Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρατείνει την περίοδο επανεγγραφής του καθεστώτος προσωρινής προστασίας (TPS) για έξι χώρες

Category: Νέα | 0
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρατείνει την περίοδο επανεγγραφής του καθεστώτος προσωρινής προστασίας (TPS) για έξι χώρες
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρατείνει την περίοδο επανεγγραφής του καθεστώτος προσωρινής προστασίας (TPS) για έξι χώρες

Σε μια κίνηση που συνάδει με την ανακοίνωσή του Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) επιβεβαίωσε εκ νέου την παράταση των περιόδων για την επανεγγραφή σε καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) στο πλαίσιο των υφιστάμενων χαρακτηρισμών για το Ελ Σαλβαδόρ, την Αϊτή, την Ονδούρα, το Νεπάλ, τη Νικαράγουα και το Σουδάν.

Αυτή η κρίσιμη εξέλιξη, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Μητρώου, υπογραμμίζει τη δέσμευση για την παροχή ανακούφισης σε άτομα που αντιμετωπίζουν μοναδικές περιστάσεις σε αυτές τις καθορισμένες χώρες.

Αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα επανεγγραφής

Το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων έχει προσαρμόσει την περίοδο επανεγγραφής για κάθε χώρα, επεκτείνοντάς την από τις προηγούμενες 60 ημέρες σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας παράτασης του χαρακτηρισμού TPS της κάθε χώρας. Οι λεπτομέρειες έχουν ως εξής:

  • Ελ Σαλβαδόρ: 2025
  • Αϊτή: 2024
  • Ονδούρα: 2025
  • Νεπάλ: 2025
  • Νικαράγουα: 2025
  • Σουδάν: 2025

Η παράταση αυτή επιτρέπει στους σημερινούς δικαιούχους TPS την ευελιξία να υποβάλουν το Έντυπο I-821, Αίτηση για Προσωρινό Προστατευόμενο Καθεστώς, και το Έντυπο I-765, Αίτηση για Άδεια Απασχόλησης, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου παράτασης.

Ανακοίνωση του Mayorkas και νομικές εκτιμήσεις

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro N. Mayorkas, στις 13 Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε την απόφαση να ανακαλέσει τις ακυρώσεις της προηγούμενης διοίκησης των χαρακτηρισμών TPS για το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Νεπάλ και τη Νικαράγουα, παρατείνοντας τους χαρακτηρισμούς TPS για τις χώρες αυτές κατά 18 μήνες.

Αρχικά, οι περίοδοι επανεγγραφής είχαν οριστεί σε 60 ημέρες- ωστόσο, λόγω μοναδικών περιστάσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων επανεξέτασε τη διάρκεια της περιόδου επανεγγραφής.

Η προσαρμογή αυτή αντιμετωπίζει τις ανησυχίες ότι ο περιορισμός της περιόδου επανεγγραφής σε 60 ημέρες θα μπορούσε να επιβάλει αδικαιολόγητη επιβάρυνση στους επιλέξιμους αιτούντες που δεν είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση εντός του εν λόγω χρονικού πλαισίου.

Οι συνεχιζόμενες δικαστικές διαμάχες είχαν ως αποτέλεσμα να επικαλύπτονται οι περίοδοι ισχύος της ΤΑΠ, όπως ανακοινώθηκε σε ανακοινώσεις του Ομοσπονδιακού Μητρώου, προκαλώντας ενδεχομένως σύγχυση μεταξύ των σημερινών δικαιούχων.

Η παρατεταμένη περίοδος επανεγγραφής εξυπηρετεί τα άτομα που δεν υποχρεώθηκαν να επανεγγραφούν για την TPS λόγω δικαστικής διαμάχης, επιτρέποντάς τους να επανεγγραφούν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παράτασης του χαρακτηρισμού.

Διατήρηση της συνέχειας και της επιλεξιμότητας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Μητρώου δεν μεταβάλλει τις προαναγγελθείσες παρατάσεις των χαρακτηρισμών TPS για τις έξι χώρες.

Οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας παραμένουν αμετάβλητες και δεν προστίθενται νέοι επιλέξιμοι δικαιούχοι. Μοναδικός σκοπός αυτής της παράτασης επανεγγραφής είναι να παράσχει στους υφιστάμενους δικαιούχους ένα παρατεταμένο χρονικό πλαίσιο για την ανανέωση των παροχών τους.

Ο ρόλος του ESTA στις προσπάθειες της DHS

Καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων συνεχίζει τις προσπάθειές του να παρέχει ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη, είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που επηρεάζονται να ενημερώνονται για τις ενημερώσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Για τα άτομα που φιλοδοξούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουν τη σημασία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA). Αυτό το διαδικτυακό σύστημα επιτρέπει στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για σύντομη διαμονή χωρίς να χρειάζεται να εξασφαλίσουν παραδοσιακή βίζα.

Η ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές στους χαρακτηρισμούς των TPS και τις περιόδους επανεγγραφής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί μετανάστευσης.

Για όσους περιηγούνται στην πολυπλοκότητα της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, της ESTA και συναφών θεμάτων, συνιστάται η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

Μένοντας ενήμεροι και συνεργαζόμενοι με αξιόπιστες υπηρεσίες μετανάστευσης, τα άτομα μπορούν να διασφαλίσουν μια ομαλότερη διαδικασία και την τήρηση των ισχυόντων κανονισμών.

Οι πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας αποτελούν παράδειγμα της δέσμευσης για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων συνθηκών και την παρακολούθηση των εξελίξεων αυτών, πράγμα που είναι απαραίτητο για όσους επηρεάζονται από τις μεταναστευτικές πολιτικές.