Οι αμερικανικοί οργανισμοί αυξάνουν το προσωπικό τους για την αντιμετώπιση των αιτήσεων βίζας

Category: Θεωρήσεις ΗΠΑ | 0
Χρόνοι αναμονής της Πρεσβείας των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ εργάζεται ασταμάτητα για να επιφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των αιτήσεων θεώρησης στις προξενικές του αρχές σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το επιτυγχάνει αυτό είναι ο διορισμός πρόσθετου προσωπικού. Παρόλα αυτά, συχνά εξακολουθούν να υπάρχουν απαράδεκτα μεγάλες περίοδοι αναμονής για να κλείσει κανείς ραντεβού για συνέντευξη ή για να διεκπεραιωθεί μια αίτηση.

Αρκετές χώρες, ωστόσο, βλέπουν ήδη τα οφέλη από τις πρόσθετες προσλήψεις στα αμερικανικά προξενεία σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω παρουσιάζουμε μια επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και τι πρέπει να περιμένετε από εδώ και πέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία για την επεξεργασία των θεωρήσεων

Από τότε που έληξε η ταξιδιωτική απαγόρευση που σχετιζόταν με την πανδημία, πριν από μερικούς μήνες, τα προξενεία των Ηνωμένων Πολιτειών αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη συσσώρευση αιτήσεων που δεν μπόρεσαν να διεκπεραιωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων αιτήσεων θεώρησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε τώρα στη δημοσιότητα τους τελευταίους αριθμούς από τις αμερικανικές υπηρεσίες για να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αμερικανικές προξενικές αρχές χρειάστηκε να επεξεργαστούν σχεδόν 70% περισσότερες μη μεταναστευτικές θεωρήσεις από ό,τι ένα χρόνο πριν. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800.000 αιτήσεις για μη μεταναστευτικές θεωρήσεις στις αμερικανικές υπερπόντιες αποστολές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παρόλο που ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μόνο το 80% περίπου των επιπέδων αιτήσεων που υπήρχαν πριν από την πανδημία, ο μεγάλος αριθμός νέων αιτήσεων που λαμβάνονται ασκεί μεγάλη πίεση στα προξενεία των ΗΠΑ, τα οποία, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, εξακολουθούν συχνά να είναι υποστελεχωμένα.

Υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα: αυτή τη στιγμή, έχει διεκπεραιωθεί σχεδόν το 95% των αιτήσεων θεώρησης εισόδου για μετανάστες που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο αριθμός του προσωπικού στα προξενεία των ΗΠΑ αυξάνεται

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι προσπαθεί σταδιακά να αυξήσει τον αριθμό των προξενικών υπαλλήλων του σε όλο τον κόσμο πριν από το τέλος του 2022. Ένα παράδειγμα είναι ότι έχει ήδη προσλάβει περίπου 50% περισσότερο προσωπικό στα υπερπόντια προξενεία της φέτος από ό,τι το 2021.

Οι τελικοί στόχοι είναι να αποκατασταθούν οι δυνατότητες επεξεργασίας των θεωρήσεων στα ίδια επίπεδα που υπήρχαν πριν από την πανδημία, να επιταχυνθούν οι χρόνοι επεξεργασίας των αιτήσεων θεώρησης και να μειωθούν οι σημερινές μεγάλες περίοδοι αναμονής για να κλείσει κάποιος ραντεβού για συνέντευξη για θεώρηση.

Ο λόγος για όλη αυτή την προσπάθεια (και τα χρήματα) που καταβάλλεται είναι μόνο εν μέρει αλτρουιστικός. Η αλήθεια είναι ότι, ιδίως όταν πρόκειται για την επεξεργασία των αιτήσεων θεωρήσεων εργασίας για ειδικευμένους εργαζόμενους, αυτό θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει σήμερα έλλειψη αυτών των εργαζομένων. Φυσικά, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις σπουδές τους εγκαίρως και ότι οι οικογένειες δεν θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν παρατεταμένες περιόδους αποχωρισμού λόγω καθυστερήσεων στις αιτήσεις θεώρησης.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, η κατάσταση με τα ραντεβού αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με την κατηγορία θεώρησης και την τοποθεσία. Οι παρατεταμένοι χρόνοι αναμονής για τα ραντεβού συνέντευξης όσον αφορά τις επαγγελματικές ή τουριστικές θεωρήσεις αποτελούν επί του παρόντος περισσότερο τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Ακόμα και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού για συνέντευξη σε αμερικανικό προξενείο στη χώρα αυτή για βίζα τύπου Β ήταν την άνοιξη του 2023.

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, η κατάσταση με τον προγραμματισμό των ραντεβού σε πόλεις όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο άρχισε να χαλαρώνει ελαφρώς. Αυτή τη στιγμή, όσοι υποβάλλουν αίτηση για βίζα επισκέπτη έχουν πιθανότητες να κλείσουν ραντεβού για συνέντευξη μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο μήνες. Ωστόσο, αξίζει πάντα τον κόπο να ελέγχετε το διαδικτυακό προφίλ του προξενείου σε περίπτωση που άλλοι αιτούντες ακυρώσουν τα ραντεβού τους ή το προξενείο είναι σε θέση να προγραμματίσει ραντεβού νωρίτερα.

Οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες στο άμεσο μέλλον και χρειάζονται βίζα Β θα πρέπει πάντα να προσπαθούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για τη χορήγηση βίζας όσο το δυνατόν νωρίτερα, δεδομένου ότι η κατάσταση με τα ραντεβού είναι επί του παρόντος πολύ ρευστή και μπορεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η περίοδος αναμονής για να κλείσετε ραντεβού για άλλους τύπους θεωρήσεων, π.χ. για τις θεωρήσεις E και L-Blanket, είναι αυτή τη στιγμή κάπου μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τα άτομα που μπορούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για βίζα (για παράδειγμα, χρειάζονται μόνο μια ESTA) θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ τυχερούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν μόνο στους πολίτες περίπου 40 χωρών από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται το έδαφός τους για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς χωρίς βίζα. Όλοι οι άλλοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τον αντίστοιχο τύπο θεώρησης.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για θεώρηση των ΗΠΑ αρχίζει με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου DS-160, την καταβολή του κατάλληλου τέλους για τη θεώρηση και την εξασφάλιση ραντεβού για συνέντευξη στο πλησιέστερο αμερικανικό προξενείο.

Χρόνοι αναμονής για ραντεβού στην πρεσβεία έως και 24 μήνες

Παρόλο που έχει υπάρξει βελτίωση στις περιόδους αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων θεώρησης των ΗΠΑ σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι αιτούντες από χώρες όπως η Κολομβία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Χιλή και ο Καναδάς εξακολουθούν να μην έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν περισσότερο από δύο χρόνια για να μπορέσουν να κλείσουν ραντεβού για θεώρηση για τους επισκέπτες των ΗΠΑ.

Εκτός από τους τύπους θεωρήσεων που συζητήθηκαν παραπάνω, τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για φοιτητική βίζα F-1 και οι αιτούντες που χρειάζονται επειγόντως βίζα εργασίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις κατά την υποβολή της αίτησης στα προξενεία των ΗΠΑ στις χώρες τους.

Ιδιαίτερα οι νέοι που θα ήθελαν να παρατείνουν τη βίζα τους ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις ΗΠΑ ή που έχουν λάβει υποτροφία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα αυτή, συχνά δέχονται μεγάλη πίεση από τους μεγάλους χρόνους αναμονής για να κλείσουν ραντεβού στο προξενείο των ΗΠΑ. Όσοι υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση εργασίας και οι εταιρείες που θα ήθελαν να τους προσλάβουν αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοια κατάσταση.

Δεν θα πρέπει να σας σοκάρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε πολλά αμερικανικά προξενεία η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη από ό,τι ήταν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν ολόκληρο το προξενικό σύστημα των ΗΠΑ ουσιαστικά ακινητοποιήθηκε για λίγο. Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι αμερικανικές αρχές χρειάζονταν μόνο ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστούν τις καθυστερήσεις.

Τα δύο χρόνια που διήρκεσε η πανδημία δημιούργησαν χάος στο σύστημα. Τα περισσότερα από τα μικρότερα προξενικά γραφεία των ΗΠΑ προσέφεραν μόνο επείγοντα ραντεβού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα εξυπηρέτησης. Υπάρχει, ωστόσο, σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν σύντομα να βελτιώνονται.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θεώρησης των ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα

Ας κλείσουμε αυτή τη συζήτηση με μια θετική νότα. Τα πράγματα είναι πιθανό να βελτιωθούν από εδώ και πέρα. Αρκετά αμερικανικά προξενεία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι έχουν απλοποιήσει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θεώρησης. Ένα παράδειγμα είναι η δυνατότητα ορισμένων αιτούντων να υποβάλλουν ταχυδρομικές αιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν όλες οι αμερικανικές πρεσβείες και τα προξενεία έχουν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα εξυπηρέτησης. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία επανέλαβε τα συνήθη προσωπικά ραντεβού για τουριστικές θεωρήσεις, καθώς και για επαγγελματικές θεωρήσεις Β-1 και Β-2.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε όλα τα προξενεία των ΗΠΑ. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και πολλή υπομονή. Είναι πολύ πιθανό ότι η σταδιακή βελτίωση της στελέχωσης θα επιφέρει, σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα, θετική διαφορά στις χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλους χρόνους αναμονής για να κλείσουν ραντεβού.