Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς Προκαλεί προειδοποίηση για την υγεία

Category: Νέα | 0
Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς Προκαλεί προειδοποίηση για την υγεία
Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς Προκαλεί προειδοποίηση για την υγεία

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποίησαν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, με τους φετινούς αριθμούς να έχουν ήδη φτάσει τους περσινούς.

Σύμφωνα με το NBC News, έχουν επιβεβαιωθεί 58 κρούσματα ιλαράς στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με 58 κρούσματα που αναφέρθηκαν στο σύνολο του 2023.

Περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια και κατάσταση εμβολιασμού

Το εντυπωσιακό 93% των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν φέτος συνδέονται με διεθνή ταξίδια, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία του εμβολιασμού των ταξιδιωτών.

Τα περισσότερα προσβεβλημένα άτομα είναι παιδιά ηλικίας ενός έτους ή μεγαλύτερα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR).

Σε απάντηση, το CDC τόνισε ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά είναι ενημερωμένα με τους συνήθεις εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου MMR.

Γεωγραφική εξάπλωση και διεθνείς ανησυχίες

Η επιδημία έχει επηρεάσει 17 πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα, με τον σημαντικότερο αντίκτυπο να παρατηρείται στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, άλλα έθνη, όπως η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν παρατηρήσει κρούσματα.

Ως αποτέλεσμα, το CDC τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή προορισμού.

Ποσοστά σοβαρότητας και θνησιμότητας

Η ιλαρά, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τα ανεμβολίαστα άτομα, με μια συγκλονιστική πιθανότητα μόλυνσης 90% κατά την έκθεση.

Επιπλέον, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο.

Μόνο το 2021, εκτιμάται ότι 128.000 άτομα, κυρίως παιδιά, υπέκυψαν στην ασθένεια παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι προσπάθειες εμβολιασμού έχουν συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν 56 εκατομμύρια θάνατοι μεταξύ 2000 και 2021.

Ιστορικό πλαίσιο και τρέχουσα κατάσταση

Παρά το γεγονός ότι η ιλαρά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000, οι πρόσφατες τάσεις είναι ανησυχητικές.

Το 2019, η χώρα κατέγραψε υψηλό 27 ετών με 1.274 αναφερόμενα κρούσματα.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων προκλήθηκε από κρούσματα που σχετίζονταν με ταξίδια, τα οποία εξαπλώθηκαν σε ανεμβολίαστα ή ανεπαρκώς εμβολιασμένα άτομα εντός της χώρας.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι ΗΠΑ διατηρούν το καθεστώς “εξαλειφθείσας” νόσου, που υποδηλώνει την απουσία συνεχούς μετάδοσης της νόσου για πάνω από 12 μήνες.

Τήρηση των κανονισμών για τα ταξίδια και την υγεία

Δεδομένων των συνεχιζόμενων κρουσμάτων ιλαράς και του σημαντικού αντίκτυπου των διεθνών ταξιδιών στη μετάδοση της νόσου, οι ταξιδιώτες καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλειά τους.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς, υπενθυμίζεται στους ξένους επισκέπτες που προγραμματίζουν ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι σημαντικό να τηρούν τις οδηγίες υγείας.

Αυτό περιλαμβάνει τις απαιτήσεις εμβολιασμού στο πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA).

Οι ταξιδιώτες από επιλέξιμες χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP ) πρέπει να λάβουν έγκριση ESTA πριν από την είσοδό τους στις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση ερωτήσεων σχετικά με την υγεία.

Ο εμβολιασμός κατά ασθενειών όπως η ιλαρά προστατεύει την υγεία των ταξιδιωτών και συμβάλλει στις προσπάθειες δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών στο εσωτερικό της χώρας.