Απαιτήσεις ESTA

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) και το ESTA

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP ) επιτρέπει σε πολίτες από περίπου 41 χώρες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους και να παραμένουν για 90 ημέρες ή λιγότερο χωρίς να χρειάζονται βίζα. Σε αντάλλαγμα, οι κυβερνήσεις των χωρών του προγράμματος VWP πρέπει να ανταποδίδουν, επιτρέποντας στους πολίτες των ΗΠΑ να επισκέπτονται τις χώρες τους σε ίσο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες του VWP πρέπει να λάβουν έγκριση για να ταξιδέψουν υποβάλλοντας αίτηση στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA). Το ESTA είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καθορίζει την επιλεξιμότητα κάθε επισκέπτη να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP. Οι αιτούντες ESTA πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για έγκριση τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους με αεροπορικό ή θαλάσσιο αερομεταφορέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σκοπός του ταξιδιού ESTA πρέπει να επιτρέπεται με βίζα επισκέπτη (B)

Το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP) επιτρέπει στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς θεώρηση, για διαμονή 90 ημερών ή λιγότερο για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η διέλευση ή το ταξίδι μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Καναδά ή το Μεξικό επιτρέπεται γενικά για τους ταξιδιώτες του προγράμματος VWP. Ακολουθούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που επιτρέπονται κατά την παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP.

Επιχειρηματικοί σκοποί

 • διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς συνεργάτες
 • να παρακολουθήσετε ένα επιστημονικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό ή επιχειρηματικό συνέδριο ή διάσκεψη
 • να παρακολουθήσετε βραχυπρόθεσμη κατάρτιση (δεν επιτρέπεται να πληρώνεστε από οποιαδήποτε πηγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εξαίρεση τα έξοδα που σχετίζονται με τη διαμονή σας)
 • διαπραγμάτευση σύμβασης

Τουριστικοί σκοποί

 • τουρισμός
 • διακοπές (διακοπές)
 • επίσκεψη με φίλους ή συγγενείς
 • ιατρική περίθαλψη
 • συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από αδελφικές, κοινωνικές ή υπηρεσιακές οργανώσεις
 • συμμετοχή ερασιτεχνών σε μουσικές, αθλητικές ή παρόμοιες εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, εφόσον δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους
 • εγγραφή σε ένα σύντομο ψυχαγωγικό πρόγραμμα σπουδών, όχι για την απόκτηση πτυχίου (για παράδειγμα, ένα διήμερο μάθημα μαγειρικής κατά τη διάρκεια των διακοπών)

Παραδείγματα ταξιδιωτικών σκοπών που δεν επιτρέπονται στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων που δεν επιτρέπονται στο πρόγραμμα VWP και απαιτούν βίζα για το ταξίδι στις ΗΠΑ:

 • μελέτη, για πίστωση
 • απασχόληση
 • να εργάζονται ως δημοσιογράφοι του ξένου τύπου, του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου ή άλλων μέσων ενημέρωσης
 • μόνιμη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες

Υπήκοοι των χωρών που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα VWP

Πρέπει να είστε πολίτης ή υπήκοος χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα VWP. Οι ακόλουθες 41 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Το έτος δίπλα στο όνομα της χώρας υποδηλώνει το έτος αποδοχής στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Ανδόρα (1991) Αυστραλία (1996) Αυστρία (1991)
Βέλγιο (1991) Μπρουνέι (1993) Χιλή (2014)
Κροατία
(2021)
Τσεχική Δημοκρατία
(2008)
Δανία (1991)
Εσθονία (2008) Φινλανδία (1991) Γαλλία (1989)
Γερμανία (1989) Ελλάδα (2010) Ουγγαρία (2008)
Ισλανδία (1991) Ιρλανδία (1995) Ισραήλ (2023)
Ιταλία (1989) Ιαπωνία (1988) Νότια Κορέα (2008)
Λετονία (2008) Λιχτενστάιν (1991) Λιθουανία (2008)
Λουξεμβούργο (1991) Μάλτα (2008) Μονακό (1991)
Ολλανδία (1989) Νέα Ζηλανδία (1991) Νορβηγία (1991)
Πολωνία (2019) Πορτογαλία (1999) Άγιος Μαρίνος (1991)
Σιγκαπούρη (1999) Σλοβακία (2008) Σλοβενία (1997)
Ισπανία (1991) Σουηδία (1989) Ελβετία (1989)
Ταϊβάν (2012) Ηνωμένο Βασίλειο (1988)

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης πρέπει να είστε πολίτης οποιασδήποτε από τις παραπάνω χώρες, πρέπει να έχετε έγκριση ηλεκτρονικού διαβατηρίου ESTA και πρέπει επίσης να αποδείξετε ότι θα επιστρέψετε στην πατρίδα σας μετά την παρέλευση του χρόνου σας.

Μια χώρα πρέπει να διαθέτει ενισχυμένη επιβολή του νόμου και να μοιράζεται δεδομένα ασφαλείας με τις ΗΠΑ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα απαλλαγής. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναφέρουν κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια, να εκδίδουν ηλεκτρονικά διαβατήρια και να έχουν ποσοστό απόρριψης αιτήσεων θεώρησης μη μεταναστών επισκεπτών μικρότερο του 3% κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Η χώρα θα πρέπει επίσης να διαθέτει άριστο έλεγχο των συνόρων, επιβολή του νόμου, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας.

Απαιτήσεις διαβατηρίου ESTA

Όταν ταξιδεύετε στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος VWP, το ηλεκτρονικό διαβατήριο είναι απαραίτητο έγγραφο που απαιτείται κατά την υποβολή αίτησης για ESTA και διακρίνεται ως εξής,

 • Στη σελίδα με τα στοιχεία σας, υπάρχουν διάφοροι αριθμοί στο κάτω μέρος, γεγονός που την καθιστά αναγνώσιμη από μηχανήματα.
 • Διαθέτει ένα τσιπ και ένα διακριτικό σύμβολο στο κάλυμμα που μπορεί να σαρωθεί για να εμφανίσει τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου.

Το ηλεκτρονικό διαβατήριό σας πρέπει να διαθέτει τα καθορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να μπορείτε να ταξιδέψετε στο πλαίσιο του προγράμματος VWP. Διασφαλίστε ότι συμμορφώνεται με τα καθορισμένα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Μόλις λάβετε την έγκριση ESTA, μπορείτε να αρχίσετε να κανονίζετε τα ταξίδια σας.

Επιπλέον, εάν σκοπεύετε να αναχωρήσετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριο ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες πέραν της περιόδου της προβλεπόμενης διαμονής σας. Ωστόσο, εάν είστε από μία από τις χώρες που αναφέρονται στην εξάμηνη ενημέρωση του συλλόγου, ο κανόνας των έξι μηνών δεν ισχύει. Σημειώστε ότι κάθε ταξιδιώτης που πληροί τις προϋποθέσεις του VWP θα χρειαστεί εγκεκριμένη ESTA.

Εάν σκοπεύετε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας προσωρινή ή επείγουσα θεώρηση, το πρόγραμμα VWP συνιστά να είναι επίσης ηλεκτρονικό διαβατήριο. Κατά τη διέλευσή σας από τα κράτη μέσω του VWP, πρέπει να έχετε λάβει έγκριση για ταξίδι μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA).

Ενημέρωση της ESTA σας

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε χωρίς βίζα, χρειάζεστε άδεια ESTA πριν επιβιβαστείτε σε θαλάσσιο ή αεροπορικό αερομεταφορέα με προορισμό τις ΗΠΑ. Έχει διετή ισχύ, αλλά πρέπει να λάβετε νέα ESTA εάν,

 • Αλλάξτε τη χώρα υπηκοότητας.
 • Αλλάξτε το φύλο σας.
 • Αποκτήστε νέο διαβατήριο, είτε πρόκειται για έκτακτη είτε για προσωρινή βίζα.
 • Αλλάξτε το όνομά σας.
 • Πρέπει να αλλάξετε τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις ναι ή όχι στην αίτηση ESTA.

Για να υποβάλετε αίτηση για ESTA χρειάζεστε ένα έγκυρο διαβατήριο από χώρα του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα, το email σας, τη διεύθυνση κατοικίας σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Απαιτείται επίσης να δώσετε λεπτομέρειες σχετικά με το email και τον αριθμό τηλεφώνου ενός σημείου επαφής έκτακτης ανάγκης.

Μη επιλεξιμότητα ESTA

Η είσοδος ορισμένων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος VWP μπορεί να περιοριστεί, για παράδειγμα, εάν έχετε παραβιάσει τους όρους προηγούμενων εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP. Ενδέχεται επίσης να μην έχετε δικαίωμα για ESTA εάν έχετε ποινικό μητρώο συλλήψεων, ακόμη και αν δεν έχει προκύψει ποινική καταδίκη. Δεν έχετε δικαίωμα συμμετοχής εάν αποτελείτε απειλή για την ασφάλεια, αν και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μπορεί να άρει τον περιορισμό αυτό κατά περίπτωση. Περιορίζεται επίσης αν σκοπεύετε να εργαστείτε, να έχετε μόνιμη κατοικία ή να ασχοληθείτε με ομοσπονδιακές κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο του 2015 για τη βελτίωση του προγράμματος παρέκκλισης και την πρόληψη των τρομοκρατικών ταξιδιών, οι ταξιδιώτες από το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, την Κορέα και τη Συρία πρέπει να λάβουν θεώρηση πριν ταξιδέψουν, καθώς δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για το πρόγραμμα VWP. Εάν είστε πολίτης χωρών του προγράμματος VWP, αλλά έχετε μετακομίσει στην Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ ή την Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2012 και μετά, τότε δεν είστε επιλέξιμοι για το πρόγραμμα. Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τους ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τις χώρες κατά την περίοδο για στρατιωτικές υπηρεσίες ή για να εκτελέσουν επίσημα καθήκοντα ως υπάλληλοι μιας χώρας VWP.

Όταν ταξιδεύετε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω θαλάσσης ή αεροπορικώς, βεβαιωθείτε ότι έχετε εισιτήριο μετ’ επιστροφής με αερομεταφορέα που συμφωνεί με το πρόγραμμα VWP. Όταν χρησιμοποιείτε ιδιωτικά μέσα, όπως ιδιωτικό αεροσκάφος, θα πρέπει επίσης να διατηρήσετε μια έγκυρη συμφωνία με το VWP και να εγγυηθείτε την απέλαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που κριθεί απαράδεκτη. Θα πρέπει να δώσετε ένα περίγραμμα της προβλεπόμενης διαμονής σας εντός των 90 ημερών, εάν φτάσετε από ξηράς, και να αποδείξετε ότι διαθέτετε αρκετά κεφάλαια για να συντηρηθείτε.

Επιτρεπόμενα και απαγορευμένα ταξίδια στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Με το πρόγραμμα, μπορείτε να μεταβείτε στις ΗΠΑ και να διαπραγματευτείτε συμβάσεις, να διευθετήσετε περιουσίες ή να συμβουλευτείτε επιχειρηματικούς συνεργάτες. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε συνέδρια, εκπαιδευτικές, επιχειρηματικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις ή να αναλάβετε ανεξάρτητες ερευνητικές δραστηριότητες. Σας επιτρέπεται να πάτε διακοπές, να περιηγηθείτε σε διάφορες πόλεις, ακόμη και να επισκεφθείτε φίλους και συγγενείς. Συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από διάφορους οργανισμούς ή άλλους διαγωνισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τη μουσική. Επίσης, μπορείτε να εγγραφείτε σε μαθήματα σύντομης διάρκειας, αν δεν θα λάβετε πιστωτικές μονάδες, όπως για παράδειγμα μαθήματα μαγειρικής ή αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη χώρα για ιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να γίνεις φοιτητής πλήρους φοίτησης, να δώσεις πληρωμένες παραστάσεις ή να εργαστείς στον Τύπο ή τη δημοσιογραφία. Σας απαγορεύεται επίσης να ασκήσετε οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, να ενταχθείτε στο πλήρωμα οποιουδήποτε πλοίου ή αεροσκάφους, ούτε να επιδιώξετε μόνιμη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οφέλη και μειονεκτήματα για ταξίδια στο πλαίσιο του προγράμματος VWP

Για τους επαγγελματικούς επισκέπτες ή τους επισκέπτες αναψυχής μιας χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα VWP, δεν χρειάζεται να υποβάλλετε αίτηση για βίζα στο προξενείο των ΗΠΑ στο εξωτερικό, η οποία απαιτεί πολλά έγγραφα, χρόνο και προσπάθεια. Με ελάχιστη ταλαιπωρία σε έναν υπολογιστή, μπορείτε να κάνετε σχέδια ταξιδιού χρησιμοποιώντας την ESTA, αποφεύγοντας τα μακρά χρονοδιαγράμματα επεξεργασίας θεωρήσεων, ειδικά αν ταξιδεύετε για επείγοντες λόγους. Επιπλέον, εάν εισέλθετε στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα VWP, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Καναδά, το Μεξικό και άλλα γειτονικά νησιά για όσο διάστημα ισχύει το πρόγραμμα VWP, κάτι που μπορεί να μην επιτρέπεται με άλλες θεωρήσεις.

Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει ορισμένα μειονεκτήματα, καθώς οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της διαμονής τους ενώ ταξιδεύουν με ESTA. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με ESTA δεν μπορούν να αλλάξουν από ESTA σε βίζα ενώ βρίσκονται στη χώρα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τους τουρίστες και τους επαγγελματίες ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν απροσδόκητα προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους επισκέπτες να προγραμματίσουν ανάλογα τους ταξιδιωτικούς σκοπούς και τις ανάγκες τους στις ΗΠΑ.