Γιατί εγκρίθηκε η ESTA μου και στη συνέχεια απορρίφθηκε;

Γιατί εγκρίθηκε η ESTA μου και στη συνέχεια απορρίφθηκε;

Η αρχική έγκριση της ESTA σας και η απόρριψή της σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία, ιδίως αν αυτό συμβεί την τελευταία στιγμή πριν από την αναχώρησή σας. Πολλά επαγγελματικά ταξίδια και διακοπές έχουν καταστραφεί εξαιτίας κυρίως ενός λόγου: της παράλειψης του αιτούντος να ελέγξει το καθεστώς του ESTA πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Τα ξενοδοχεία και άλλες μετακινήσεις έχουν ήδη κλειστεί και η διαπίστωση την τελευταία στιγμή ότι η ESTA σας δεν ισχύει πλέον μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Για ποιους λόγους μπορεί να εγκριθεί μια ESTA και να απορριφθεί αργότερα;

Η πραγματικότητα στην πράξη είναι ότι οι αμερικανικές αρχές μπορούν να ανακαλέσουν μια ESTA ανά πάσα στιγμή μετά την αρχική έγκρισή της. Εάν προκύψουν νέες πληροφορίες, το CBP (US Customs and Border Patrol) μπορεί να αλλάξει γνώμη σχετικά με την άδεια εισόδου ενός συγκεκριμένου προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP (Visa Waiver Program).

Διενεργούν διάφορους ελέγχους ασφάλειας και μετανάστευσης για την επιλεξιμότητα ενός αιτούντος σε συνεχή βάση. Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν μια ποικιλία βάσεων δεδομένων για τη μετανάστευση, την επιβολή του νόμου και συναφών βάσεων δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι εάν διαπιστώσουν ότι δεν αποκαλύψατε σημαντικές πληροφορίες αφού έχουν εγκρίνει την αίτησή σας για ESTA, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν αμέσως την ESTA σας.

Πώς θα μάθω αν η CBP έχει ανακαλέσει την εγκεκριμένη ESTA μου;

Οι αρχές θα σας ενημερώσουν με διάφορους τρόπους:

  • Θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την CBP που θα σας ενημερώνει ότι η κατάσταση της αίτησής σας ESTA έχει αλλάξει. Εάν στη συνέχεια μεταβείτε στην ηλεκτρονική πύλη για να ελέγξετε την κατάστασή σας, θα παρατηρήσετε ότι αναγράφεται “Travel Not Authorized” (Ταξίδι δεν έχει εγκριθεί) ή “Revoked” (Ανακλήθηκε). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σας επιτρέπεται πλέον να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτή την ESTA.
  • Ενδέχεται επίσης να ειδοποιηθείτε από την εμπορική αεροπορική ή ναυτιλιακή εταιρεία με την οποία κάνατε κράτηση για το ταξίδι σας ότι η ESTA σας έχει ανακληθεί, δηλαδή ότι δεν ισχύει πλέον.
  • Ένα ακόμη χειρότερο σενάριο είναι να φτάσετε στο γκισέ του αεροδρομίου και να σας ειδοποιήσουν ότι δεν έχετε πλέον έγκυρη ESTA και ότι δεν θα σας επιτραπεί να επιβιβαστείτε στην πτήση.
  • Το χειρότερο δυνατό σενάριο (ευτυχώς, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια) είναι να σας ζητηθεί να εγκαταλείψετε το αεροπλάνο ή το πλοίο στο οποίο έχετε ήδη επιβιβαστεί ή να σας απαγορευτεί η είσοδος όταν φτάσετε στα σύνορα των ΗΠΑ επειδή η ESTA σας έχει ανακληθεί.

Ποιες επιλογές έχω στη διάθεσή μου εάν η ESTA μου ανακληθεί μετά την αρχική έγκριση;

Δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να ακυρώσετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια μέχρι να έχετε την κατάλληλη άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένων των περιστάσεων, αυτό συνήθως συνεπάγεται την υποβολή αίτησης για βίζα των ΗΠΑ.

Τι γίνεται αν η ESTA μου ανακληθεί επειδή έκανα λάθος στο έντυπο της αίτησης;

Εάν πιστεύετε ότι κάνατε κάποιο λάθος στο έντυπο της αίτησης ESTA, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά κάθε απάντηση για να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε ποια απάντηση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ανάκληση της άδειας. Εάν διαπιστώσετε ένα τέτοιο σφάλμα, μπορείτε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση και να καταβάλλετε εκ νέου το σχετικό τέλος αίτησης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η νέα αίτηση θα εγκριθεί.

Πώς μπορώ να υιοθετήσω μια προληπτική προσέγγιση για να ελέγξω την κατάσταση της αίτησής μου για ESTA;

Καταρχάς, θα πρέπει να ελέγχετε και να επανελέγχετε σχολαστικά όλες τις πληροφορίες που αναφέρετε στο έντυπο αίτησης ESTA για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ασυμφωνίες ή άλλα λάθη. Εκτός αυτού, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της αίτησής σας για ESTA, ακόμη και μετά την έγκρισή της. Να το κάνετε αυτό μέχρι την ημέρα της αναχώρησής σας. Αυτό θα σας πάρει λιγότερο από 1 λεπτό – αλλά μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία και πιθανόν να χρειαστεί να αναβάλλετε ολόκληρο το ταξίδι σας και να χάσετε πολλά χρήματα.

Η ESTA μου έχει εγκριθεί. Αυτό εγγυάται ότι θα μου επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ;

Τεχνικά, μια εγκεκριμένη ESTA εγγυάται μόνο ότι θα σας επιτραπεί να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή στο πλοίο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ. Ακριβώς όπως μια εγκεκριμένη βίζα δεν εγγυάται ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ, έτσι και μια εγκεκριμένη ESTA δεν παρέχει εγγυημένο δικαίωμα εισόδου στη χώρα αυτή. Σας δίνει μόνο το δικαίωμα να ξεκινήσετε ένα ταξίδι προς τις ΗΠΑ – υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ανακληθεί έκτοτε.

Μόνο ένας επίσημος υπάλληλος της CBP στο σημείο εισόδου σας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα σας επιτραπεί ή όχι η είσοδος στη χώρα. Έχει απόλυτη διακριτική ευχέρεια να λάβει αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μαζί σας οποιαδήποτε έγγραφα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του λόγου για τον οποίο πραγματοποιείτε το ταξίδι σας. Εάν ο υπάλληλος της CBP αμφιβάλλει για τη νομιμότητα της επίσκεψής σας και αρχίσει να σας ανακρίνει, αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποδείξετε ότι οι προθέσεις σας είναι νόμιμες.

Τι πρέπει να κάνω αν η αίτησή μου για ESTA απορριφθεί δύο φορές στη σειρά;

Εάν συμβεί αυτό και εξακολουθείτε να σκοπεύετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση επισκέπτη στο πλησιέστερο προξενείο ή πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και για “απαλλαγή από το απαραδέκτως εισερχόμενο”.

Το γεγονός είναι ότι εάν η αίτησή σας ESTA απορριφθεί (ή ανακληθεί αργότερα), δεν θα σας επιτραπεί να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Αυτό κάνει
δεν
σημαίνει ότι αποκλείεστε αυτομάτως από την επιτυχή υποβολή αίτησης για θεώρηση. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η επεξεργασία μιας αίτησης θεώρησης μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν η ESTA μου εξακολουθεί να ισχύει ή όχι;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιστότοπο ESTA για να βεβαιωθείτε ότι η τρέχουσα ESTA σας εξακολουθεί να ισχύει. Εκεί θα εμφανιστεί αν είναι έγκυρη ή όχι – και αν είναι ακόμα έγκυρη, η εναπομένουσα περίοδος ισχύος. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε τον αριθμό της αρχικής αίτησης.

Εάν δεν καταγράψατε αυτόν τον αριθμό ή δεν εκτυπώσατε αντίγραφο της πρωτότυπης επιβεβαίωσης, μπορείτε να τον ανακτήσετε από τον ιστότοπο ESTA επιλέγοντας Retrieve Application Number (Ανάκτηση αριθμού αίτησης). Θα σας ζητηθεί να δηλώσετε το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησης, τη χώρα έκδοσης του διαβατηρίου και τον αριθμό διαβατηρίου.

Η περίοδος ισχύος της εγκεκριμένης ESTA σας θα αρχίσει την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε. Εάν το διαβατήριό σας ισχύει για δύο χρόνια, είναι εύκολο να υπολογίσετε την ημερομηνία λήξης της ESTA: θα λήξει επίσης μετά από δύο χρόνια. Σημειώστε ότι θα ισχύει από την ημέρα έκδοσής της και όχι από την ημερομηνία που ξεκινήσατε το πρώτο σας ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πότε θα πρέπει να υποβάλω αίτηση για νέα ESTA;

Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Το διαβατήριό σας λήγει και πρέπει να πάρετε νέο
  • Το όνομά σας αλλάζει επειδή π.χ. παντρευτήκατε
  • Το φύλο σας αλλάζει
  • Υποβάλετε με επιτυχία αίτηση για την υπηκοότητα σε άλλη χώρα
  • Υπάρχει κάποια άλλη σημαντική αλλαγή, για παράδειγμα, μολύνεστε από σοβαρή μεταδοτική ασθένεια όπως η φυματίωση, ή κρίνεστε ένοχος για έγκλημα.
  • Σε άλλες περιπτώσεις, όπως μικρές αλλαγές στα προσωπικά σας στοιχεία, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ο αριθμός τηλεφώνου σας, πρέπει να ενημερώσετε την τρέχουσα ESTA σας. Δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για νέα.