Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αυξημένους δασμούς αεροπορικών επιβατών για τις καμπίνες Premium

Category: Νέα | 0
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αυξημένους δασμούς αεροπορικών επιβατών για τις καμπίνες Premium
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αυξημένους δασμούς αεροπορικών επιβατών για τις καμπίνες Premium

Στον τελευταίο ανοιξιάτικο προϋπολογισμό της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε σχέδια για την αύξηση του δασμού αεροπορικών επιβατών (APD) για τους επιβάτες της premium καμπίνας.

Η APD, ένας φόρος που επιβάλλεται στους επιβάτες που αναχωρούν από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα αυξηθεί για όλους τους τύπους ναύλων σύμφωνα με τον πληθωριστικό δείκτη λιανικών τιμών.

Ωστόσο, τα μη οικονομικά εισιτήρια θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες αυξήσεις.

Επιπτώσεις στους επιβάτες της premium καμπίνας

Η APD ισχύει για όλους τους επιβάτες ηλικίας 16 ετών και άνω που αναχωρούν από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αεροπορικές εταιρείες ενσωματώνουν τον φόρο στις τιμές των εισιτηρίων και στη συνέχεια τον αποδίδουν στην κυβέρνηση. Το τέλος ποικίλλει ανάλογα με την απόσταση πτήσης και την κατηγορία υπηρεσίας.

Οι νέες φορολογικές προσαρμογές θα επηρεάσουν τα εισιτήρια premium economy, business class, πρώτης θέσης και τους επιβάτες ιδιωτικών τζετ που αναχωρούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, οι πτήσεις εσωτερικού δεν θα επηρεαστούν.

Αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση για το οικονομικό έτος 2025-26

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι επιβάτες των πριμοδοτούμενων καμπινών σε πτήσεις μικρών αποστάσεων μπορούν να αναμένουν ότι η APD για το οικονομικό έτος 2025-26 θα είναι 16 λίρες Αγγλίας (~20 δολάρια).

Η APD για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων αναμένεται να ανέλθει σε 224 λίρες Αγγλίας (~286 δολάρια ΗΠΑ).

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 12% για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και 23% για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων σε premium καμπίνες.

Οι αυξημένοι φόροι θα τεθούν σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2025.

Επί του παρόντος, η APD για τις premium καμπίνες ανέρχεται σε 13 λίρες για πτήσεις μικρών αποστάσεων και 200 λίρες για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Τα ποσά αυτά επρόκειτο να αυξηθούν το οικονομικό έτος 2024-25 σε 14 λίρες για πτήσεις μικρών αποστάσεων και 202 λίρες για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξήγησε ότι τα ποσοστά APD για τους επιβάτες οικονομικής θέσης το 2025-26 θα αυξηθούν σύμφωνα με τον προβλεπόμενο δείκτη λιανικών τιμών, στρογγυλοποιημένα στην πλησιέστερη λίρα.

Επιπλέον, οι τιμές για τους επιβάτες οικονομικής, επιχειρηματικής και πρώτης θέσης και τους ταξιδιώτες ιδιωτικών τζετ θα αυξηθούν παράλληλα με τον προβλεπόμενο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Θα προσαρμοστούν επίσης περαιτέρω για τον πρόσφατο υψηλό πληθωρισμό, ώστε να διατηρήσουν την πραγματική τους αξία.

Οικονομικές επιπτώσεις και αντίδραση του κλάδου

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η νέα APD θα αποφέρει επιπλέον 110 εκατομμύρια λίρες μεταξύ 2025 και 2026.

Αναμένει επίσης επιπλέον 10 εκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το 2028-29.

Ο Tim Alderslade, διευθύνων σύμβουλος της Airlines U.K., εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αύξηση της APD έρχεται σε σύγκρουση με τη δέσμευση του πρωθυπουργού κατά της αποθάρρυνσης των πτήσεων μέσω της φορολογίας.

Πιστεύει ότι η επιβολή κρυφών αυξήσεων των φόρων στους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των ταξιδιωτών αναψυχής, θα βλάψει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των διακοπών και στα ταξίδια στο εξωτερικό

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τέλη αυτά επηρεάζουν μόνο τις εξερχόμενες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που καθιστά την αύξηση των τελών πλήγμα για τους συχνούς ταξιδιώτες, ειδικά δεδομένου ότι οι Βρετανοί αγαπούν να πηγαίνουν διακοπές.

Σύμφωνα με ένα διάγραμμα που δημοσίευσε πέρυσι ο ιστότοπος δεδομένων Statista, οι ΗΠΑ ήταν ο έκτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως κάτοικοι μιας χώρας του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP), οι Βρετανοί υπήκοοι που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ πρέπει να λάβουν ESTA, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα οικονομικό στοιχείο για τους ταξιδιώτες.


Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) επιτρέπει στους δικαιούχους ταξιδιώτες να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για διαμονή έως 90 ημέρες χωρίς να απαιτείται θεώρηση.