Τεχνικά προβλήματα του ιστότοπου που ενδέχεται να καθυστερήσουν την αίτησή σας για ESTA

Καθυστερήσεις στην ιστοσελίδα ESTA

Δεν αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τον ιστότοπο ESTA, αλλά όταν αυτό συμβαίνει, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό – ιδίως για τους ταξιδιώτες που έχουν σφιχτό πρόγραμμα. Πρέπει, ωστόσο, να δεχτούμε ότι κάθε ηλεκτρονικό σύστημα θα αντιμετωπίζει κατά καιρούς τεχνικές δυσλειτουργίες, ιδίως αν υποστηρίζει τόσο μεγάλο αριθμό χρηστών. Τούτου λεχθέντος: το σύστημα ESTA έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό διαθεσιμότητας άνω του 99%.

Η CBP (Τελωνειακή και Συνοριακή Προστασία) πραγματοποιεί συνήθως ζωτικής σημασίας ενημερώσεις και εργασίες συντήρησης στον ιστότοπο ESTA κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, συχνότερα τα πρωινά του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), όταν είναι περίπου μεσάνυχτα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, ο δικτυακός τόπος δεν θα είναι συνήθως διαθέσιμος για 1 έως 10 ώρες. Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών δεν είναι δυνατό για τα άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν προηγούμενη άδεια και μπορεί να αναγκαστούν να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που είναι απασχολημένος με μια αίτηση ESTA εάν αντιμετωπίσει προβλήματα;

Εάν αντιμετωπίζετε τεχνικά προβλήματα ή έχετε άλλα ζητήματα με τον ιστότοπο ESTA, τα ακόλουθα μπορεί να σας βοηθήσουν:

  1. Καθαρίστε τα δεδομένα περιήγησης (cache του προγράμματος περιήγησης). Στο Google Chrome πρέπει να κάνετε κλικ στις τρεις κάθετες τελείες στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης, να επιλέξετε Περισσότερα εργαλεία και, στη συνέχεια, να επιλέξετε Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να είναι διαφορετικό.
  2. Τώρα ανοίξτε ξανά τον ιστότοπο ESTA
  3. Προσπαθήστε να στείλετε την αίτησή σας άλλη μια φορά

Εάν τα παραπάνω βήματα δεν λειτουργήσουν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ιστότοπο ESTA για το πότε θα λειτουργήσει ξανά, δοκιμάστε να μεταβείτε σε άλλο πρόγραμμα περιήγησης. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μεταβείτε σε έναν άλλο υπολογιστή – ίσως σε διαφορετική τοποθεσία, π.χ. στη δουλειά σας – εφόσον η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι σταθερή και ασφαλής.

Μια άλλη επιλογή είναι να δοκιμάσετε να στείλετε την εφαρμογή από μια κινητή συσκευή, όπως το smartphone ή το tablet σας. Θα χρειαστείτε ισχυρό σήμα και σύνδεση 3G, 4G ή 5G. Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, η τελευταία σας λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον φορέα κρουαζιέρας ή την αεροπορική σας εταιρεία για να σας βοηθήσουν με την αίτηση.

Γιατί πρέπει να ενημερώνουν τον ιστότοπο ESTA τόσο συχνά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ESTA μπορεί να χρειάζεται να ενημερώνει τον ιστότοπό της κατά καιρούς. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Προγραμματισμένες ενημερώσεις: Αυτές συνήθως ανακοινώνονται μερικές εβδομάδες πριν από την εφαρμογή τους.
Μη προγραμματισμένες διακοπές: αλλά όταν συμβαίνουν, συνήθως είναι απροειδοποίητες.

Οι ενημερώσεις είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο δικτυακός τόπος ESTA λειτουργεί πάντα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αυτό διασφαλίζει ότι η αποθήκευση των δεδομένων των αιτούντων, οι διαδικασίες πληρωμής, οι έλεγχοι δεδομένων και παρόμοιες λειτουργίες είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο.

Ένας άλλος λόγος είναι η αντιμετώπιση τυχόν θεμάτων ασφαλείας που σχετίζονται με ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα παράδειγμα είναι η προσθήκη περισσότερων πεδίων στο έντυπο της αίτησης για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις προηγούμενες επισκέψεις ενός αιτούντος σε εδάφη εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η προσθήκη περισσότερων πεδίων στη σελίδα πληρωμής για να βοηθήσει στην επαλήθευση της πιστωτικής κάρτας.

Τι επιλογές έχω αν δεν μπορώ να περιμένω να αρχίσει να λειτουργεί ξανά ο ιστότοπος ESTA πριν υποβάλω την αίτησή μου;

Τα άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περιμένουν να επανέλθει σε λειτουργία ο δικτυακός τόπος ESTA μπορούν να στείλουν την αίτησή τους μέσω τρίτου μέρους. Όταν το κάνουν αυτό, τα δεδομένα τους αποθηκεύονται και θα μεταδοθούν στο επίσημο σύστημα μόλις ο ιστότοπος ESTA λειτουργήσει ξανά. Λάβετε υπόψη ότι συνήθως πρέπει να καταβάλλετε πρόσθετα τέλη σε τρίτους για μια τέτοια υπηρεσία.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι τα ζητήματα του ιστότοπου δεν θα επηρεάσουν την αίτησή μου;

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα προβλήματα με τον ιστότοπο ESTA δεν θα επηρεάσουν την αίτησή σας, η καλύτερη επιλογή σας είναι να υποβάλετε την αίτησή σας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τα προβλήματα του δικτυακού τόπου ESTA είναι από τη φύση τους συχνά απρόβλεπτα. Γι’ αυτό συνιστάται στους αιτούντες να στέλνουν την αίτησή τους στο ESTA μερικές εβδομάδες πριν από το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι αρκετά σύνηθες οι νέες αιτήσεις να κατατάσσονται ως “εκκρεμείς”. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν 72 ώρες για να εξεταστεί η αίτηση και να ληφθεί απόφαση. Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια να αντιμετωπίσετε περιττές καθυστερήσεις, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε την αίτηση ESTA σε λιγότερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρησή σας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμπέρασμα

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, οι ταξιδιώτες δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλουν την αίτηση για την ESTA μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακόμη και αν κάποιος υποβάλει αίτηση για ESTA ακριβώς 72 ώρες πριν από την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατρέχει τεράστιο κίνδυνο να απογοητευτεί.

Οι ταξιδιώτες που θέλουν πραγματικά να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την αίτησή τους για ESTA θα πρέπει να την υποβάλουν όσο το δυνατόν νωρίτερα – κατά προτίμηση από τη στιγμή που θα έχουν ακριβή ημερομηνία αναχώρησης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορείτε να στείλετε μια αίτηση ESTA εβδομάδες ή ακόμη και μήνες πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Υποβάλλοντας την αίτηση πολύ πριν από την αναχώρησή σας για τις ΗΠΑ, διασφαλίζετε ότι, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής σας, θα έχετε αρκετό χρόνο για να υποβάλετε αίτηση για βίζα των ΗΠΑ.