Χρειάζεται να συμπληρώσω έντυπο τελωνείου για να εισέλθω στις ΗΠΑ;

Category: Τουρισμός ESTA | 0
Τελωνεία αεροδρομίου των ΗΠΑ

Όλοι όσοι εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περάσουν από ένα σημείο ελέγχου CBP (Τελωνείο και Προστασία των Συνόρων). Μεταξύ άλλων, αυτό θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση του εντύπου τελωνειακής δήλωσης 6059B. Το έντυπο αυτό θα διανεμηθεί στους εισερχόμενους επιβάτες από έναν συνοδό στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το λεωφορείο με το οποίο εισέρχεστε στη χώρα. Διαφορετικά, μπορείτε απλά να παραλάβετε ένα κατά την άφιξή σας και να το συμπληρώσετε.

Αφού συμπληρώσετε το έντυπο και το παραδώσετε σε έναν υπάλληλο της CBP, αυτός θα ελέγξει τα στοιχεία και θα το σφραγίσει. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να επιδείξετε τις αποσκευές σας, ώστε να ελεγχθούν με βάση τα στοιχεία που αναγράψατε στο έντυπο. Μόνο τότε θα σας επιτραπεί να φέρετε τα εν λόγω αντικείμενα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιατί πρέπει να συμπληρώσω ένα έντυπο τελωνείου των ΗΠΑ;

Είναι ένας τρόπος να ενημερώνετε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το τι φέρνετε στη χώρα. Για να αποφύγετε περιττά ζητήματα, είναι ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες που δίνετε να είναι σωστές. Δεν πρέπει να αμελείτε οτιδήποτε φέρνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν πρόκειται για ένα μήλο που αγοράσατε από μια αεροσυνοδό.

Αν και μπορεί να σας φαίνεται ενοχλητικό όταν βιάζεστε, το έντυπο του τελωνείου εξυπηρετεί επίσης έναν άλλο σημαντικό σκοπό: την είσπραξη τελωνειακών δασμών από άτομα που εισάγουν προϊόντα με αξία μεγαλύτερη από το προσωπικό τους επίδομα (συνήθως 800 δολάρια). Θα ειδοποιεί επίσης τους υπαλλήλους όταν κάποιος προσπαθεί να φέρει αντικείμενα που είναι απαγορευμένα, για παράδειγμα προϊόντα από ξένο ξύλο και ξένα τρόφιμα που μπορεί να είναι μολυσμένα με επιβλαβή βακτήρια ή επικίνδυνα αντικείμενα όπως μαχαίρια ή πυροβόλα όπλα.

Ποιοι απαλλάσσονται από τη συμπλήρωση τελωνειακού εντύπου;

Τα μόνα άτομα που δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αυτό το έντυπο είναι οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, όσοι χρησιμοποιούν την APC (Αυτοματοποιημένη Διαδικασία Ελέγχου Διαβατηρίων), οι κάτοχοι πράσινης κάρτας και τα άτομα που έχουν ESTA ή D Visa.

Τι πρέπει να δηλώνεται στο έντυπο του τελωνείου;

Όλα τα είδη διατροφής πρέπει να δηλώνονται – ακόμη και αν τα αγοράσατε στο αεροπλάνο ή στο αεροδρόμιο. Αυτό περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, σπόρους, φυτά, ακόμη και έντομα που σκοπεύετε να φάτε.

Σύμφωνα με τους κανόνες, αυτό περιλαμβάνει κυριολεκτικά κάθε τρόφιμο, ακόμη και αν αγοράσατε ένα μήλο από το αεροπλάνο, το πλοίο ή το λεωφορείο. Ο λόγος είναι ότι, αν φέρετε ένα παράσιτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, ακόμη και απώλεια ζωής.

Μπορεί να σας επιτραπεί να κρατήσετε προσυσκευασμένα τρόφιμα ή σνακ, αλλά τα λαχανικά και τα φρούτα πιθανότατα θα κατασχεθούν. Μην το διακινδυνεύετε: σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, πριν από μερικά χρόνια ένας πράκτορας της CBP επέβαλε πρόστιμο 500 δολαρίων σε μια γυναίκα επειδή δεν δήλωσε ένα μήλο που έφερε στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα: το μέγιστο πρόστιμο για την παράλειψη δήλωσης των τροφίμων ανέρχεται σε 10.000 δολάρια.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι όλα τα αντικείμενα που αγοράσατε στο εξωτερικό θα πρέπει να δηλώνονται, είτε θα παραμείνουν στις ΗΠΑ είτε θα τα πάρετε πίσω στη χώρα σας.

Παρόλο που η προαναφερθείσα απαλλαγή από τους δασμούς ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες, θα πρέπει ωστόσο να δηλώσετε όλα όσα αγοράσατε στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης, των χαρτικών, των ρούχων και των δώρων.

Στο έντυπο του τελωνείου σας ζητείται να καταγράψετε όλα όσα αγοράσατε στο εξωτερικό και να αναφέρετε τη χρηματική τους αξία. Γι’ αυτό είναι πολύ καλή ιδέα να έχετε μαζί σας αποδείξεις, ιδίως για τα πιο ακριβά προϊόντα. Ελλείψει αυτού, θα πρέπει να δώσετε μια εκτιμώμενη αξία και να ελπίζετε ότι ο υπάλληλος θα συμφωνήσει μαζί σας.

Τα είδη που αγοράσατε σε κατάστημα λιανικής πώλησης αφορολόγητων ειδών πρέπει επίσης να δηλωθούν

Το γεγονός ότι αγοράσατε γρήγορα ένα ωραίο δώρο για την οικογένειά σας στις ΗΠΑ από το κατάστημα αφορολόγητων ειδών του αεροδρομίου πριν από την αναχώρηση της πτήσης δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα δηλώσετε στο έντυπο του τελωνείου ή ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε δασμούς για αυτά, ακόμη και αν είναι αφορολόγητα στη χώρα όπου τα αγοράσατε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της CBP, θα πρέπει να πληρώσετε τέλος εάν η συνολική αξία όλων όσων αγοράσατε από το κατάστημα αφορολόγητων ειδών υπερβαίνει την προσωπική σας απαλλαγή.

Ίσως χρειαστεί να συζητήσετε με έναν τελωνειακό υπάλληλο τα αντικείμενα που φέρνετε στις ΗΠΑ.

Κάθε φορά που φέρνετε αντικείμενα όπως τρόφιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το εξωτερικό, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε από μία ή περισσότερες πρόσθετες διαδικασίες προτού σας επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να σας υποβάλουν μια σειρά από συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Εάν θέλετε να φέρετε στη χώρα εμπορεύματα αξίας μεγαλύτερης από την απαλλαγή που δικαιούστε, το πιθανότερο είναι να σας ζητηθεί να πάτε σε ταμείο για να συμπληρώσετε δήλωση και να πληρώσετε τους απαραίτητους δασμούς. Ωστόσο, τα απαγορευμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων και των σπόρων, πιθανότατα θα κατασχεθούν.

Παρόλο που αυτές οι πρόσθετες διαδικασίες μπορεί να απορροφήσουν αρκετό από το χρόνο σας, συνήθως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνετε στο αεροδρόμιο για αρκετές ώρες – εκτός αν φέρνετε εμπορικά προϊόντα ή ακριβά αντικείμενα.

Ο τελωνειακός υπάλληλος κατά κανόνα δεν θα είναι μικροπρεπής. Εάν το ατομικό σας όριο είναι, για παράδειγμα, 500 δολάρια και δηλώσετε εμπορεύματα αξίας 520 δολαρίων, οι πιθανότητες είναι ότι θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε πάντα έτοιμοι να κάνετε ό,τι πρέπει να γίνει και να πληρώσετε τα σχετικά τέλη.

Το ψέμα μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες κυρώσεις

Παρόλο που θα πρέπει να πληρώσετε ένα (σχετικά μικρό) τέλος για τα αντικείμενα που έχετε δηλώσει, εάν η συνολική τους αξία είναι μεγαλύτερη από την απαλλαγή που δικαιούστε, το όλο θέμα μπορεί να γίνει πολύ πιο ακριβό εάν σας πιάσουν να μην δηλώνετε όλα όσα πρέπει. Εκτός από την πιθανότητα κατάσχεσης των αντικειμένων, μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληρώσετε ένα σημαντικό πρόστιμο.

Ακόμη χειρότερα, αν είστε μέλος ενός προγράμματος αξιόπιστων ταξιδιωτών, όπως το Global Entry, ένα ψέμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή σας. Είναι απαίτηση αυτών των προγραμμάτων ο ταξιδιώτης να είναι 100% ειλικρινής και ακριβής κατά την υποβολή των τελωνειακών δηλώσεων. Ακόμη και η παραμικρή παράβαση μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση της ιδιότητας μέλους σας.

Εάν κατασχεθεί κάτι που παραλείψατε να δηλώσετε στο τελωνειακό έντυπο, έχετε το νόμιμο δικαίωμα να προσπαθήσετε να το πάρετε πίσω προσφεύγοντας στο δικαστήριο. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να είστε ειλικρινείς όταν συμπληρώνετε μια τελωνειακή δήλωση. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι τα έχουν κυριολεκτικά “ξαναδεί όλα αυτά”, οπότε δεν θα ξεγελαστούν εύκολα.

Αν σας ρωτήσει ένας τελωνειακός υπάλληλος αν αγοράσατε αυτό το ακριβό κόσμημα στο εξωτερικό και απαντήσετε ψευδώς “όχι”, μπορεί όχι μόνο να χάσετε το κόσμημα, αλλά και να γίνετε ένοχοι εγκλήματος κάνοντας ψευδή δήλωση. Ενώ οι υπάλληλοι μπορεί να δείξουν κατανόηση αν κάποιος έχει μπερδευτεί σχετικά με τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις τελωνειακές δηλώσεις, θα είναι πολύ λιγότερο επιεικείς με ένα ανοιχτό ψέμα.

Συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου του αμερικανικού τελωνείου

Η συμπλήρωση του εντύπου δεν είναι πραγματικά πολύ περίπλοκη, αρκεί πρώτα να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε πώς να συμπληρώσετε σωστά κάθε τμήμα. Φτάστε προσεκτικά σε κάθε απαίτηση και διπλοελέγξτε πριν γράψετε οτιδήποτε.

Μην ξεχνάτε ότι το έντυπο αυτό έχει και εμπρόσθια και οπίσθια όψη και ότι πρέπει να συμπληρωθούν και οι δύο. Αν έχετε αμφιβολίες για κάτι, μπορείτε εύκολα να βρείτε ένα δείγμα του εντύπου και τον τρόπο συμπλήρωσής του στο Διαδίκτυο.

Ο υπάλληλος της CBP θα σας πάρει συνέντευξη και στη συνέχεια θα ελέγξει όλα όσα αναγράψατε στο έντυπο. Στη συνέχεια, θα σφραγιστεί με την ημερομηνία άφιξής σας. Αν γράψουν κάτι στο έντυπο, μην ανησυχείτε – είναι συνήθης πρακτική.