Πώς μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ ως επιχειρηματίας;

Category: Απαιτήσεις ESTA | 0
ESTA ή βίζα ως επιχειρηματίας;

Εάν είστε επιχειρηματίας και θέλετε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για συγκεκριμένο σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπάρχουν διάφορες επιλογές, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Υποβάλετε αίτηση για ESTA

Οι πολίτες των επιλέξιμων χωρών μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ για σύντομες επισκέψεις για προσωρινούς επαγγελματικούς σκοπούς χωρίς θεώρηση μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτά τα τυχερά άτομα πρέπει απλώς να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση της λεγόμενης ESTA. Η διαδικασία έγκρισης μιας ESTA διαρκεί πολύ συχνά μόνο λίγα λεπτά και σπάνια περισσότερο από τρεις ημέρες.

Παραδείγματα νόμιμων προσωρινών επιχειρηματικών σκοπών περιλαμβάνουν:

– Συμμετοχή σε επιχειρηματικές διαβουλεύσεις ή επιχειρηματικές συναντήσεις
– Συμμετοχή σε επαγγελματικό συνέδριο ή συνέδριο
– Επίσκεψη στις ΗΠΑ για διαπραγμάτευση επιχειρηματικής σύμβασης

Δεύτερη επιλογή: Η επιχειρηματική βίζα Β-1

Για να δικαιούστε επιχειρηματική βίζα Β-1, θα πρέπει να αποδείξετε ότι ο σκοπός του ταξιδιού σας είναι να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ για νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ότι σκοπεύετε να παραμείνετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να αποδείξετε ότι διαθέτετε επαρκή κεφάλαια για να καλύψετε το κόστος του ταξιδιού σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει στις ΗΠΑ ένας κάτοχος θεώρησης Β-1;

Ο κάτοχος θεώρησης Β-1 μπορεί να παραμείνει στις ΗΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο γενικά κυμαίνεται μεταξύ 1 και 6 μηνών. Το μέγιστο συνολικό χρονικό διάστημα που επιτρέπεται να διανύσετε στο καθεστώς Β-1 με μία μόνο επίσκεψη είναι γενικά 1 έτος. Η συγκεκριμένη διάρκεια της παραμονής σας θα καθοριστεί από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ(CBP) κατά την άφιξη.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το στάδιο ότι οι κάτοχοι βίζας Β-1 δεν επιτρέπεται να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και πρέπει να είναι σε θέση να συντηρούν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ.Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να διευθύνετε μια επιχείρηση με αυτή τη βίζα ενώ βρίσκεστε στις ΗΠΑ και να ζείτε από τα έσοδα της επιχείρησης αυτής. Εάν αυτή είναι η πρόθεσή σας, παρακαλούμε προχωρήστε στο σχετικό τμήμα παρακάτω.

Έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα Ε-1 ή Ε-2

Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια να κερδίσετε τα προς το ζην δουλεύοντας για την επιχείρηση αυτή, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές βίζας. Μια επιλογή είναι η βίζα Ε-2, η οποία είναι ανοικτή στους πολίτες ορισμένων χωρών που έχουν συνάψει συνθήκη φιλίας, εμπορίου ή ναυσιπλοΐας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν περισσότερες από 60 χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες Ε-1 και Ε-2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε επενδυτές που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό να ιδρύσουν επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ή να εργαστούν στις ΗΠΑ για ορισμένες εταιρείες που ανήκουν σε ξένες επιχειρήσεις. Ο κατάλογος των χωρών της συνθήκης Ε-2 περιλαμβάνει χώρες από διάφορες περιοχές, όπως η Ευρώπη, η Ασία και η Αμερική.

Μερικές από τις χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες Ε-1 και Ε-2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν:

  • Αλβανία
  • Αργεντινή
  • Κολομβία
  • Κόστα Ρίκα
  • Εκουαδόρ
  • Αίγυπτος
  • Εσθονία
  • Γερμανία
  • Ονδούρα
  • Ιρλανδία
  • Ιταλία
  • Τζαμάικα
  • Ιαπωνία
  • Κορέα
  • Μεξικό
  • Νορβηγία
  • Πακιστάν
  • Ισπανία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Γιουγκοσλαβία

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που έχουν συνάψει συνθήκη Ε-2 μπορεί να ληφθεί από τον ακόλουθο δικτυακό τόπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Οι αναγνώστες θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι ο κατάλογος των χωρών με συνθήκη Ε-2 μπορεί να αλλάξει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Συνεπώς, συνιστάται ιδιαίτερα να ελέγχετε τον τρέχοντα κατάλογο των χωρών που έχουν συνάψει συνθήκη με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ή να απευθύνεστε σε έναν εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα μετανάστευσης όταν σκέφτεστε να υποβάλετε αίτηση για βίζα Ε-2.

Για να είστε επιλέξιμοι για βίζα Ε-2, πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ότι κατέχετε το πλειοψηφικό μερίδιο (50% ή περισσότερο) της επιχείρησης και ότι σχεδιάζετε να εισέλθετε στις ΗΠΑ αποκλειστικά και μόνο για την ανάπτυξη και διαχείριση της εν λόγω επιχείρησης.

Για να υποβάλετε αίτηση για βίζα Ε-2, πρέπει πρώτα να αποδείξετε ότι η επιχείρηση πληροί τις απαιτήσεις του νόμου. Ενδέχεται επίσης να σας ζητηθεί να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία ότι η διαμονή σας στις ΗΠΑ θα είναι προσωρινή.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η αίτηση θεώρησης Ε-2;

  1. Έντυπα DS-156, DS-156E και DS-157 (το τελευταίο αφορά κάθε άνδρα αιτούντα που είναι άνω των 16 ετών αλλά κάτω των 45 ετών).
  2. Αντίγραφο του ισχύοντος διαβατηρίου σας. Η ημερομηνία λήξης του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της προβλεπόμενης επίσκεψής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να υπάρχουν μία ή περισσότερες κενές σελίδες.
  3. Απόδειξη ότι η επιχείρηση είναι μια πραγματική, λειτουργούσα επιχείρηση (αποδεκτοί τρόποι απόδειξης μπορούν, για παράδειγμα, να περιλαμβάνουν καταλόγους, ετήσιες εκθέσεις, άρθρα ειδήσεων ή έντυπα πωλήσεων).

Η βίζα Ε-2 εκδίδεται αρχικά για μια πενταετή περίοδο και μπορείτε να λάβετε παράταση του καθεστώτος Ε-2 για έως και δύο έτη κάθε φορά από την Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης τωνΗΠΑ (USCIS).

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των παρατάσεων που μπορεί να λάβει κάποιος, μπορείτε (τουλάχιστον θεωρητικά) να παραμείνετε στις ΗΠΑ επ’ αόριστον. Ο σύζυγος ή η σύζυγος και τα παιδιά κάτω των 21 ετών που θα ήθελαν να σας συνοδεύσουν ή να έρθουν μαζί σας στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια της διαμονής σας μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση Ε-2 για επενδυτές.

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης για βίζα Ε-2 περιλαμβάνει διάφορα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης της εταιρείας Ε-2, της μεταφοράς επενδυτικών κεφαλαίων στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Ε-2 και, τέλος, της υποβολής της αίτησης για βίζα Ε-2.

Πώς ανανεώνεται η βίζα Ε-2;

Για να ανανεώσετε ή να παρατείνετε μια βίζα Ε-2, πρέπει να αποδείξετε ότι εξακολουθείτε να πληροίτε όλες τις απαιτήσεις της βίζας Ε-2. Η διαδικασία ανανέωσης περιλαμβάνει την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων που αποδεικνύουν ότι βρίσκεστε σε έγκυρο καθεστώς Ε-2.

Η αίτηση ανανέωσης πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά και ο αιτών πρέπει να προσκομίσει συνοδευτική επιστολή που να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για την επιλεξιμότητα της θεώρησης Ε-2. Εκτός από αυτό, ο αιτών πρέπει επίσης να υποβάλει έντυπα όπως τα DS-160 Confirmation Sheet, DS-156E και τις ομοσπονδιακές φορολογικές δηλώσεις των ΗΠΑ για την επιχείρηση για κάθε έτος από την τελευταία έκδοση της βίζας Ε-2.

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο μετανάστευσης ή άλλον εξειδικευμένο επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους πιο πρόσφατους κανονισμούς και οδηγίες όταν επιθυμείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις αποκτήσω βίζα Ε-2, μπορώ να φύγω από τις ΗΠΑ και να επιστρέφω όσο συχνά θέλω;

Η βίζα Ε-2 δεν επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οι κάτοχοι βίζας μπορούν να ταξιδέψουν όσες φορές απαιτείται πριν από τη λήξη του καθεστώτος Ε-2. Επιπλέον, δεν υπάρχει περιορισμός στο χρόνο που μπορεί να περάσει ένας κάτοχος θεώρησης Ε-2 στο εξωτερικό. Οι κάτοχοι βίζας Ε-2 γίνονται συνήθως δεκτοί για μέγιστη περίοδο δύο ετών σε κάθε είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορούν να λάβουν παρατάσεις για έως και δύο έτη κάθε φορά από την Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS).

Οι υποψήφιοι αιτούντες θα πρέπει επίσης να σημειώσουν ότι, ενώ δεν υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την ίδια τη βίζα Ε-2, ο χρόνος που θα σας επιτραπεί να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθορίζεται από τον υπάλληλο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ κατά την κάθε είσοδο στη χώρα. Επιπλέον, ο κάτοχος θεώρησης Ε-2 πρέπει να έχει σαφή πρόθεση να αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν λήξει ή τερματιστεί το καθεστώς του.

Μπορώ να επισκεφθώ άλλες χώρες με βίζα B1/B2 των ΗΠΑ;

Από αυτή την άποψη, έχουμε καλά νέα. Με την αμερικανική βίζα B1/B2 μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε πολλές χώρες που προσφέρουν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε άτομα που είναι κάτοχοι έγκυρης αμερικανικής βίζας. Ο κατάλογος των χωρών διευρύνεται τακτικά. Ορισμένες χώρες θα σας επιτρέψουν την είσοδο αν έχετε ταξιδέψει στις ΗΠΑ τουλάχιστον μία φορά, ενώ άλλες θα σας υποδεχθούν με έγκυρη βίζα των ΗΠΑ, είτε έχετε ταξιδέψει ποτέ στις ΗΠΑ είτε όχι.

Ορισμένες από τις χώρες που μπορείτε να επισκεφθείτε με βίζα Β1/Β2 είναι οι εξής:

Η Καραϊβική

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Ανγκουίλα, Μποναίρ, Κουρασάο, Δομινικανή Δημοκρατία και Άγιος Μαρτίνος.

Κεντρική Αμερική

Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα και Νικαράγουα.

Νότια Αμερική

Κολομβία, Εκουαδόρ και Περού.

Ασία

Γεωργία, Μαλαισία και Φιλιππίνες.

Ευρώπη

Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κανόνες για τις θεωρήσεις μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση, οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να ενημερώνεστε από την υπηρεσία θεωρήσεων της χώρας πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας.

Άλλες επιλογές βίζας για όσους θέλουν να διευθύνουν μια επιχείρηση στις ΗΠΑ.

Μια άλλη επιλογή είναι η βίζα EB-5, η οποία είναι μια μεταναστευτική βίζα για επενδυτές και επιχειρηματίες. Για να είστε επιλέξιμοι για βίζα EB-5, πρέπει να επενδύσετε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια (ή 500.000 δολάρια σε ορισμένες περιπτώσεις) και να δημιουργήσετε τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για Αμερικανούς εργαζόμενους.

Η βίζα L1 είναι μια άλλη επιλογή για επιχειρηματίες που θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση στις ΗΠΑ. Αυτή η θεώρηση επιτρέπει στην αλλοδαπή εταιρεία να μεταφέρει έναν διευθυντή ή ένα στέλεχος στις ΗΠΑ για να εργαστεί σε ένα νέο γραφείο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε θεώρηση έχει συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας που σχετίζονται με το ποσό επένδυσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλες απαιτήσεις. Γι’ αυτό σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο μετανάστευσης ή άλλον εξειδικευμένο επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους πιο πρόσφατους κανονισμούς και οδηγίες όταν επιθυμείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visitor.html#overview
https://www.uscis.gov/working-in-the-united-states/temporary-visitors-for-business/b-1-temporary-business-visitor
https://www.cntraveller.in/story/40-countries-can-visit-us-visa/
https://www.thomascook.in/blog/travel-to-multiple-countries-with-a-us-visa
https://uk.usembassy.gov/visas/treaty-trader-or-treaty-investor/renewal-of-a-treaty-investor-visa-e-2/
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/fees/treaty.html