Ποιες βίζες των ΗΠΑ προορίζονται για επιχειρηματικούς επισκέπτες;

Category: Θεωρήσεις ΗΠΑ | 0
Είσοδος στις ΗΠΑ με επιχειρηματική βίζα

Ένας υπήκοος ξένης χώρας που θέλει να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωρινούς επαγγελματικούς σκοπούς πρέπει να υποβάλει αίτηση για βίζα επισκέπτη Β-1, εκτός εάν πληροί τις προϋποθέσεις για να εισέλθει στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος VWP (πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επίσης να έχουν στην κατοχή τους έγκυρη ESTA.

Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες των Βερμούδων και του Καναδά δεν χρειάζονται επίσης βίζα Β-1 για να διεκπεραιώσουν προσωρινά επαγγελματικά θέματα στις ΗΠΑ, αν και για ορισμένα είδη επαγγελματικών ταξιδιών μπορεί να απαιτείται βίζα.

Τα ακόλουθα είναι παραδείγματα του τι θεωρείται “προσωρινή επιχείρηση”:

  • Διαπραγμάτευση επιχειρηματικών συμφωνιών
  • Συμμετοχή σε συνέδριο ή συνέδριο που σχετίζεται με επιχειρηματικά θέματα
  • Συμμετοχή σε επιχειρηματικές διαβουλεύσεις ή συναντήσεις

Τεκμηρίωση που πρέπει να έχετε έτοιμη κατά τη συνέντευξη για επιχειρηματική βίζα Β-1

Ισχύον διαβατήριο – Η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία σκοπεύετε να αναχωρήσετε εκ νέου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε πρόσωπο που χρειάζεται θεώρηση πρέπει να υποβάλει τη δική του αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του που αναφέρονται στο διαβατήριο του κύριου αιτούντος.

Η ηλεκτρονική σελίδα επιβεβαίωσης που λάβατε μετά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου DS-160 (Αίτηση μη μεταναστευτικής βίζας).

Απόδειξη πληρωμής – Όποιος έπρεπε να καταβάλει τέλος αίτησης πρέπει να κρατήσει την απόδειξη πληρωμής και να την προσκομίσει στη συνέντευξη για τη θεώρηση.

Πρόσφατη φωτογραφία – Κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θεώρησης, θα σας ζητηθεί να ανεβάσετε μια πρόσφατη φωτογραφία σας. Εάν η μεταφόρτωση δεν είναι επιτυχής, θα πρέπει να πάρετε μαζί σας στη συνέντευξη για τη θεώρηση μια εκτυπωμένη φωτογραφία στον προβλεπόμενο μορφότυπο.

Πρόσθετα έγγραφα – Πριν από τη συνέντευξη για τη θεώρηση, θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της πρεσβείας ή του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών όπου υποβάλλετε αίτηση. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να προσκομίσετε πρόσθετα δικαιολογητικά για να αποδείξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αποδείξεις για τα ακόλουθα:

  • Ο σκοπός της επίσκεψής σας στις ΗΠΑ
  • Ότι έχετε τα οικονομικά μέσα για να καλύψετε όλα τα έξοδα του ταξιδιού σας.
  • Ότι σκοπεύετε να εγκαταλείψετε τις ΗΠΑ και πάλι μετά το ταξίδι

Οι αρχές συνήθως δέχονται ως επαρκή απόδειξη τους οικογενειακούς σας δεσμούς στις ΗΠΑ ή/και ότι εργάζεστε στη χώρα σας. Εάν δεν είστε σε θέση να πληρώσετε όλα τα έξοδα που σχετίζονται με το ταξίδι σας, μια επιλογή είναι να προσκομίσετε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να καλύψει όλα ή μέρος αυτών των εξόδων.

Οι αιτούντες βίζα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση την κατοικία τους ή/και τους δεσμούς τους στη χώρα τους αντί να δίνουν διαβεβαιώσεις από φίλους και μέλη της οικογένειας στις ΗΠΑ. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσετε μια ένορκη βεβαίωση υποστήριξης ή μια επιστολή πρόσκλησης όταν υποβάλλετε αίτηση για θεώρηση επισκέπτη. Εάν επιλέξετε να πάρετε ένα από αυτά τα έγγραφα μαζί σας στη συνέντευξη για τη θεώρηση, να γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας όταν οι αρχές αποφασίσουν εάν πληροίτε ή όχι τα προσόντα για τη χορήγηση θεώρησης.

Είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αλλοδαπός για την έναρξη επιχείρησης

Όταν ένας αλλοδαπός θέλει να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, η βίζα Β-1 που συζητήθηκε παραπάνω έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μπορεί να είναι λιγότερο ευέλικτη από τις εναλλακτικές επιλογές θεώρησης
  • Δεν είναι κατάλληλο για μακροχρόνιες επιχειρηματικές δραστηριότητες
  • Δεν ισχύει για όσους θέλουν να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Εάν είστε σήμερα ιδιοκτήτης μιας καθιερωμένης επιχείρησης στη χώρα σας, θα πρέπει να εξετάσετε μερικές άλλες επιλογές. Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενδοεπιχειρησιακός μετατιθέμενος (L-1)

Αυτός ο τύπος βίζας απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται σε πολυεθνικές επιχειρήσεις ως υψηλόβαθμα στελέχη, διευθυντές ή εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης. Απαιτείται όταν η επιχείρηση θέλει να μεταφέρει ένα ή περισσότερα από αυτά τα άτομα προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου θεώρησης είναι ότι η σύζυγος ή/και τα εξαρτώμενα μέλη του κατόχου της θεώρησης μπορούν να λάβουν θεώρηση L-2 που τους επιτρέπει να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα αυτή. Εκτός από αυτό, ένας εργοδότης επιτρέπεται επίσης να υποβάλει μία γενική αίτηση για να υποβάλει αίτηση για περισσότερες από μία θεωρήσεις L-1 ταυτόχρονα.

E-Visas

Η ηλεκτρονική βίζα διατίθεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους: Ε-1, Ε-2 και ΕΒ-5.

Η βίζα εμπόρων της Συνθήκης (E-1)

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τους ξένους επενδυτές, τους διευθυντές και τους επαγγελματίες μιας εταιρείας που ανήκει σε κράτος-μέλος συνθήκης και θέλει να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους λόγους:

  • Διαχείριση μιας σημαντικής επένδυσης στη χώρα
  • Να εμπλακείτε σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας υπερπόντιας επιχείρησης

Για τους σκοπούς της παρούσας θεώρησης, ο όρος εμπόριο ορίζεται ως η παγκόσμια ανταλλαγή τεχνολογίας, αγαθών και/ή υπηρεσιών.

Επιχειρήσεις από κράτη-μέλη της Συνθήκης που σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να στήσουν μια επιχείρηση, θα μπορούσαν να βρουν το Ε-1 ως την καλύτερη επιλογή. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη αξία σε δολάρια που να ορίζει έναν έμπορο για τους σκοπούς αυτής της θεώρησης, τουλάχιστον το 50% των εμπορικών δραστηριοτήτων του θα πρέπει να διεξάγεται στις ΗΠΑ.

Τα οφέλη που συνδέονται με τη θεώρηση Ε-1 περιλαμβάνουν ότι ο κάτοχος της θεώρησης μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιστρέφει. Απεριόριστες παρατάσεις 2 ετών είναι επίσης διαθέσιμες για αυτόν τον τύπο θεώρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς σας παραμένει αμετάβλητο. Τα εξαρτώμενα μέλη σας επιτρέπεται επίσης να σας ακολουθήσουν στις ΗΠΑ όσο το καθεστώς Ε-1 παραμένει σε ισχύ. Επιπλέον, ο/η σύζυγός σας μπορεί να αρχίσει να εργάζεται νόμιμα στη χώρα.

Η βίζα E-2

Οι επενδυτές που θα ήθελαν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βρουν τη βίζα Ε-2 ως την καλύτερη εναλλακτική λύση. Παρόμοια με το αντίστοιχο Ε-1, δεν απαιτείται ένα σταθερό ποσό σε δολάρια για την επένδυσή σας στις ΗΠΑ – αρκεί να είναι “σημαντική”.

Σε γενικές γραμμές όμως, όσο πιο πολύτιμη είναι η επιχείρηση, τόσο μικρότερο πρέπει να είναι το ποσοστό της συνολικής αξίας της επένδυσης στις ΗΠΑ. Ένα μικρό ποσοστό μιας πολύ μεγάλης επιχείρησης είναι φυσικά και πάλι περισσότερο από ένα μεγάλο ποσοστό μιας πολύ μικρότερης επιχείρησης.

Παρόμοια με την αντίστοιχη βίζα Ε-1, η βίζα Ε-2 επιτρέπει την επ’ αόριστον ανανέωση και ο/η σύζυγός σας καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη σας θα μπορούν να σας ακολουθήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποβολή αίτησης για βίζα Ε1- ή Ε2

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για θεώρηση Ε-1 και Ε-2 είναι ουσιαστικά η ίδια. Και οι δύο αιτήσεις πρέπει να αποστέλλονται στο προξενείο/την πρεσβεία των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το θέμα. Οι μόνες διαφορές αφορούν το είδος των απαιτούμενων δικαιολογητικών και το κόστος.

Η πράσινη κάρτα του επενδυτή ή η βίζα EB-5 – Μέχρι στιγμής έχουμε συζητήσει τις μη μεταναστευτικές θεωρήσεις που παρέχουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η βίζα EB-5 ή “πράσινη κάρτα” επιτρέπει τη μόνιμη διαμονή στη χώρα.

Ο αιτών πρέπει να επενδύσει από μισό έως ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια επιχείρηση. Εάν η επιχείρηση βρίσκεται σε αγροτική περιοχή με υψηλή ανεργία, το ποσό ανέρχεται σε 500.000 δολάρια. Κατά τη διαδικασία αυτή πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας.

Μόνο 10.000 βίζες EB-5 εκδίδονται ετησίως. Περίπου 5.000 από αυτά διατίθενται σε άτομα που υποβάλλουν αίτηση στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος μέσω ενός περιφερειακού κέντρου που έχει οριστεί από το CIS.

Μια εμπορική επιχείρηση μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα ακόλουθα (αλλά δεν περιορίζεται σε):

  • Εταιρεία χαρτοφυλακίου
  • Εταιρεία
  • Κοινή επιχείρηση
  • Επιχειρηματική εμπιστοσύνη
  • Σύμπραξη
  • Μονοπρόσωπη επιχείρηση

Όπως ισχύει σήμερα ο νόμος, οι αιτούντες από όλες τις χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Εάν η αίτηση εγκριθεί, οι σύζυγοι και τα εξαρτώμενα μέλη ηλικίας κάτω των 21 ετών μπορούν επίσης να λάβουν πράσινη κάρτα.