Το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ

ESTA για Ισραηλινούς πολίτες

Σε μια καθοριστική κίνηση μέσα σε ένα διαφοροποιημένο γεωπολιτικό τοπίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέταξαν το Ισραήλ στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Η αρχική ημερομηνία έναρξης ήταν η 30ή Νοεμβρίου. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για τις 19 Οκτωβρίου 2023 λόγω των συγκρούσεων του 2023 στο Ισραήλ. Η συμμαχία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της θρησκευτικής-εθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τεθεί υπό έλεγχο, ιδίως όσον αφορά τη δικαστική μετατροπή του Ισραήλ και τις προσεγγίσεις έναντι της παλαιστινιακής πολιτικής.

Πιθανά σημεία τριβής

Η απόφαση αυτή δεν απαλλάχθηκε από επικρίσεις και αντιπαραθέσεις, ιδίως από παλαιστινιακούς κύκλους και ορισμένους γερουσιαστές των ΗΠΑ. Το κύριο σημείο διαφωνίας έγκειται στους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ έχει ιστορικά εκδηλώσει πρακτικές διακρίσεων έναντι των Αραβοαμερικανών στα σύνορά του, παραβιάζοντας έτσι την προϋπόθεση του VWP για ίση μεταχείριση όλων των ταξιδιωτών των ΗΠΑ. Ο ισχυρισμός αυτός έχει περάσει ακόμη και στο νομικό πεδίο, με φορείς όπως η Αμερικανο-αραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων να επιδιώκουν -αν και ανεπιτυχώς- να σταματήσουν την είσοδο του Ισραήλ στο πρόγραμμα.

Συμμετοχικότητα για τους Παλαιστίνιο-Αμερικανούς

Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική πλευρά για τους Παλαιστίνιο-Αμερικανούς, οι οποίοι θα έχουν πλέον μεγαλύτερη ευκολία στα ταξίδια τους στο Ισραήλ. Από τη θέσπιση της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, οι Παλαιστίνιοι-Αμερικανοί που διαμένουν είτε στη Δυτική Όχθη είτε στις ΗΠΑ μπορούν πλέον να εισέλθουν στο Ισραήλ και να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν με μειωμένα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η πιλοτική περίοδος ισχύει από τις 20 Ιουλίου, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Ισραήλ να βελτιώσει την πρόσβαση όχι μόνο μέσω των δικών του συνόρων αλλά και μέσω της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

Προϋποθέσεις και επιπτώσεις της εισόδου στο πρόγραμμα VWP

Για την ένταξη του Ισραήλ στο πρόγραμμα VWP – ένα προνόμιο που επιτρέπει στους επισκέπτες να παραμείνουν 90 ημέρες χωρίς βίζα – η συμμόρφωση με τους όρους της Ουάσινγκτον είναι επιτακτική. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν διάφορους τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η επιβολή του νόμου, η επιβολή της μετανάστευσης και η ασφάλεια των εγγράφων, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η προειδοποίηση της ομοιόμορφης μεταχείρισης όλων των Αμερικανών ταξιδιωτών απαιτεί από το Ισραήλ να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διέλευση των Παλαιοαμερικανών σε βασικούς διαμετακομιστικούς κόμβους, όπως το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Αναστοχασμός σχετικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις

Η ένταξη του Ισραήλ στο πρόγραμμα VWP, επεκτείνοντας έτσι τον κατάλογο σε 41 χώρες (με την Κροατία να είναι η τελευταία προσθήκη το 2021), έχει επιπτώσεις που υπερβαίνουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Με τον Νετανιάχου να χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως “σημαντική και χαρούμενη στιγμή για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες” και το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για ισότιμη μεταχείριση των Παλαιστινίων, η δυναμική μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων οντοτήτων είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης κινητικότητας και πρόσβασης.

Κοιτάζοντας μπροστά

Εν μέσω της πολυπλοκότητας και των πολυεπίπεδων αφηγήσεων, η εξέλιξη της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ μέσω του προγράμματος VWP είναι έτοιμη να περιηγηθεί σε ένα φάσμα οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικοπολιτικών επιπτώσεων. Οι παρατηρητές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο η εξέλιξη αυτή επηρεάζει το περιφερειακό γεωπολιτικό κλίμα, τις εσωτερικές πολιτικές του Ισραήλ και το συνολικό πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ-Μέσης Ανατολής. Τα κεφάλαια που ξεδιπλώνονται σε αυτή την εξέλιξη υπόσχονται ένα πλούσιο μωσαϊκό διεθνών σχέσεων, διπλωματικών ελιγμών και πιθανών αλλαγών στα παραδείγματα χάραξης πολιτικής των εμπλεκόμενων εθνών.

Συμπερασματικά, ενώ η ένταξη του Ισραήλ στο πρόγραμμα VWP προαναγγέλλει ευκαιρίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ευκολία των ταξιδιών για τους πολίτες, είναι αναπόφευκτα συνυφασμένη με ένα πλέγμα πολιτικών, κοινωνικοοικονομικών και διπλωματικών περιπλοκών που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική συζήτηση και τις πολιτικές τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.