Είναι δυνατή η χορήγηση Fast Track ESTA;

Category: Επεξεργασία ESTA | 0
ESTA Fast Track

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία έκτακτης ανάγκης ή ταχείας υποβολής αίτησης ESTA. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσο επείγουσα είναι η περίπτωσή σας. Οι δικτυακοί τόποι που διαφημίζουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή ταχείας εξυπηρέτησης ESTA παραπλανούν τους πελάτες και τους επισκέπτες.

Πότε πρέπει να υποβάλω αίτηση για ESTA;

Τα άτομα που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστάται γενικά να υποβάλλουν αίτηση ESTA περισσότερο από 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους στις ΗΠΑ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ο λόγος του ταξιδιού τους είναι επείγον.

Κάθε αίτηση ESTA επεξεργάζεται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα τη στιγμή που παραλαμβάνεται από το CBP (Τελωνείο και Προστασία των Συνόρων). Η CBP συμβουλεύει ότι μπορεί να χρειαστούν 72 ώρες για να επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη αίτηση ESTA. Ωστόσο, λόγω της επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο, πάνω από το 90% των αιτούντων ESTA λαμβάνουν απόφαση μέσα σε λίγα λεπτά από την υποβολή της αίτησης.

Η πλειονότητα των αιτούντων δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ESTA εκδίδονται σχεδόν αμέσως μετά την υποβολή τους. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν η αίτηση ESTA κάποιου χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να διεκπεραιωθεί από την CBP. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 72 ώρες για να ληφθεί απόφαση.

Μπορώ να κάνω κάτι για να επιταχύνω τα χρονοδιαγράμματα επεξεργασίας του ESTA;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιταχύνετε τον χρόνο επεξεργασίας όταν η κατάσταση της αίτησής σας ESTA εμφανίζεται ως “Εκκρεμής”. Πρέπει να περιμένετε μέχρι να ληφθεί απόφαση. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να χειραγωγήσει ο αιτών τη διαδικασία δίνοντας διαφορετικές απαντήσεις σε ερωτήσεις της αίτησης.

Το σύστημα ESTA εξετάζει τα υποβαλλόμενα στοιχεία μεθοδικά και λεπτομερώς. Οι πληροφορίες επαληθεύονται επίσης με τη σύγκριση των απαντήσεων που δίνονται στο έντυπο με πληροφορίες από διάφορες διεθνείς βάσεις δεδομένων. Εάν οι ενσωματωμένοι έλεγχοι ασφαλείας εντοπίσουν κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, τα στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται σε έναν εκπρόσωπο της CBP, ο οποίος στη συνέχεια θα ελέγξει χειροκίνητα όλες τις απαντήσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα επιτραπεί ή όχι στον ταξιδιώτη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Ευτυχώς, οι αιτούντες των οποίων οι αιτήσεις ESTA έχουν απορριφθεί μπορούν ακόμη να πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης θεώρησης των ΗΠΑ μπορεί να ποικίλλει. Αυτό οφείλεται στον προγραμματισμό των ραντεβού καθώς και στις ταχύτητες επεξεργασίας μεταξύ των διαφόρων πρεσβειών των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Τι συμβαίνει αν η αίτησή μου για ESTA απορριφθεί;

Ακόμα και αν λάβετε την τρομερή απάντηση“Ταξίδι δεν επιτρέπεται” στην αίτησή σας ESTA, υπάρχει ελπίδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να μην υποβάλετε εκ νέου νέα αίτηση ESTA με καθυστέρηση. Υπάρχει μόνο ένας όρος: για να μπορέσετε να υποβάλετε νέα αίτηση ESTA, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες από τότε που λάβατε την ειδοποίηση απόρριψης.

Εάν κατά λάθος καταχωρήσατε λάθος πληροφορίες στην αίτησή σας για ESTA, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε εκ νέου αίτηση αφού διορθώσετε τα λάθη σας. Ωστόσο, εάν η αίτησή σας έχει απορριφθεί μία φορά, η διαδικασία ελέγχου από εκεί και πέρα θα είναι αυστηρότερη από ό,τι προηγουμένως. Θα πρέπει, επομένως, να περιμένετε περισσότερο από ό,τι προηγουμένως για να λάβετε ένα αποτέλεσμα.

Εάν ελέγξετε την κατάσταση της ESTA σας στο διαδίκτυο και εμφανίζεται η ένδειξη“εκκρεμεί η έγκριση“, αυτό σημαίνει ότι η αίτησή σας βρίσκεται υπό εξέταση. Περιμένετε μια ώρα περίπου πριν ελέγξετε ξανά την κατάσταση.

Θα εξακολουθήσω να πληρώνω τέλος αίτησης αν η αίτηση ESTA μου απορριφθεί;

Εάν η αίτησή σας απορριφθεί, το CBP δεν θα επιστρέψει το τέλος αίτησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον λόγο της απόρριψης. Έτσι, ακόμη και αν απλώς καταχωρήσατε λανθασμένες πληροφορίες, θα χάσετε το τέλος της αίτησης. Επίσης, δεν θα μπορείτε να επιβιβαστείτε σε πτήση ή πλοίο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μόνη σας επιλογή σε αυτό το στάδιο είναι να υποβάλετε νέα αίτηση ESTA. Βεβαιωθείτε ότι τη δεύτερη φορά θα δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην εισαγωγή των σωστών πληροφοριών. Επίσης, να θυμάστε ότι πρέπει να περιμένετε 24 ώρες προτού στείλετε την επόμενη αίτηση. Και στη συνέχεια, φυσικά, θα πρέπει και πάλι να περιμένετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την έγκριση της άδειας προτού μπορέσετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.