Ομάδα δράσης για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής του “τουρισμού διαρρήξεων”

Category: Νέα | 0
Ομάδα δράσης για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής του "τουρισμού διαρρήξεων"
Ομάδα δράσης για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής του “τουρισμού διαρρήξεων”

Συμμορίες “διαρρηκτών τουριστών” από τη Νότια Αμερική εκμεταλλεύονται τις προσωρινές βίζες των ΗΠΑ.

Μπαίνουν στη χώρα για να ληστέψουν αρχοντικά και στη συνέχεια διαφεύγουν στις χώρες τους με τα κλεμμένα τιμαλφή.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες (LAPD), η τάση αυτή έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη.

Κλιμακούμενες τάσεις εγκληματικότητας

Η αστυνομία του Λος Άντζελες αναφέρει σημαντική αύξηση των διαρρήξεων στις οποίες εμπλέκονται κάτοικοι της Χιλής, του Ισημερινού, της Κολομβίας και του Περού, κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές του Λος Άντζελες.

Μόνο το 2023, 94 διαρρήξεις αποδόθηκαν σε άτομα από αυτές τις χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ένα αυξανόμενο ζήτημα στην περιοχή.

Επέκταση των εγκληματικών δραστηριοτήτων

Πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν την εξάπλωση αυτού του εγκληματικού φαινομένου πέρα από το Λος Άντζελες, με περιστατικά που αναφέρθηκαν στο Λονγκ Άιλαντ και το Νιου Τζέρσεϊ.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) έχει χαρακτηρίσει αυτές τις συμμορίες ως “τεράστια απειλή” για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2022, γεγονός που προκάλεσε αυξημένες προσπάθειες επιβολής του νόμου.

Ανταπόκριση από την επιβολή του νόμου

Ως απάντηση στην κλιμακούμενη δραστηριότητα των συμμοριών, τόσο το FBI όσο και το LAPD έχουν συστήσει εξειδικευμένες ομάδες δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Άλαν Χάμιλτον τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, δηλώνοντας: “Ο αριθμός των εγκλημάτων που συνδέονται με τέτοιου είδους πληρώματα έχει αυξηθεί πάρα πολύ”, παρά τη συνολική μείωση των διαρρήξεων.

Εκμετάλλευση του προγράμματος θεωρήσεων

Οι συμμορίες εκμεταλλεύονται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA), ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2014 για να διευκολύνει τον τουρισμό από αξιόπιστες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι Νοτιοαμερικανοί μπορούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλαπλές περιόδους 90 ημερών χωρίς να υποβληθούν σε εκτεταμένους ελέγχους ιστορικού.

Modus Operandi

Αυτοί οι τουρίστες διαρρήξεων συνήθως αποφεύγουν τη χρήση πυροβόλων όπλων για να αποφύγουν τις κατηγορίες για οπλοκατοχή.

Αντίθετα, χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές, όπως η παραβίαση οικιακών δικτύων Wi-Fi για να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας.

Στοχεύουν σε σπίτια κοντά σε ανοιχτούς χώρους, όπως μονοπάτια πεζοπορίας και φαράγγια, χρησιμοποιώντας σκάλες ή έπιπλα βεράντας για να προσεγγίσουν τα υπνοδωμάτια του δεύτερου ορόφου, τα οποία συχνά είναι λιγότερο προστατευμένα.

Επιπτώσεις σε άλλους ταξιδιώτες

Η εκμετάλλευση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) από εγκληματικές συμμορίες αναδεικνύει ευρύτερες επιπτώσεις για τους ξένους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Ενώ η ESTA σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τον τουρισμό από αξιόπιστες χώρες, η κατάχρηση των προσωρινών θεωρήσεων από τους τουρίστες-διαρρήκτες αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και μέτρα ασφαλείας.

Αυτή η εγκληματική δραστηριότητα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και απειλεί την ακεραιότητα της αμερικανικής μετανάστευσης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντίληψη των ξένων ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν το ESTA.

Προκλήσεις διεθνούς συνεργασίας

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας παρεμποδίζονται από τις προκλήσεις στη διεθνή συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Χιλής Gabriel Boric αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποινικό ιστορικό των χρηστών της ESTA, περιορίζοντας την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να συλλαμβάνουν τους παραβάτες.

Νομική δράση και δίωξη

Ο εισαγγελέας της κομητείας Όραντζ Τοντ Σπίτσερ ανέλαβε νομική δράση κατά του προέδρου Μπόριτς για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να αποκτήσει ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συντονίζουν τις προσπάθειές τους για τη δίωξη όσων εμπλέκονται σε διαρρήξεις στον τουρισμό, αναθέτοντας σε ειδικούς εισαγγελείς να χειρίζονται σχετικές υποθέσεις.

Πρόσφατες συλλήψεις και ανακτήσεις

Πρόσφατες επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών ατόμων που συνδέονται με διαρρήξεις στον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, ένας 17χρονος Χιλιανός και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν στην Αριζόνα μετά από μια σειρά ληστειών κοσμημάτων.

Οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν άλλη μια συμμορία με κλεμμένα ρούχα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από μια και μόνο ληστεία στο Μπέβερλι Χιλς.

Συνεχιζόμενες προκλήσεις και μελλοντικές στρατηγικές

Οι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της καταπολέμησης των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που ασχολούνται με τον τουρισμό διαρρήξεων.

Παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, οι αρχές υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας και των καινοτόμων στρατηγικών για την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης απειλής.