Πώς να ελαχιστοποιήσετε τα λάθη στην αίτησή σας ESTA

Λάθη στην αίτηση ESTA

Τα λάθη στην αίτηση ESTA μπορεί όχι μόνο να κοστίσουν χρήματα στον αιτούντα, αλλά και να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά του να ξεκινήσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα λάθη μπορούν να προκαλέσουν αρνήσεις ESTA, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ο ταξιδιώτης να μην λάβει άδεια εισόδου στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTA Visa Waiver Program (VWP). Δεδομένων των πολλών διαφορετικών τύπων λαθών που μπορούν να προκύψουν, οι αιτούντες ESTA θα πρέπει πάντα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης ESTA.

Παρακάτω παραθέτουμε τα 10 πιο συνηθισμένα αλλά αποφεύξιμα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στα έντυπα των αιτήσεων ESTA:

[1] Εισαγωγή λανθασμένου αριθμού διαβατηρίου

Οι αριθμοί διαβατηρίων διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι αιτούντες ESTA είναι να εισάγουν πολύ λίγα ή πολλά ψηφία στην αίτηση ESTA ή να εισάγουν λάθος αριθμό διαβατηρίου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή μετά την υποβολή της αίτησης δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τον αριθμό διαβατηρίου σας. Θα πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε νέα αίτηση.

[2] Εισαγωγή λανθασμένων πληροφοριών στο πεδίο Χώρα έκδοσης διαβατηρίου ή Χώρα ιθαγένειας

Οι αιτούντες συχνά μπερδεύονται με αυτά τα δύο πεδία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, είναι το ίδιο. Εάν είστε πολίτης της Ταϊλάνδης, το διαβατήριό σας πιθανότατα θα εκδοθεί επίσης από την Ταϊλάνδη. Εάν έχετε επίσης διαβατήριο που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα, υπάρχει ξεχωριστό πεδίο για αυτές τις πληροφορίες.

[3] Εισαγωγή λανθασμένης ημερομηνίας γέννησης

Εάν κάνετε λάθος στην ημέρα, τον μήνα ή το έτος γέννησής σας στο έντυπο ESTA, θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση, καθώς οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν αφού υποβάλετε το έντυπο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε δύο φορές όλα όσα έχετε εισάγει στη φόρμα πριν πατήσετε το κουμπί υποβολής.

[4] Λάθος φύλο

Τα άτομα αναγνωρίζονται επί του παρόντος στα διαβατήριά τους ως άνδρες ή γυναίκες. Εάν καταχωρίσετε κάτι διαφορετικό στο έντυπο, η αίτησή σας για ESTA μπορεί να απορριφθεί και ενδέχεται να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να υποβάλετε νέα αίτηση πριν από την αναχώρησή σας.

[5] Παραλείποντας να καταχωρήσετε το μεσαίο σας όνομα

Στο έντυπο της αίτησης ESTA, υπάρχει ένα πεδίο που ονομάζεται “Given Name” (Ονοματεπώνυμο). Εδώ θα πρέπει να καταχωρίσετε το μικρό και το μεσαίο σας όνομα. Εάν π.χ. λέγεστε “John Peter Brown” (όπου Brown είναι το επώνυμο), θα πρέπει να πληκτρολογήσετε John Peter στο πεδίο Given Name. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση.

[6] Ορθογραφικό λάθος κατά την εισαγωγή του επωνύμου ή του ονόματος σας

Εάν για οποιονδήποτε λόγο κάνετε ορθογραφικό λάθος κατά την εισαγωγή του ονόματος ή του επωνύμου σας, θα πρέπει να στείλετε νέα αίτηση ESTA. Καμία εξουσιοδότηση δεν θα δοθεί εάν τα στοιχεία που παρέχονται στο έντυπο ESTA διαφέρουν από τα στοιχεία του διαβατηρίου σας.

[7] Λάθος απάντηση σε ερώτηση επιλεξιμότητας

Εάν απαντήσετε λανθασμένα “ναι” σε μία ή περισσότερες από τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA (ψυχική διαταραχή, ποινικό μητρώο, ναρκωτικά κ.λπ.), η αίτησή σας για ESTA μπορεί να απορριφθεί. Και αν απαντήσετε “όχι”, ενώ η σωστή απάντηση είναι “ναι”, μπορεί να σας απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για διάστημα έως και πέντε ετών.

[8] Λάθος διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Εάν ένας αιτών καταχωρίσει λάθος διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο έντυπο αίτησης ESTA, η CBP δεν θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί του σχετικά με την έκβαση της αίτησής του. Αν, ωστόσο, αργότερα συνειδητοποιήσει ότι στη φόρμα καταχωρήθηκε λάθος διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα μπορεί να διορθώσει το λάθος.

[9] Παράλειψη ελέγχου της κατάστασής σας στην ESTA

Οι αιτούντες μπορούν να ελέγχουν δωρεάν την κατάσταση της αίτησής τους για ESTA. Θα πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση της αίτησής σας για ESTA 24 ώρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού σας στις ΗΠΑ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βρεθείτε προ δυσάρεστης έκπληξης όταν προσπαθήσετε να επιβιβαστείτε στην πτήση ή το πλοίο για τη χώρα αυτή.

[10] Άλλα λάθη στο έντυπο αίτησης ESTA

Υπάρχουν πολλά άλλα πεδία στο έντυπο όπου οι αιτούντες μπορούν (και συχνά κάνουν) λάθη ή εισάγουν ελλιπείς πληροφορίες. Ένα παράδειγμα είναι εκείνο όπου πρέπει να εισάγουν πληροφορίες σχετικά με την επαφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο στο οποίο ο αιτών δεν έχει κάνει ακόμα κράτηση ή η κράτηση δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέπεται να πληκτρολογήσετε “Άγνωστο” στα πεδία κειμένου ή “00000” στα αριθμητικά πεδία. Θα μπορείτε να επεξεργαστείτε αυτές τις πληροφορίες αργότερα.

Συμπέρασμα

Από τον παραπάνω κατάλογο των συνηθισμένων λαθών που κάνουν οι άνθρωποι στα έντυπα των αιτήσεων ESTA, θα γίνει σαφές ότι τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. Ίσως είναι καλή ιδέα να πληκτρολογήσετε όλες τις απαντήσεις σας και να διπλοελέγξετε τα πάντα πριν συμπληρώσετε το πραγματικό έντυπο, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να κάνετε λάθη στην αίτησή σας για ESTA.