Τι είναι το TSA PreCheck®;

Category: Τουρισμός ESTA | 0
TSA PreCheck

Το PreCheck® είναι ένα αμερικανικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε ταξιδιώτες χαμηλού κινδύνου να περάσουν από μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση και στη συνέχεια να περάσετε από ένα προσωπικό ραντεβού για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και έλεγχο του ιστορικού σας.

Μόλις εγκριθεί, θα λάβετε έναν αριθμό γνωστού ταξιδιώτη που θα ενημερώνει τις αεροπορικές εταιρείες ότι είστε επιλέξιμοι για
TSA PreCheck®
οφέλη. Τα μέλη αυτού του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικές, συντομότερες ουρές και πρέπει να αφαιρούν λιγότερα αντικείμενα κατά τον έλεγχο ασφαλείας.

Επίσης, δεν χρειάζεται να βγάλουν τα παπούτσια τους και μπορούν να κρατήσουν τους φορητούς υπολογιστές και τις τσάντες 3-1-1 με ασφάλεια στις τσάντες τους. Τα οφέλη του προγράμματος είναι επί του παρόντος διαθέσιμα όταν πετάτε με όλες σχεδόν τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες (περισσότερες από 80) σε περισσότερα από 200 αεροδρόμια.

Το πρόγραμμα PreCheck® είναι διαθέσιμο στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, στους νόμιμους μόνιμους κατοίκους, στους καναδούς πολίτες που ανήκουν στο πρόγραμμα Nexus και στους διεθνείς πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Global Entry. Από την έναρξή του, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί σε σχεδόν 200 αεροδρόμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το PreCheck®;

Για να λάβετε τον απαραίτητο χαρακτηρισμό στην κάρτα επιβίβασης για την πτήση σας, πρέπει να αναφέρετε τον αριθμό γνωστού ταξιδιώτη όταν κάνετε κράτηση πτήσης. Στη συνέχεια θα σας επιτραπεί να περάσετε από μία από τις ειδικά διαμορφωμένες γραμμές ασφαλείας. Σημείωση: Μπορεί να απολαμβάνετε ή να μην απολαμβάνετε τα οφέλη του TSA PreCheck® σε κάθε πτήση, ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποιείτε, τις διαδικασίες TSA και το αεροδρόμιο από το οποίο αναχωρείτε.

Τα παιδιά που είναι 12 ετών ή μικρότερα δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για δική τους συνδρομή στο TSA PreCheck®. Υπό την προϋπόθεση ότι ένα ενήλικο μέλος του προγράμματος τα συνοδεύει, θα τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τις λωρίδες ασφαλείας της TSA.

Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ του TSA PreCheck® και του Global Entry;

Ενώ τόσο το Global Entry όσο και το
TSA PreCheck®
δημιουργήθηκαν για να επιταχύνουν τη διαδικασία διέλευσης από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας, το καθένα από αυτά απευθύνεται σε διαφορετικό τύπο ταξιδιώτη.

Το TSA PreCheck® σχεδιάστηκε για να απλοποιήσει τα τοπικά ταξίδια παρέχοντας ειδικές λωρίδες ασφαλείας στα αεροδρόμια. Τα τέλη αίτησης είναι χαμηλότερα από ό,τι για την Global Entry και μπορείτε να εγγραφείτε σε μεγαλύτερο αριθμό σημείων.

Το Global Entry είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν παγκοσμίως. Ενώ το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ορισμένα από τα ίδια οφέλη που προσφέρει το αντίστοιχο πρόγραμμα TSA PreCheck®, στοχεύει επίσης στην απλούστευση της τελωνειακής διαδικασίας για τα άτομα που επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από διεθνή προορισμό.

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των δύο προγραμμάτων:

Διάρκεια της ιδιότητας μέλους:

TSA PreCheck®: 5 χρόνια
Παγκόσμια είσοδος: 5 χρόνια

Συνδρομή μέλους:

TSA PreCheck®: $78
Παγκόσμια είσοδος: $100

Ο αριθμός των κέντρων στα οποία μπορείτε να εγγραφείτε:

TSA PreCheck®: 500
Παγκόσμια είσοδος: 100

Πρόσβαση στη λωρίδα ασφαλείας TSA PreCheck®:

TSA PreCheck®: Ναι
Παγκόσμια είσοδος: Ναι

Μπορεί ένα ενήλικο μέλος να συνοδεύεται από παιδιά κάτω των 12 ετών;:

TSA PreCheck®: Ναι
Παγκόσμια είσοδος: Όχι. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση για εγγραφή ως μέλη

Σας επιτρέπει το πρόγραμμα να χρησιμοποιήσετε προσαρμοσμένες λωρίδες ταχείας πρόσβασης;

TSA PreCheck®: Όχι
Παγκόσμια είσοδος: Ναι

Από τα παραπάνω, θα πρέπει να είναι σαφές ότι το TSA PreCheck® είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή για όσους ταξιδεύουν με τοπικές πτήσεις πιο τακτικά, ενώ το Global Entry είναι καλύτερο για όσους πετούν τακτικά με διεθνείς πτήσεις.

Είναι δυνατόν να λάβω τα προνόμια του TSA PreCheck® χωρίς να πληρώσω;

Αν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη του προγράμματος, η προφανής επιλογή σας είναι να πληρώσετε με τη χρεωστική ή την πιστωτική σας κάρτα. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά παραθυράκια που θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε τα οφέλη αυτού του προγράμματος δωρεάν. Ας ρίξουμε μια ματιά.

  • Δωρεάν δοκιμή: Στο πλαίσιο των προσπαθειών μάρκετινγκ για το πρόγραμμα, η Εσωτερική Ασφάλεια δίνει τυχαία δωρεάν παροχές του TSA PreCheck® για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε οι επιβάτες να γνωρίσουν τα πολλά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στο πρόγραμμα.
  • Στρατιωτικό προσωπικό: Εάν είστε ενεργό μέλος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, δικαιούστε δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα TSA PreCheck®. Απλώς πληκτρολογήστε τον αριθμό ταυτότητας του Υπουργείου Άμυνας στο πεδίο “Γνωστός αριθμός ταξιδιώτη”. Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα που υπηρετούν ως Εθνοφρουροί και έφεδροι, καθώς και για τους σημαιοφόρους και τους δόκιμους που είναι εγγεγραμμένοι σε στρατιωτική ακαδημία.
  • Επιστροφή χρημάτων από την εταιρεία της πιστωτικής σας κάρτας: PreCheck® κάθε λίγα χρόνια. Παραδείγματα είναι οι κορυφαίες κάρτες που εκδίδονται από την Capital One και την American Express.
  • Προγράμματα πιστότητας ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών: Διάφορα προγράμματα πιστότητας ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των United MileagePlus και Marriott Bonvoy, επιτρέπουν στους πελάτες τους να εξαργυρώνουν πόντους και μίλια για να καλύψουν το κόστος των τελών αίτησης για το TSA PreCheck®.

Πώς γίνεται κάποιος μέλος του TSA PreCheck®;

  1. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της TSA και βρείτε το σύνδεσμο “Apply Now” και κάντε κλικ σε αυτόν.
  2. Συμπληρώστε το σύντομο ερωτηματολόγιο για να επιβεβαιώσετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα.
  3. Αναφέρετε τον τύπο των εγγράφων ταυτότητας που σκοπεύετε να έχετε μαζί σας στη συνέντευξη.
  4. Επιλέξτε ένα από τα περισσότερα από 500 κέντρα εγγραφής για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.
  5. Περιμένετε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιβεβαιώνει το ραντεβού σας.

Τι μπορώ να κάνω εάν η αίτησή μου για το TSA PreCheck® δεν γίνει δεκτή;

Η αποδοχή ως TSA PreCheck® δεν είναι αυτόματη. Οι αιτούντες μπορούν να απορριφθούν με βάση ποινικές καταδίκες, την αξιολόγηση της ασφάλειάς τους ή παρόμοια ζητήματα. Εάν η αίτησή σας TSA PreCheck® απορριφθεί, μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης αυτής και να ζητήσετε να επανεξεταστεί.

Τι περιλαμβάνει η συνέντευξη για το TSA PreCheck®;

Η όλη διαδικασία συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Ο κύριος στόχος του είναι η επεξεργασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων του αιτούντος και η επαλήθευση των εγγράφων ταυτοποίησής του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, θα πρέπει να έχετε μαζί σας μόνο το διαβατήριο και την άδεια οδήγησης.

Οι αιτούντες πρέπει επίσης να καταβάλουν τέλος αίτησης ύψους 78 δολαρίων, το οποίο δεν επιστρέφεται. Μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα, επιταγή ταμείου, εταιρική επιταγή ή έμβασμα.

Μόλις γίνετε δεκτός στο πρόγραμμα TSA PreCheck®, απλώς καταχωρίστε τον αριθμό γνωστού ταξιδιώτη στο προφίλ σας για τυχόν προγράμματα επιβράβευσης αεροπορικών εταιρειών και σε μελλοντικές κρατήσεις πτήσεων. Το τελευταίο θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε όλες τις λωρίδες TSA PreCheck® σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει τα χρήματα να εγγραφείτε στο TSA PreCheck®;

Κατά την άποψή μας, η απάντηση είναι σαφώς ναι. Αυτό το πρόγραμμα θα σας γλιτώσει αναμφίβολα από πολύ εκνευρισμό και χρόνο στην ασφάλεια του αεροδρομίου. Αν οι μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου σας έχουν προκαλέσει ποτέ να χάσετε μια πτήση, θα πρέπει να ξέρετε πόσο χρόνο θα εξοικονομήσετε αν μπορέσετε να περάσετε πιο γρήγορα.

Το τέλος αίτησης ύψους 78 δολαρίων ισχύει μόνο όταν υποβάλλετε αίτηση για πρώτη φορά. Μετά από αυτό, το 5ετές τέλος ανανέωσης είναι μόνο 70 δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από δύο δολάρια το μήνα. Ακόμα και αν δεν πετάτε πολύ συχνά, αυτό δεν είναι σίγουρα πολύ ακριβό για να πληρώσετε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε για ώρες στις ουρές ασφαλείας του αεροδρομίου.