Η αλλαγή των κανόνων για τις βίζες στις ΗΠΑ διαταράσσει την πορεία μόνιμης διαμονής για τους διεθνείς ιερείς

Category: Νέα | 0
Η αλλαγή των κανόνων για τις βίζες στις ΗΠΑ διαταράσσει την πορεία μόνιμης διαμονής για τους διεθνείς ιερείς
Η αλλαγή των κανόνων για τις βίζες στις ΗΠΑ διαταράσσει την πορεία μόνιμης διαμονής για τους διεθνείς ιερείς

Σε μια απρόβλεπτη τροπή των γεγονότων, μια αλλαγή στον κανόνα για τις θεωρήσεις των ΗΠΑ που οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο προκάλεσε σημαντική αναστάτωση στην άλλοτε απρόσκοπτη διαδικασία για τους αλλοδαπούς θρησκευτικούς λειτουργούς, ιδίως τους καθολικούς ιερείς, που επιδιώκουν μόνιμη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αλλαγή των κανόνων, που επηρεάζει χιλιάδες άτομα, έχει λάβει ελάχιστη προσοχή στους κύκλους της Εκκλησίας, αφήνοντας πολλούς ιερείς να αγνοούν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους.

Ο αντίκτυπος της αλλαγής του Κανονισμού στους ηγέτες των Εκκλησιών

Ο πατέρας Εντγκάρντο Ροντρίγκεζ, ένας αγαπημένος Σαλβαδοριανός ιερέας σε μια ενορία της Καλιφόρνια, ανακάλυψε πρόσφατα τον αντίκτυπο αυτής της αλλαγής του κανόνα όταν ενημερώθηκε από τις αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές ότι πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του για ένα χρόνο και να ξεκινήσει εκ νέου ολόκληρη τη διαδικασία για την απόκτηση πράσινης κάρτας.

Αυτή η απότομη αλλαγή στη διαδικασία μετανάστευσης έχει προκαλέσει σοκ τόσο στον ιερέα όσο και στην κοινότητά του. Ο πατέρας Τόμας Μάρτιν, εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Πίου, θρήνησε: “Χάσαμε έναν σπουδαίο ιερέα”.

Η αλλαγή του κανόνα και οι συνέπειές της

Μέχρι τον Απρίλιο, η πορεία προς την πράσινη κάρτα για τους διεθνείς ιερείς ήταν γενικά απλή, καθώς χορηγούνταν μετά την έγκριση της ενθρόνισης από τον τοπικό επίσκοπο.

Η διαδικασία συνήθως ξεκινούσε με μια μη μεταναστευτική βίζα θρησκευτικού εργάτη R-1, η οποία οδηγούσε σε χορηγία για μόνιμη κατοικία.

Ωστόσο, η πρόσφατη αλλαγή του κανόνα, που προκλήθηκε από εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, δημιούργησε μια καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι θρησκευτικοί εργαζόμενοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι για πέντε έως δέκα χρόνια πριν αποκτήσουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου.

Ο Miguel Naranjo, διευθυντής του τομέα των θρησκευτικών υπηρεσιών μετανάστευσης του Καθολικού Νομικού Δικτύου Μετανάστευσης, Inc. (CLINIC), εξήγησε ότι η μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα επηρέασε αυτή την αλλαγή πολιτικής, οδηγώντας σε περιορισμούς για τους αιτούντες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Αναζήτηση λύσεων

Θρησκευτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ (USCCB), υποστηρίζουν ψηφίσματα.

Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει τη μείωση της περιόδου αναμονής ενός έτους πριν από την υποβολή εκ νέου αίτησης για νέα θεώρηση R-1, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στις τοποθετήσεις ποιμένων.

Ωστόσο, οι αβεβαιότητες παραμένουν και η θρησκευτική κοινότητα διερευνά εναλλακτικά προγράμματα θεωρήσεων, όπως αυτά που διευκολύνονται από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υψηλό διακύβευμα για την Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάνσας Σίτι, Joseph Naumann, εξέφρασε την απογοήτευσή του και την απορία του για την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο αντίκτυπος έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός.

Στην Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, το 50% των ιερέων είναι αλλοδαπής καταγωγής, ενώ το 10% κατέχει προσωρινή βίζα R-1. Ο πατέρας Joel Henson ανέφερε ότι δύο διεθνείς ιερείς έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες τους λόγω προβλημάτων με τη βίζα.

Μελλοντικές προκλήσεις και προσπάθειες συνεργασίας

Η USCCB και θρησκευτικοί ηγέτες διαφόρων θρησκειών έχουν απευθυνθεί στο Κογκρέσο για βοήθεια. Ωστόσο, το πολωμένο νομοθετικό περιβάλλον και η αργή ανταπόκριση σε θέματα μετανάστευσης δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με την άμεση ανάληψη δράσης.

Η αλλαγή του κανόνα για τη θεώρηση δεν επηρεάζει μόνο τους ιερείς, αλλά επεκτείνει τον αντίκτυπό της και στα καθολικά σχολεία, τα γηροκομεία και τα ποιμαντικά προγράμματα.

Ο πατέρας Frank Donio, εκτελεστικός διευθυντής της Διάσκεψης των Μεγάλων Ανωτέρων Ανδρών, τόνισε τον διεθνή χαρακτήρα της Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την εξάρτησή της από τους μετανάστες ιερείς.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή των αλλοδαπών ιερέων και θρησκευτικών γυναικών, τόνισε την ανάγκη για μια συλλογική λύση.

Ο ρόλος του ESTA στη διευκόλυνση της μετανάστευσης

Η αλλαγή των κανόνων για τις θεωρήσεις εισόδου στις ΗΠΑ αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Εκκλησία και την εξάρτησή της από τους αλλοδαπούς ιερείς.

Καθώς η Εκκλησία αναζητά λύσεις και υπερασπίζεται τα ψηφίσματα, τα άτομα πρέπει να ενημερώνονται για τις αλλαγές στις μεταναστευτικές πολιτικές.

Για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) παραμένει ζωτικής σημασίας. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, η ενημέρωση σχετικά με τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες ESTA γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για όσους περιηγούνται στο περίπλοκο τοπίο της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η Εκκλησία και οι ηγέτες της εργάζονται ακούραστα για την αντιμετώπιση των θεμάτων των θεωρήσεων, διασφαλίζοντας ότι η πλούσια παράδοση των διεθνών θρησκευτικών εργαζομένων που υπηρετούν τις ανάγκες της Καθολικής κοινότητας των ΗΠΑ θα συνεχιστεί παρά τα απροσδόκητα εμπόδια που θέτουν οι πρόσφατες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.