Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επεξεργασία του ESTA μετά την υποβολή;

Category: Επεξεργασία ESTA | 0
Αναμονή αεροπλάνου

Αφού υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας για ESTA, η επεξεργασία της διαρκεί συχνά μόνο λίγα λεπτά. Έτσι, μπορεί να λάβετε απάντηση πολύ γρήγορα, αλλά μπορεί να πάρει και πολύ περισσότερο χρόνο. Επομένως, είναι πολύ επικίνδυνο να περιμένετε μέχρι την ημέρα της αναχώρησής σας για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποβάλετε αίτηση ESTA, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αίτησή σας θα εγκριθεί πριν από την αναχώρησή σας.

Η επίσημη περίοδος αναμονής είναι 72 ώρες – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές δεν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων ή ότι δεν εντοπίζουν κάποιο άλλο ζήτημα με την αίτησή σας το οποίο θα ήθελαν να εξετάσουν περαιτέρω.

Τίποτα δεν σας εμποδίζει να υποβάλετε αίτηση ESTA αμέσως μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να γλιτώσετε από πολλά περιττά προβλήματα.

Πώς μπορώ να ελέγξω την τρέχουσα κατάσταση μιας αίτησης ESTA;

Εάν πρόκειται για μεμονωμένη αίτηση, πρέπει να επισκεφθείτε το
αρχική σελίδα του ESTA
και να επιλέξετε Check ESTA Status από το μενού. Στη συνέχεια, επιλέξτε Έλεγχος ατομικής κατάστασης.

Θα σας ζητηθεί να δώσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Εναλλακτικά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα εξής:

  • Ημερομηνία έκδοσης διαβατηρίου
  • Χώρα υπηκοότητας
  • Ημερομηνία λήξης διαβατηρίου

Σε περίπτωση ομαδικής αίτησης, επισκεφθείτε την αρχική σελίδα του ESTA και επιλέξτε επίσης “Check ESTA status” από το μενού. Στη συνέχεια, συνεχίστε κάνοντας κλικ στο ‘Check Group Status’.

Θα σας ζητηθεί να δώσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Αναγνωριστικό ομάδας
  • Όνομα
  • Ονοματεπώνυμο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Πρέπει επίσης να δώσετε το “σημείο επαφής” της ομάδας. Εάν δεν γνωρίζετε το αναγνωριστικό ομάδας, μπορείτε να επιλέξετε τη σχετική επιλογή του μενού για να το ανακτήσετε.

Ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις που μπορώ να λάβω στην αίτησή μου για ESTA;

Υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα:

Έγκριση εγκρίθηκε

Αυτό είναι το αποτέλεσμα για το οποίο ελπίζατε. Σημαίνει ότι οι αρχές ενέκριναν την ταξιδιωτική σας άδεια ESTA στο πλαίσιο του προγράμματος WVP (Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης), και τώρα θα σας επιτραπεί να ξεκινήσετε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Το σύστημα θα εμφανίσει επιβεβαίωση ότι η αίτηση έχει εγκριθεί και θα εμφανιστεί επίσης ειδοποίηση παραλαβής πληρωμής που θα δείχνει το συνολικό ποσό που χρεώθηκε στην πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα ή στο λογαριασμό σας στο Paypal.

Η εγκεκριμένη ESTA δεν εγγυάται ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελική αρχή εδώ είναι ο υπάλληλος της CBP (Τελωνείο και Προστασία Συνόρων) στο λιμάνι εισόδου σας στις ΗΠΑ.

Ταξίδι που δεν έχει εγκριθεί

Το όνομα λέει το εξής: δεν θα σας επιτραπεί να συνεχίσετε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος WVP ή του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι σας έχει απαγορευτεί εντελώς να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ. Ίσως να μπορείτε ακόμη να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση με επιτυχία. Αρκεί να θυμάστε ότι αυτό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από την αίτηση για έγκριση ESTA, οπότε πιθανότατα θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Εάν αποφασίσετε να επιλέξετε τη διαδικασία της βίζας, μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα στις ΗΠΑ στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκκρεμεί η έγκριση

Η λήψη αυτής της απάντησης σημαίνει ότι η αίτησή σας ESTA έχει τεθεί υπό επανεξέταση, επειδή οι αρχές δεν ήταν σε θέση να αποφασίσουν άμεσα. Η λήψη αυτής της απάντησης δεν αποτελεί ένδειξη ότι υπήρξαν δυσμενή ευρήματα. Κατά πάσα πιθανότητα θα λάβετε απόφαση εντός 72 ωρών. Απλά χαλαρώστε, περιμένετε 72 ώρες και, στη συνέχεια, επιστρέψτε για να ελέγξετε την κατάστασή σας στην ESTA. Όταν επιστρέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες (αριθμό διαβατηρίου, αριθμό αίτησης, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.) για να ελέγξετε εκ νέου την κατάστασή σας με ESTA.

Κάτι πήγε στραβά και δεν ολοκλήρωσα την αίτησή μου για ESTA. Πώς μπορώ να το ολοκληρώσω αργότερα;

Ευτυχώς, αυτό δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Απλώς επιστρέψτε στον ιστότοπο ESTA, συνδεθείτε και επιλέξτε Συνέχιση υπάρχουσας αίτησης από το μενού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ανακτήσετε την ημι-ολοκληρωμένη αίτησή σας ESTA, παρέχοντας είτε τον αριθμό αίτησης, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό διαβατηρίου σας είτε την ημερομηνία έκδοσης και λήξης του διαβατηρίου σας και τη χώρα υπηκοότητας. Μόλις ανακτήσετε επιτυχώς την εφαρμογή, μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε την πρώτη φορά.

Έκανα ένα λάθος στην αίτησή μου για ESTA. Πώς μπορώ να το διορθώσω;

Ο ιστότοπος ESTA παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους αιτούντες να επανεξετάσουν τα δεδομένα τους πριν υποβάλουν το έντυπο αίτησης και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Πριν υποβάλετε το έντυπο, το σύστημα θα σας ζητήσει επίσης να επιβεβαιώσετε τον αριθμό διαβατηρίου. Εάν κάνατε λάθος όταν απαντήσατε σε κάποια από τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας, θα πρέπει να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο “CBP Info Center” στο κάτω μέρος κάθε σελίδας.

Ωστόσο, μόλις υποβάλετε το έντυπο αίτησης με τις απαραίτητες πληροφορίες πληρωμής, δεν μπορείτε πλέον να αλλάξετε κανένα από τα ακόλουθα πεδία: χώρα υπηκοότητας, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης και χώρα έκδοσης του διαβατηρίου.

Εάν κάνετε λάθος σε κάποιο από αυτά, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να υποβάλετε νέα αίτηση και να πληρώσετε το σχετικό τέλος.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση ESTA αν δεν έχω ακόμη οριστικοποιήσει τα ταξιδιωτικά μου σχέδια;

Ναι, τα επιβεβαιωμένα ταξιδιωτικά σχέδια δεν είναι υποχρεωτικά κατά τη στιγμή που υποβάλλετε αίτηση για ESTA. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε ένα σημείο επαφής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλο που οι αρχές δεν απαιτούν από εσάς να έχετε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά σχέδια, συνιστάται ωστόσο να έχετε ήδη μια διεύθυνση στις ΗΠΑ όπου σκοπεύετε να μείνετε. Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε περισσότερες από μία τοποθεσίες, δεν χρειάζεται να καταχωρίσετε τις υπόλοιπες, αλλά μόνο την πρώτη. Εάν δεν έχετε ακόμη πλήρη διεύθυνση, αρκεί να εισάγετε το όνομα της τοποθεσίας ή του ξενοδοχείου όπου θα μείνετε.

Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε, θα πρέπει να απαντήσετε θετικά σε αυτή την ερώτηση στο τμήμα Ταξιδιωτικές πληροφορίες του εντύπου.

Η αίτησή μου απορρίφθηκε. Πώς μπορώ να μάθω το γιατί;

Το πρόγραμμα ESTA έχει αναπτυχθεί προσεκτικά από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να διασφαλίσει ότι μόνο τα άτομα των οποίων η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια ή την επιβολή του νόμου ή τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του VWP (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) δεν λαμβάνουν ταξιδιωτική άδεια.

Παρόλο που υπάρχει σύνδεσμος προς τον ιστότοπο TRIP (Travel Redress Inquiry Program) του DHS στον ιστότοπο ESTA, δεν υπάρχει τρόπος να είστε σίγουροι ότι ένα αίτημα επανόρθωσης μέσω του TRIP θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, ιδίως εάν ο λόγος για τον οποίο δεν θεωρήσατε ότι έχετε δικαίωμα συμμετοχής παραμένει.

Τα προξενεία και οι πρεσβείες των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η αίτησή σας για ESTA ήταν ανεπιτυχής, ούτε θα είναι σε θέση να επιλύσουν το ζήτημα.

Ωστόσο, θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν εάν αποφασίσετε να υποβάλετε αίτηση για μη μεταναστευτική θεώρηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας αιτών του οποίου η αίτηση ESTA ήταν ανεπιτυχής θα μπορούσε ακόμα να του επιτραπεί να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.