBP διενεργεί διάφορους διασταυρωτικούς ελέγχους, συγκρίνοντας τις απαντήσεις που δίνετε στο έντυπο της αίτησης ESTA με άλλες βάσεις δεδομένων, για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε λάθος αιτούντα.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν αιτιολογεί την απόρριψη μιας αίτησης ESTA, ούτε υποχρεούται να το κάνει.