Σημαντικές κατασκευές σε εξέλιξη στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης

Σημαντικές κατασκευές σε εξέλιξη στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης
Σημαντικές κατασκευές στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης πρόκειται να υποβληθεί σε σημαντική κατασκευαστική προσπάθεια, η οποία θα οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο, σε προβλήματα στάθμευσης και σε καθυστερήσεις στην είσοδο.

Η πρωτοβουλία, η οποία χαρακτηρίζεται ως “σημαντική”, αποσκοπεί στην επισκευή και απομάκρυνση κατεστραμμένων δομών και υποδομών, ιδίως στην κορυφή του ηφαιστείου Kīlauea.

Μετά τη σεισμική δραστηριότητα κάτω από τον κρατήρα Halema’uma’u το 2018, η οποία οδήγησε σε κλείσιμο για περισσότερες από 100 ημέρες, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου (NPS) λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών και τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πάρκου.

Λεπτομέρειες κατασκευής και διάρκεια

Το κατασκευαστικό έργο περιλαμβάνει την επισκευή κτιρίων και την αναπροσαρμογή του Crater Rim Drive, μαζί με την αποκατάσταση του Uēkahuna σε ένα πιο φυσικό τοπίο.

Η αρχική φάση κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 600 ημέρες, επιφέροντας αλλαγές που θα επηρεάσουν τους επισκέπτες, τους τουριστικούς πράκτορες και την τοπική κοινότητα.

Η επιθεωρήτρια του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης, Rhonda Loh, υπογράμμισε τις αναμενόμενες προκλήσεις σε μια δήλωση που μοιράστηκε με το Travel and Leisure.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι επισκέπτες του πάρκου, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμοι για λιγότερες θέσεις στάθμευσης, καθυστερήσεις στην είσοδο και την πιθανότητα να κλείσουν προσωρινά ορισμένες περιοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν μια έκρηξη κορυφής συμπίπτει με την κατασκευή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο Loh εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υπομονή των εταίρων, των επισκεπτών και της κοινότητας.

Ειδικές επιπτώσεις στους επισκέπτες

Στο πλαίσιο της κατασκευαστικής προσπάθειας, θα υπάρξουν αλλαγές στις υποδομές του πάρκου.

Στο χώρο στάθμευσης Uēkahuna θα αποκλειστούν οι μισές από τις θέσεις του για την περιοχή στάσης του έργου, ενώ ορισμένα οχήματα μήκους άνω των 25 ποδών και πλάτους άνω των οκτώ ποδών θα περιοριστούν πέραν του στρατιωτικού στρατοπέδου Kilauea.

Ο χώρος στάθμευσης υπερχείλισης στο Κέντρο Επισκεπτών Kīlauea θα χρησιμεύσει επίσης ως χώρος στάθμευσης.

Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική εκτέλεση του σχεδίου κατασκευής.

Δεύτερη φάση και μελλοντική αποκατάσταση

Μετά την έναρξη της πρώτης φάσης, η ΕΑΠ έχει περιγράψει μια δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το Κέντρο Επισκεπτών Kīlauea θα υποβληθεί σε αποκατάσταση, συμβάλλοντας στη συνολική βελτίωση του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης.

Το μοναδικό τοπίο του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί και διαθέτει αρκετά ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου του Mauna Loa, το οποίο εξερράγη το 2022 μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αδράνειας.

Το Mauna Kea, που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Φυσικό Ορόσημο, ξεπερνά σε ύψος το Έβερεστ όταν μετράται από τη βάση του κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, το ηφαίστειο Kīlauea ξεχωρίζει ως το νεότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο του νησιού.

Χαβάη για ταξιδιώτες ESTA

Για όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης και άλλους προορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανόηση του ρόλου του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA ) είναι ζωτικής σημασίας.

Το ESTA, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, αξιολογεί την επιλεξιμότητα των επισκεπτών για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP), το οποίο επιτρέπει στους πολίτες ορισμένων χωρών να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή για επαγγελματικούς λόγους χωρίς να απαιτείται θεώρηση.

Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν την ESTA απολαμβάνουν την ευκολία μιας απλοποιημένης διαδικασίας, καθώς εξαλείφεται η ανάγκη για μια παραδοσιακή αίτηση θεώρησης.

Είναι ωφέλιμο για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις, καθιστώντας το ιδανικό για τουρίστες και επαγγελματίες ταξιδιώτες. Η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ESTA είναι απαραίτητη για την ομαλή είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμπερασματικά, ενώ η κατασκευή στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τους επισκέπτες, αναμένονται τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων.

Οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να εξερευνήσουν το μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο της Χαβάης ή οποιονδήποτε άλλο προορισμό στις ΗΠΑ ενθαρρύνονται να ενημερωθούν σχετικά με το ESTA και το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα για μια απρόσκοπτη και αποτελεσματική ταξιδιωτική εμπειρία.