Πώς να υποβάλετε αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ;

Category: Θεωρήσεις ΗΠΑ | 0
Πώς να υποβάλετε αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ;

Ακολουθεί ένας οδηγός για την υποβολή αίτησης για μη μεταναστευτική βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μη μεταναστευτικές θεωρήσεις χρησιμοποιούνται από ταξιδιώτες που δεν σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες θεωρήσεων, όπως τουριστικές θεωρήσεις Β2, επαγγελματικές θεωρήσεις Β1, θεωρήσεις διέλευσης C, καθώς και φοιτητικές και άλλου είδους θεωρήσεις. Οι ταξιδιώτες που δεν είναι επιλέξιμοι για ESTA μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μη μεταναστευτική βίζα των ΗΠΑ για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ για σύντομους τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

[1] Καθορίστε ποια βίζα των ΗΠΑ χρειάζεστε

Όταν αποφασίζετε για την κατάλληλη θεώρηση για το ταξίδι σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη φύση της επίσκεψής σας. Ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, για αναψυχή, για σπουδές ή για συνδυασμό; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα καθορίσει αν χρειάζεστε βίζα Β-1 (για επιχειρήσεις) ή Β-2 (για τουρισμό). Εάν σκοπεύετε να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, θα χρειαστείτε βίζα F-1 (ακαδημαϊκή). Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν το ταξίδι σας δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες ή εάν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο από έξι μήνες, πιθανότατα θα χρειαστείτε διαφορετικό τύπο βίζας. Επιπλέον, ορισμένες χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, επιτρέποντας στους πολίτες τους να εισέλθουν στις ΗΠΑ για έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και διαθέτουν έγκυρο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA). Ωστόσο, είναι πάντοτε καλύτερο να επιβεβαιώνετε με την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ πριν κάνετε τα τελικά σας σχέδια. Αν αφιερώσετε χρόνο για τον εντοπισμό και την υποβολή αίτησης για τη σωστή θεώρηση, διασφαλίζεται η ομαλή είσοδος στη χώρα και η συμμόρφωση με τους νόμους περί μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

[2] Συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση θεώρησης των ΗΠΑ

Η υποβολή αίτησης για βίζα των ΗΠΑ μπορεί να είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες θεωρήσεων και κάθε κατηγορία έχει τις δικές της απαιτήσεις. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών πέραν της προγραμματισμένης διαμονής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Έντυπο αίτησης θεώρησης μη μεταναστών (DS-160)
  • Πρόσφατη φωτογραφία που πληροί τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο έντυπο
  • Ένα δικαιολογητικό έγγραφο, όπως επαγγελματική επιστολή ή πρόσκληση, εάν απαιτείται από την κατηγορία της θεώρησής σας
  • Απόδειξη πληρωμής του τέλους αίτησης θεώρησης μη-μεταναστών (160 δολάρια για τους περισσότερους αιτούντες)

Μόλις συγκεντρώσετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, μπορείτε να αρχίσετε να συμπληρώνετε το έντυπο της αίτησης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα τμήματα με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση της αίτησής σας ή ακόμη και σε απόρριψη της βίζας σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, συμβουλευτείτε έναν έμπειρο δικηγόρο μετανάστευσης που μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία.

[3] Συμπληρώστε το έντυπο αίτησης βίζας των ΗΠΑ

Η διαδικασία αίτησης θεώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Το πρώτο βήμα είναι η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θεώρησης. Στο έντυπο αυτό θα ζητηθούν βασικές πληροφορίες για εσάς, τα ταξιδιωτικά σας σχέδια και τα οικονομικά σας. Φροντίστε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και ακρίβεια. Μόλις υποβάλετε το έντυπο, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια συνέντευξη σε μια πρεσβεία ή ένα προξενείο των ΗΠΑ. Κατά τη συνέντευξη, θα σας υποβληθούν ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό σας και τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας στη συνέντευξη όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου σας, των φωτογραφιών και των δικαιολογητικών. Εάν η αίτησή σας εγκριθεί, θα σας χορηγηθεί βίζα που θα σας επιτρέψει να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μια εγκεκριμένη βίζα των ΗΠΑ παρέχει μόνο την άδεια να ταξιδέψετε σε λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ, όπως αεροδρόμιο, προβλήτα ή χερσαία σύνορα. Δεν εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, ένας αξιωματικός της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP ) θα αποφασίσει οριστικά αν ένας ταξιδιώτης μπορεί να εισέλθει στη χώρα ή όχι.

[4] Πληρώστε το τέλος για την αίτηση θεώρησης των ΗΠΑ

Το τέλος αίτησης θεώρησης για τις ΗΠΑ είναι ένα υποχρεωτικό τέλος που πρέπει να καταβάλουν όλοι οι αιτούντες προκειμένου να διεκπεραιωθεί η αίτησή τους για θεώρηση. Το τρέχον τέλος ανέρχεται σε 160 δολάρια και πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πληρωμής του τέλους, αλλά η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οι αιτούντες μπορούν επίσης να πληρώσουν με τραπεζικό έμβασμα, τραπεζική επιταγή ή εντολή πληρωμής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τέλος αίτησης θεώρησης δεν επιστρέφεται, ακόμη και αν η αίτηση είναι τελικά ανεπιτυχής. Ως εκ τούτου, οι αιτούντες θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι πληρούν όλες τις απαιτήσεις πριν πληρώσουν το τέλος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του τέλους αίτησης θεώρησης για τις ΗΠΑ, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο.

[5] Προγραμματίστε το ραντεβού σας με την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ για βίζα

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν προγραμματίσετε το ραντεβού σας με την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ για τη βίζα. Τα βήματα για τον προγραμματισμό ραντεβού σε πρεσβεία ή προξενείο παρατίθενται παρακάτω:

  1. Προτού μπορέσετε να προγραμματίσετε ραντεβού στην πρεσβεία, θα πρέπει να υπογράψετε ψηφιακά και να υποβάλετε το έντυπο αίτησης DS-160 στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
  2. Μόλις υποβάλετε το DS-160, εκτυπώστε και αποθηκεύστε επίσης μια ψηφιακή έκδοση PDF της σελίδας επιβεβαίωσης υποβολής.
  3. Τώρα, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν από τους διάφορους ιστότοπους προγραμματισμού ραντεβού της πρεσβείας για να κλείσετε ένα ραντεβού. Μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε μια διαθέσιμη ημερομηνία και ώρα. Μπορείτε επίσης να επαναπρογραμματίσετε τα ραντεβού, εάν επιθυμείτε να βρείτε μια πιο κατάλληλη ώρα. Θα πληρώσετε επίσης το τέλος της αίτησης θεώρησης των ΗΠΑ κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού με την πρεσβεία ή το προξενείο. Οι σύνδεσμοι του ιστότοπου για τον προγραμματισμό ραντεβού βρίσκονται παρακάτω:
    1. https://ais.usvisa-info.com/en-us/countries_list/niv
  4. Εάν σας ειδοποιήσουν, θα πρέπει να υποβάλετε τα δικαιολογητικά τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη, οπότε φροντίστε να διαθέσετε αρκετό χρόνο γι’ αυτό. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τον απαιτούμενο ενδυματολογικό κώδικα για τους αιτούντες θεώρηση, εάν υπάρχει, ανάλογα με την πρεσβεία μέσω της οποίας υποβάλλετε την αίτηση.
  5. Τέλος, θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας στη συνέντευξη ένα αντίγραφο της επιβεβαίωσης του ραντεβού σας μαζί με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.

Με αυτά τα βήματα στο μυαλό σας, ο προγραμματισμός του ραντεβού σας με την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ για τη βίζα θα είναι πιο εύκολος.

[6] Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Όταν υποβάλλετε αίτηση για βίζα των ΗΠΑ, θα πρέπει να παραστείτε σε συνέντευξη στην τοπική πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ. Σκοπός της συνέντευξης είναι να διασφαλιστεί ότι είστε επιλέξιμοι για την κατηγορία θεώρησης για την οποία έχετε υποβάλει αίτηση και να ληφθούν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την αίτησή σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συνέντευξη δεν είναι τεστ και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη συνέντευξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ:

Να είστε στην ώρα σας

Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά είναι σημαντικό να φτάσετε εγκαίρως στη συνέντευξή σας. Η καθυστερημένη προσέλευση δεν θα κάνει καλή εντύπωση στον προξενικό υπάλληλο και μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη της αίτησής σας.

Ντυθείτε κατάλληλα: Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε να ντυθείτε κατάλληλα για τη συνέντευξή σας. Αν και η άνεση είναι το πιο σημαντικό, προσπαθήστε να κάνετε μια προσπάθεια και να ντυθείτε επαγγελματικά.

Να είστε ειλικρινής

Όταν απαντάτε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς και αληθινοί. Μην προσπαθήσετε να παραπλανήσετε τον προξενικό υπάλληλο ή να δώσετε ψευδείς πληροφορίες. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησής σας.

Να είστε προετοιμασμένοι

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε καλή εντύπωση στη συνέντευξή σας είναι να είστε προετοιμασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και να είστε εξοικειωμένοι με τις λεπτομέρειες της υπόθεσής σας. Βοηθάει επίσης να επανεξετάσετε τις συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης για τη θεώρηση, ώστε να είστε έτοιμοι να απαντήσετε προσεκτικά.

Ακολουθήστε τις οδηγίες

Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες που θα σας δώσει ο προξενικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως το να μην διακόπτετε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του υπεύθυνου της συνέντευξης και να μην δέχεστε τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Η τήρηση των οδηγιών δείχνει ότι σέβεστε και ότι σκέφτεστε σοβαρά να αποκτήσετε βίζα για τις ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Η υποβολή αίτησης για βίζα των ΗΠΑ μπορεί να μοιάζει με μια δύσκολη υπόθεση, αλλά αν ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, θα είστε σε καλό δρόμο για να αποκτήσετε τη βίζα που χρειάζεστε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθορίσει τον τύπο της βίζας που χρειάζεστε, συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμπληρώστε το έντυπο αίτησης, πληρώστε το τέλος και προγραμματίστε και παρακολουθήστε το ραντεβού σας στην πρεσβεία. Με προσεκτικό σχεδιασμό και προσοχή στη λεπτομέρεια, η απόκτηση βίζας των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή αγχωτική.