Χρειάζομαι ESTA για τη διέλευση από τις ΗΠΑ;

Category: Απαιτήσεις ESTA | 0
ESTA ή Visa Transit ΗΠΑ

Μια εγκεκριμένη ESTA απαιτείται εάν είστε από μία από τις χώρες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης(VWP) και θέλετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και σε περίπτωση μεταφοράς ή διέλευσης εντός των ΗΠΑ.

Πρέπει να καταχωρίσετε τις πληροφορίες που απαιτούνται από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ(CBP) στην επίσημη αίτηση ESTA. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά και η απόφαση μπορεί να ληφθεί μέσα σε λίγα λεπτά – εκτός εάν οι αρχές ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες ή έγγραφα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, οι επισκέπτες που θέλουν να περάσουν από ένα αεροδρόμιο της χώρας αυτής, ενώ κατευθύνονται προς μια άλλη χώρα, θεωρούνται (βραχυπρόθεσμοι) μετανάστες στις ΗΠΑ.

Το ESTA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο να εμποδίζει ύποπτα άτομα να χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ ως ενδιάμεσο σταθμό όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν γίνει στο παρελθόν στόχος περισσότερων από μία τρομοκρατικών επιθέσεων που προκάλεσαν απώλειες ζωών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε σε αυτό ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας της και η απαίτηση ESTA από άτομα που κατευθύνονται σε άλλο προορισμό αποτελεί μέρος της αντίδρασής της.

Επομένως, μην ξεχάσετε να υποβάλετε αίτηση για ESTA πολύ πριν από την έναρξη του ταξιδιού σας.

Τι γίνεται με το μωρό μου και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας; Χρειάζονται επίσης ESTA;

Οι συνήθεις κανόνες σχετικά με το ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ESTA ισχύουν επίσης για όλους τους επιβάτες διέλευσης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση για κάθε μέλος της ταξιδιωτικής σας ομάδας που θέλει να ταξιδέψει μέσω των ΗΠΑ. Ακόμη και τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να έχουν ESTA.

Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν λίγες ημέρες μέχρι να λάβετε επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου μετά την υποβολή της αίτησης ESTA, η καλύτερη επιλογή είναι να υποβάλετε την αίτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά προτίμηση τη στιγμή που θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τις ΗΠΑ για διέλευση ή μετεπιβίβαση καθ’ οδόν προς άλλη χώρα.

Εάν δεν υποβάλετε αίτηση ESTA για κάθε μέλος της ομάδας σας πριν από την προβλεπόμενη ώρα, ενδέχεται να μην σας επιτραπεί η επιβίβαση στην πτήση σας ή η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι’ αυτό σας συνιστούμε να ελέγχετε όλους τους προορισμούς, τους αριθμούς πτήσεων και τα αεροδρόμια στα οποία σκοπεύετε να μεταβείτε πολύ πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μετεπιβίβασης, διαμετακόμισης και ενδιάμεσου σταθμού/layover;

Οι επισκέπτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ΗΠΑ ως προορισμό μετεπιβίβασης το κάνουν συνήθως στις ακόλουθες περιπτώσεις: μετεπιβίβαση, διέλευση και ενδιάμεση στάση ή στάση. Οι διαφορές μεταξύ αυτών των όρων εξηγούνται παρακάτω.

Μεταφορά

Ο όρος αυτός αναφέρεται όταν κάποιος αλλάζει πτήση. Η διαφορά μεταξύ μετεπιβίβασης και διαμετακόμισης έγκειται κυρίως στο αν θα χρησιμοποιήσετε ή όχι το ίδιο ή διαφορετικό αεροπλάνο για να συνεχίσετε στον τελικό σας προορισμό. Εάν θα συνεχίσετε το ταξίδι σας με άλλο αεροπλάνο, οι αρχές χρησιμοποιούν τον όρο μεταφορά.

Κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς μπορεί, για παράδειγμα, να χρειαστεί να μετακινηθείτε σε άλλο σημείο του αεροδρομίου ή ακόμη και σε άλλο τερματικό σταθμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ακόμη και νέα κάρτα επιβίβασης πριν επιβιβαστείτε στο νέο αεροπλάνο.

Διαμετακόμιση

Ο όρος διέλευση αναφέρεται σε μια στάση ενώ βρίσκεστε καθ’ οδόν για κάπου αλλού. Χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία το αεροπλάνο πρέπει να προσγειωθεί σε ένα αεροδρόμιο των ΗΠΑ καθ’ οδόν προς κάπου αλλού για να αναπληρώσει τα αποθέματα τροφίμων και καυσίμων. Στη συνέχεια, το ίδιο αεροσκάφος συνεχίζει το ταξίδι του για τον επόμενο προορισμό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το αεροσκάφος παραμένει στο αεροδρόμιο για μία ή δύο ώρες, ενώ οι επιβάτες είτε παραμένουν μέσα στο αεροπλάνο είτε καλούνται να μετακινηθούν στην αίθουσα διέλευσης του αεροδρομίου.

Κατά τη διάρκεια μιας διαμετακόμισης, το εσωτερικό του αεροπλάνου συνήθως καθαρίζεται. Εάν σας ζητηθεί να μεταβείτε στο τμήμα διαμετακόμισης, θα πρέπει, επομένως, να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα υπάρχοντά σας που είναι αποθηκευμένα στις τσέπες του καθίσματος ή γύρω από τα πόδια σας και να τα τοποθετήσετε σε μια θήκη πάνω από το αεροσκάφος. Φροντίστε επίσης να πάρετε μαζί σας σημαντικά έγγραφα όπως το διαβατήριό σας και ακριβά αντικείμενα όπως η φωτογραφική σας μηχανή.

Κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης, θα λάβετε συνήθως μια κάρτα διαμετακόμισης από το προσωπικό του αεροδρομίου. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα το χάσετε αυτό.

Στάση ή ενδιάμεση στάση

Αυτοί οι όροι αναφέρονται στην περίπτωση που το αεροπλάνο σας παραμένει σε ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο για 24 ώρες ή περισσότερο, ενώ βρίσκεται καθ’ οδόν προς έναν άλλο προορισμό. Και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται στα βρετανικά και αμερικανικά αγγλικά.

Αν και ο όρος ενδιάμεσος σταθμός μπορεί να χρησιμοποιείται μερικές φορές όταν αναφέρεται σε διαμονή μικρότερη των 24 ωρών, συνήθως αναφέρεται σε διαμονή μεγαλύτερη των 24 ωρών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι βίζας διέλευσης στις ΗΠΑ;

Εάν δεν είστε από μία από τις χώρες που ανήκουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP), δεν μπορείτε φυσικά να υποβάλετε αίτηση για ESTA. Παρακάτω αναλύουμε τους διάφορους τύπους βίζας διέλευσης που μπορείτε να ζητήσετε αν σκοπεύετε να περάσετε από τις ΗΠΑ για να ταξιδέψετε κάπου αλλού. Το C1 είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή.

Γενική βίζα διέλευσης (C1)

Αυτή είναι η συνιστώμενη βίζα διέλευσης εάν είστε μη Αμερικανός πολίτης και θα περάσετε από τη χώρα αυτή καθ’ οδόν προς τον τελικό σας προορισμό.

Βίζα C2

Πρόκειται για μια θεώρηση διέλευσης που απευθύνεται σε μη Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι κατευθύνονται προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αυτή είναι επίσης η σωστή θεώρηση για τους υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών που διέρχονται μέσω των ΗΠΑ καθ’ οδόν προς άλλον προορισμό. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τη θεώρηση αυτή μόνο αφού παραδώσετε αίτηση ή αίτημα στην πλησιέστερη πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών από τα Ηνωμένα Έθνη ή παρόμοια ξένη αποστολή.

Βίζα C3

Πρόκειται για την κατάλληλη θεώρηση για αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για ενδιάμεσο σταθμό ενώ ταξιδεύουν προς τον τελικό τους προορισμό. Ο σκοπός του ταξιδιού τους πρέπει να είναι εργασιακός ή κυβερνητικός.

Βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την υποβολή αίτησης θεώρησης διέλευσης για τις ΗΠΑ

  • Υποβάλετε ηλεκτρονικά το έντυπο DS-160 για να ξεκινήσει η διαδικασία προ-ελέγχου – Αυτό γίνεται για να επιβεβαιωθεί ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για τη βίζα. Η διαδικασία είναι πλήρως ηλεκτρονική και απαιτείται από όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση για μη μεταναστευτική θεώρηση στο γραφείο του Γενικού Προξενείου/Πρεσβείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των βρεφών. Στην περίπτωση των τελευταίων, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από έναν γονέα ή εκπρόσωπο της οικογένειας, εάν σκοπεύουν να ζήσουν μαζί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως οικογένεια.
  • Πληρώστε το σχετικό τέλος αίτησης για θεώρηση διέλευσης από τις ΗΠΑ – το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 185 δολάρια. Σημειώστε την αναφορά πληρωμής στην οθόνη και ελέγξτε ότι λάβατε επιβεβαίωση μέσω email, καθώς θα χρειαστείτε ξανά αυτή την αναφορά. Το τέλος για τη θεώρηση C2 ή C3 μπορεί να διαφέρει και να υπάρχουν και άλλα έξοδα.
  • Κανονίστε μια συνέντευξη στα γραφεία του Γενικού Προξενείου/Πρεσβείας των ΗΠΑ – Αφού πραγματοποιήσετε την απαιτούμενη πληρωμή, συνεχίστε με τον προγραμματισμό αυτής της συνέντευξης – αλλά επικοινωνήστε μαζί τους πριν από την ώρα, διότι ενδέχεται να μην υπάρχουν εγκαταστάσεις συνέντευξης στην πόλη ή τη χώρα στην οποία βρίσκεστε.
  • Προετοιμάστε τα απαραίτητα έγγραφα πριν από τη συνέντευξη – Όταν κλείσετε το ραντεβού στην πρεσβεία, θα σας ζητηθεί να προετοιμάσετε και να φέρετε ορισμένα έγγραφα στο προγραμματισμένο ραντεβού σας. Θα επιλέξετε επίσης τη μέθοδο που προτιμάτε για να παραλάβετε το διαβατήριό σας μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία της αίτησής σας.
  • Παρακολούθηση ραντεβού – Την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα, θα πρέπει να παραστείτε στη συνέντευξη με έναν υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ στα γραφεία του Γενικού Προξενείου/Πρεσβείας των ΗΠΑ. Θα σας υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της σύντομης επίσκεψής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν πρόκειται για σκοπούς διέλευσης. Η συνέντευξη δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος εάν οι ουρές ασφαλείας για την είσοδο στην πρεσβεία των ΗΠΑ είναι μεγάλες.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων, θα λάβετε συνήθως την εγκεκριμένη βίζα μέσα στο διαβατήριό σας εντός 3-5 εργάσιμων ημερών μέσω της μεθόδου που επιλέξατε στην αίτηση.

Πηγές

https://uk.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/transit/