Εκκρεμής αίτηση ESTA

Category: Επεξεργασία ESTA | 0
Αίτηση ESTA σε εκκρεμότητα

Όταν η κατάσταση μιας αίτησης ESTA εμφανίζεται ως εκκρεμής, αυτό σημαίνει απλώς ότι το CBP (Τελωνείο και Προστασία Συνόρων των ΗΠΑ) αποφάσισε για κάποιο λόγο να επανεξετάσει τα στοιχεία που καταχωρήσατε στο έντυπο της αίτησής σας. Συνήθως θα σας ενημερώσουν για την τελική τους απόφαση σχετικά με την αίτηση το αργότερο εντός 72 ωρών. Διαφορετικά, μπορείτε επίσης να ελέγχετε την κατάσταση της αίτησής σας για ESTA online όποτε θέλετε.

Γιατί μια αίτηση ESTA να εμφανίζεται ως “εκκρεμής” για 72 ώρες;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο μια αίτηση ESTA θα επισημανθεί είναι για περαιτέρω ελέγχους ασφαλείας. Εάν η αίτησή σας ESTA εμφανίζεται ως “εκκρεμής”, αυτό είναι ένα σημάδι ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος για την επεξεργασία της αίτησης, ώστε να διασφαλιστεί 100% ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο για τη μετανάστευση ή την ασφάλεια. Ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ταξιδέψατε πρόσφατα στη Συρία, το Σουδάν, το Ιράκ ή το Ιράν. Η αίτησή σας για ESTA θα επισημανθεί από το σύστημα και ένας ανθρώπινος υπάλληλος θα πρέπει να ελέγξει αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για μία από τις εξαιρέσεις ή αν η αίτηση θα πρέπει να απορριφθεί.

Συνήθως η CBP συμβουλεύει τους αιτούντες να αφήσουν 72 ώρες πριν ελέγξουν ξανά την κατάστασή τους στην ESTA για να δουν αν υπάρχει ενημέρωση. Ωστόσο, η απόφαση λαμβάνεται συνήθως εντός δύο ημερών (48 ωρών) από την υποβολή της αίτησης ESTA. Οι αιτούντες θα πρέπει να ενημερωθούν ότι δεν έχουν καμία άδεια να πετάξουν ή να ταξιδέψουν με πλοίο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο η κατάσταση της αίτησής τους ESTA εξακολουθεί να εμφανίζεται ως εκκρεμής.

Τι συμβαίνει εάν η CBP απορρίψει την εκκρεμούσα αίτησή μου για ESTA;

Εάν η αίτηση ESTA κάποιου απορριφθεί, θα λάβει ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα λάβουν επίσης οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για βίζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απάντηση από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων συνήθως περιέχει επίσης έναν σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα όπου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επαγγελματική, διαμετακομιστική ή τουριστική βίζα.

Τι θα συμβεί αν η CBP εγκρίνει την εκκρεμούσα αίτησή μου για ESTA;

Αυτή είναι η εναλλακτική λύση που θα προτιμούσαν φυσικά όλοι οι αιτούντες. Εάν η CBP εγκρίνει την αίτησή σας ESTA, θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον αριθμό εξουσιοδότησης και την ειδοποίηση έγκρισης. Αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε στο έντυπο αίτησης ESTA. Εάν για κάποιο λόγο δεν λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα, θα μπορείτε επίσης να λάβετε τον αριθμό εξουσιοδότησης ηλεκτρονικά στην ίδια διεύθυνση URL στην οποία πηγαίνετε συνήθως για να ελέγξετε την κατάσταση της ESTA σας.

Μόλις λάβετε τον αριθμό εξουσιοδότησης, θα μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ, εκτός εάν η ESTA σας ανακληθεί αργότερα για κάποιο λόγο. Ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι ότι οι συνθήκες γύρω από την αίτησή σας για ESTA έχουν αλλάξει.

Τι πρέπει να κάνω εάν η αίτησή μου για ESTA εμφανίζεται ως εκκρεμής για περισσότερο από 72 ώρες;

Είναι πολύ απίθανο η αίτησή σας για ESTA να εκκρεμεί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν συμβεί αυτό, ωστόσο, η καλύτερη επιλογή σας είναι να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων για να ελέγξετε εάν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ή όχι. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να συμπληρώσετε ένα νέο έντυπο αίτησης και να το υποβάλετε.

Συμπέρασμα

Μια αίτηση ESTA με εκκρεμότητα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στη ζωή των ταξιδιωτών που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα τους επιτραπεί ή όχι η είσοδος στις ΗΠΑ. Ένας ταξιδιώτης χωρίς εγκεκριμένη ESTA δεν θα μπορεί να επιβιβαστεί σε εμπορική πτήση ή θαλάσσιο πλοίο προς τις ΗΠΑ.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να αναγκαστείτε να αλλάξετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια την τελευταία στιγμή: υποβάλετε αίτηση για ESTA όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην έγκρισή της, θα έχετε αρκετό χρόνο για να περιμένετε την απόφαση ή, εάν χρειαστεί, να υποβάλετε νέα αίτηση ESTA.

Περίπου 24 ώρες πριν από την αναχώρησή σας για τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ελέγξετε για τελευταία φορά την κατάσταση της ESTA σας για να βεβαιωθείτε ότι κάποια απρόβλεπτη περίσταση δεν προκάλεσε αλλαγές και ότι η εξουσιοδότησή σας ESTA εξακολουθεί να ισχύει.

Σε αυτό το στάδιο, θα θέλαμε απλώς να σας υπενθυμίσουμε ότι, ακόμη και αν συμβεί το χειρότερο και η έγκριση ESTA απορριφθεί ή αργότερα ανακληθεί, θα πρέπει να είστε σε θέση να υποβάλετε αίτηση για βίζα των ΗΠΑ. Θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μια τέτοια περίσταση, υποβάλλοντας αίτηση για ESTA το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που αποφασίσατε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες.