Πόσο καιρό μπορώ να παραμείνω στις ΗΠΑ ή στις γύρω περιοχές με ESTA;

Category: Τουρισμός ESTA | 0
Πόσο καιρό μπορώ να παραμείνω στις ΗΠΑ ή στις γύρω περιοχές με ESTA;

Εάν έχετε λάβει άδεια ESTA για ταξίδια, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλά ταξίδια σε διάστημα 2 ετών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έγκρισής της ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος, δεν χρειάζεται να υποβάλετε εκ νέου αίτηση για νέα άδεια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χορήγηση ESTA δεν σας δίνει το δικαίωμα να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για 2 χρόνια. Σας επιτρέπει μόνο να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης(VWP), το οποίο σας επιτρέπει να παραμείνετε στη χώρα αυτή για 90 ημέρες ή λιγότερο κάθε φορά.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε και κάτι άλλο: Για να αποφύγετε την υποψία ότι προσπαθείτε να ζήσετε στη χώρα, συνιστάται να διατηρείτε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων. Μην προσπαθήσετε να φύγετε από τη χώρα για μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια να επιστρέψετε.

Σύμφωνα με την έρευνά μας, εάν έχετε παραμείνει στις ΗΠΑ για ολόκληρη την περίοδο των 90 ημερών με ESTA, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη χώρα για τουλάχιστον 90 ημέρες πριν επιστρέψετε. Με άλλα λόγια, η διάρκεια μεταξύ των επισκέψεών σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την τελευταία σας επίσκεψη.

Πώς μπορώ να παραμείνω περισσότερο από 90 ημέρες με ESTA;

Το ESTA, που σημαίνει Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας, είναι ένα πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που επιτρέπει στους πολίτες των κρατών μελών να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς για μέγιστο διάστημα 90 ημερών χωρίς θεώρηση. Δυστυχώς, δεν είναι νόμιμη η παραμονή στη χώρα αυτή για περισσότερες από 90 ημέρες με ESTA.

Εάν πρέπει να παραμείνετε στις ΗΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα. Ανάλογα με τον σκοπό του ταξιδιού σας, υπάρχουν διαθέσιμοι διαφορετικοί τύποι θεωρήσεων. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για φοιτητική βίζα. Ομοίως, εάν σκοπεύετε να εργαστείτε στη χώρα αυτή, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εργασίας.

Για να αποκτήσετε βίζα για τις ΗΠΑ, το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με την πλησιέστερη αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο. Εκεί, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα έντυπο αίτησης, να προσκομίσετε δικαιολογητικά και να πληρώσετε ένα τέλος. Θα πρέπει επίσης να παραστείτε σε προσωπική συνέντευξη με προξενικό υπάλληλο.

Εάν η αίτησή σας για θεώρηση είναι επιτυχής, θα σας χορηγηθεί θεώρηση που θα σας επιτρέψει να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες και να παραμείνετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια της βίζας σας θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της βίζας για τον οποίο έχετε υποβάλει αίτηση.

Πόσες φορές θα μου επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες με εγκεκριμένη ESTA;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλαπλά ταξίδια στις ΗΠΑ με την ίδια ESTA, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένει σε ισχύ. Η περίοδος ισχύος μιας ESTA είναι συνήθως δύο έτη από την ημερομηνία έγκρισής της ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας, ανάλογα με το ποια θα συμβεί πρώτα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το πόσο συχνά μπορείτε να ταξιδεύετε στις ΗΠΑ με ESTA, εφόσον η επίσκεψή σας δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες. Σε περίπτωση που η διαμονή σας υπερβαίνει αυτό το χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση για παρατεταμένη επίσκεψη.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ότι εάν επισκέπτεστε συχνά τις ΗΠΑ ή παρατείνετε τη διαμονή σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι αξιωματικοί μετανάστευσης μπορεί να αρχίσουν να εξετάζουν τις ταξιδιωτικές σας προθέσεις. Αν δεν καταφέρετε να τους πείσετε για τη νόμιμη ιδιότητά σας ως επισκέπτη, μπορεί να σας αρνηθούν την είσοδο στις ΗΠΑ.

Για τους αναγνώστες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ με ESTA στο εγγύς μέλλον, ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  • Προετοιμαστείτε για ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους του ταξιδιού σας και το δρομολόγιό σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων ξενοδοχείων, των στοιχείων της πτήσης επιστροφής και των αποδείξεων για επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία για την επικαιροποίηση της ESTA σας, λάβετε υπόψη τα εξής

Συνήθως, η ESTA ισχύει για περίοδο 2 ετών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να λάβετε νέα ESTA στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Όταν παραλαμβάνετε νέο διαβατήριο, είτε πρόκειται για κανονικό, έκτακτο ή προσωρινό διαβατήριο.
  • Εάν αλλάξατε όνομα.
  • Εάν έχετε υποβληθεί σε αλλαγή φύλου.
  • Όταν αλλάζει η χώρα υπηκοότητας.
  • Κάθε φορά που πρέπει να τροποποιήσετε τις απαντήσεις σας σε μία ή περισσότερες από τις ερωτήσεις “ναι” ή “όχι” στην αίτηση ESTA.

Είναι δυνατόν να επιλέξω θεώρηση αντί για ESTA; Πότε είναι υποχρεωτικό;

Έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση επισκέπτη (Β), εάν το επιλέξετε ή εάν δεν πληροίτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για ταξίδια με το πρόγραμμα VWP. Επίσης, καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή αίτησης για βίζα των ΗΠΑ εάν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια περιλαμβάνουν τη χρήση ιδιωτικού αεροσκάφους ή οποιουδήποτε άλλου μη εγκεκριμένου από την ΠΟΠ αεροπορικού ή θαλάσσιου μεταφορέα. Συνιστάται να ελέγχετε τον κατάλογο των εγκεκριμένων μεταφορέων για αναφορά. Εκτός αυτού, εάν η προβλεπόμενη διαμονή σας υπερβαίνει τις 90 ημέρες, η μόνη σας επιλογή είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης.

Εάν έχω εγκεκριμένη ESTA, μπορώ επίσης να ταξιδέψω στο Μεξικό, τον Καναδά ή σε κοντινά νησιά;

Εάν διαθέτετε εγκεκριμένη ESTA και εισέρχεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του VWP, έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια σύντομη εκδρομή στο Μεξικό, τον Καναδά ή ένα γειτονικό νησί. Συνήθως, μπορείτε να επανεισέλθετε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP για το υπόλοιπο της αρχικής περιόδου των 90 ημερών που χορηγήθηκε κατά την αρχική σας επίσκεψη στη χώρα. Η συνολική διάρκεια της διαμονής σας, συμπεριλαμβανομένου του σύντομου ταξιδιού, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες των χωρών του VWP που διαμένουν στο Μεξικό, τον Καναδά ή σε ένα από τα κοντινά νησιά απαλλάσσονται γενικά από την απαίτηση να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συνέχιση του ταξιδιού τους σε άλλη χώρα κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι πρέπει να κάνετε εάν επισκέπτεστε τις ΗΠΑ με ESTA και αρρωστήσετε πολύ;

Σε περίπτωση που επισκέπτεστε τις ΗΠΑ με ESTA και αρρωστήσετε σοβαρά, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια από γιατρό, μονάδα επείγουσας περίθαλψης ή νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που χρειαστείτε νοσηλεία, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ασφαλιστικό σας φορέα για να τον ενημερώσετε για την κατάστασή σας. Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να προσφέρει βοήθεια για την κάλυψη των ιατρικών σας εξόδων. Σε περιπτώσεις που δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη, μπορείτε να διερευνήσετε τη δυνατότητα να λάβετε οικονομική βοήθεια από το νοσοκομείο ή από κάποιον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Εάν η νοσηλεία σας υπερβεί τις 90 ημέρες ενώ βρίσκεστε στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για παράταση της παραμονής σας μέσω των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS). Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία υποβάλλοντας το Έντυπο Ι-539, γνωστό ως Αίτηση παράτασης/αλλαγής του καθεστώτος μη μετανάστη.

Όταν οι περιστάσεις δεν σας επιτρέπουν να αναχωρήσετε από τις ΗΠΑ πριν από τη λήξη της ESTA σας, υπάρχει μια πιθανή λύση γνωστή ως ανθρωπιστική αποφυλάκιση. Η ανθρωπιστική αποφυλάκιση είναι μια διάταξη διακριτικής ευχέρειας που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να χορηγεί προσωρινή είσοδο σε άτομα που αντιμετωπίζουν επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση ή σε καταστάσεις όπου υπάρχει σημαντικό δημόσιο όφελος.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβολής αίτησης για ανθρωπιστική αναστολή, πρέπει να υποβάλετε το έντυπο Ι-131, το οποίο είναι η Αίτηση για Ταξιδιωτικό Έγγραφο. Παράλληλα με την αίτηση αυτή, θα πρέπει να προσκομίσετε τεκμηριωμένα στοιχεία για την ιατρική σας κατάσταση και να παρουσιάσετε έναν ή περισσότερους επιτακτικούς λόγους για την ανάγκη παραμονής σας στις ΗΠΑ.

Με την έγκριση της αίτησής σας για ανθρωπιστική αναστολή, θα λάβετε άδεια προσωρινής παραμονής στις ΗΠΑ. Αυτό σας επιτρέπει να παραμείνετε στη χώρα μέχρις ότου η κατάσταση της υγείας σας παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης και κριθεί ότι είστε σε θέση να ταξιδέψετε πίσω στη χώρα σας.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει σε κανέναν ανθρωπιστική αναστολή. Ο καθορισμός της χορήγησης ή μη ανθρωπιστικής αναστολής γίνεται μέσω ατομικής αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές περιστάσεις της κάθε περίπτωσης.