Γιατί χρειάζομαι ESTA αν φτάνω δια θαλάσσης;

Category: Τουρισμός ESTA | 0
Γιατί χρειάζομαι ESTA αν φτάνω δια θαλάσσης;

Το ESTA είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της επιλεξιμότητας των επισκεπτών να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP. Ελέγχει τους ταξιδιώτες πριν επιβιβαστούν στην πτήση ή το πλοίο τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη μετανάστευση ή την ασφάλεια.

Όπως είναι φυσικό, η διαδικασία υποβολής αίτησης ESTA είναι η ίδια είτε φτάνετε αεροπορικώς είτε δια θαλάσσης. Θα σας ζητηθεί να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και τα στοιχεία του διαβατηρίου σας και να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις ασφαλείας. Μόλις εγκριθεί η αίτησή σας, η ESTA σας θα ισχύει για δύο χρόνια ή έως ότου λήξει το διαβατήριό σας, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το στάδιο ότι η ύπαρξη εγκεκριμένης ESTA δεν εγγυάται ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξαρτάται από τον αξιωματικό του Τμήματος Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) να αποφασίσει αν θα σας επιτραπεί ή όχι η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την άφιξή σας.

Εάν η χώρα σας δεν είναι μέλος του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, η μόνη σας επιλογή είναι να υποβάλετε αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ πριν από το ταξίδι σας.

Ποιος ακριβώς πρέπει να υποβάλει αίτηση για ESTA πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ;

Όλοι οι πολίτες ή υπήκοοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για το Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης χώρες που σκοπεύουν να ξεκινήσουν ταξίδι στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άδεια ESTA πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο ή πλοίο που κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όρος “Ηνωμένες Πολιτείες” αναφέρεται στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, τη Χαβάη, την Αλάσκα, το Γκουάμ, το Πουέρτο Ρίκο, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Είτε συνοδεύονται είτε όχι, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα παιδιά πρέπει επίσης να έχουν λάβει ανεξάρτητη έγκριση για ESTA. Ένα τρίτο μέρος, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, μπορεί να στείλει μια αίτηση ESTA για λογαριασμό ενός τέτοιου ταξιδιώτη του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Είναι η ESTA απλώς μια άλλη ονομασία για έναν τύπο βίζας;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, δεν είναι το ίδιο. Δεν πληροί τις ρυθμιστικές ή νομικές απαιτήσεις που πρέπει να τηρούν οι θεωρήσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η υποβολή αίτησης για ESTA είναι ευκολότερη και διαρκεί λιγότερο χρόνο από την υποβολή αίτησης για βίζα. Η διαδικασία έγκρισης διαρκεί συνήθως από λίγα λεπτά έως 72 ώρες. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για θεώρηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Εάν έχετε ήδη βίζα για να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή αρκεί για την είσοδό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση και για ESTA.

Ποιος είναι ο κύριος σκοπός της ESTA; Σχετίζεται με την ασφάλεια;

Ναι. Η ESTA επιτρέπει στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να αξιολογήσει καλύτερα εάν ένα άτομο είναι επιλέξιμο να εισέλθει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και εάν μπορεί να αποτελεί ή όχι κίνδυνο για την ασφάλεια ή την επιβολή του νόμου.

Συνεπώς, η ESTA χρησιμεύει για την εξισορρόπηση ορισμένων κινδύνων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ταξιδιών χωρίς θεώρηση. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή ενός προηγμένου επιπέδου ελέγχου που επιτρέπει στο προσωπικό πρώτης γραμμής της DHS να επικεντρωθεί ακόμη καλύτερα στον σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

Εάν επιβιβαστώ σε κρουαζιερόπλοιο που θα δέσει σε λιμάνι των ΗΠΑ, θα μου επιτραπεί να πάω για ημερήσιες εκδρομές εάν δεν έχω ESTA;

Εάν είστε πολίτης χώρας που είναι μέλος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP), θα πρέπει να έχετε εγκεκριμένη ESTA για να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν επισκέπτεστε τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για ένα ημερήσιο ταξίδι.

Ωστόσο, εάν είστε πολίτης χώρας που δεν είναι μέλος του VWP, μπορεί να μπορείτε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ESTA, εάν έχετε έγκυρη θεώρηση των ΗΠΑ ή εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για άλλους λόγους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν μπορείτε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ESTA, ενδέχεται να χρειαστεί να περάσετε από διαδικασίες μετανάστευσης και τελωνείου κατά την άφιξη και την αναχώρηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να χρειαστεί να προσκομίσετε ορισμένα έγγραφα, όπως το διαβατήριο και το δρομολόγιο του πλοίου σας. Επιπλέον, οι ειδικές απαιτήσεις για την είσοδο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες του ταξιδιού σας και τη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάτι παρόμοιο με το ESTA των ΗΠΑ;

Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει ή βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής ενός συστήματος παρόμοιου με το αμερικανικό ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) για τον έλεγχο των ξένων επισκεπτών που δεν έχουν λάβει βίζα για κινδύνους ασφαλείας πριν από την άφιξή τους. Ορισμένες από αυτές τις χώρες περιλαμβάνουν:

Καναδάς: Η καναδική κυβέρνηση εισήγαγε το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (eTA) το 2016 για ξένους υπηκόους που ταξιδεύουν στον Καναδά αεροπορικώς χωρίς βίζα.

Αυστραλία: Η Αυστραλία εφάρμοσε το 1996 την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA), η οποία απαιτείται για τους ξένους επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Αυστραλία για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

Νέα Ζηλανδία: Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εισήγαγε το 2019 την ηλεκτρονική ταξιδιωτική αρχή (NZeTA) για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που ταξιδεύουν στη Νέα Ζηλανδία αεροπορικώς χωρίς βίζα.

Ιαπωνία: Η Ιαπωνία σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) το 2020, το οποίο θα απαιτείται για τους ξένους επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για βραχυπρόθεσμη διαμονή χωρίς βίζα.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS) αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2024 για τους ξένους επισκέπτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η έκδοση ESTA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το EVW ή Electronic Visa Waiver. Επιτρέπει στον αιτούντα που πληροί τις προϋποθέσεις να επισκεφθεί τη χώρα αυτή για μέγιστο διάστημα 6 μηνών για επαγγελματικούς λόγους, τουρισμό, ιατρική περίθαλψη ή σπουδές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε ένα από αυτά τα συστήματα λειτουργεί ανεξάρτητα και οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κάθε άδεια ξεχωριστά, εάν σκοπεύουν να επισκεφθούν πολλές χώρες με παρόμοια συστήματα.

Πρέπει το διαβατήριό μου να πληροί ορισμένα κριτήρια για να μου επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

Ναι, το διαβατήριό σας πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια για να σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP.

Πρώτον, το διαβατήριο πρέπει να είναι ηλεκτρονικό διαβατήριο (e-passport) που περιέχει τσιπ με βιομετρικές πληροφορίες. Τα ηλεκτρονικά διαβατήρια πρέπει να πληρούν ορισμένα παγκόσμια πρότυπα για την αποθήκευση και την ασφάλεια των δεδομένων που αφορούν τον κάτοχο του διαβατηρίου.

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εκδίδουν ηλεκτρονικά διαβατήρια, οπότε θα πρέπει να ενημερωθείτε από την κυβέρνησή σας για να δείτε αν το διαβατήριό σας πληροί αυτή την απαίτηση.

Το διαβατήριό σας πρέπει επίσης να είναι αναγνώσιμο από μηχάνημα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια λωρίδα στο κάτω μέρος της σελίδας προσωπικών δεδομένων που μπορεί να διαβαστεί από ένα μηχάνημα.

Τέλος, το διαβατήριό σας πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες πέραν της προγραμματισμένης διαμονής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν λήξει εντός έξι μηνών από την άφιξή σας στις ΗΠΑ, θα πρέπει να την ανανεώσετε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Διαφορετικά, η αίτησή σας για ESTA μπορεί να απορριφθεί, αναγκάζοντάς σας να αντιμετωπίσετε περιττές καθυστερήσεις.

Πηγές: