Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ;

Category: Υπηρεσίες CBP | 0
Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ;

Κάθε μέρα, σχεδόν ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν τα άτομα φτάνουν σε λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων τα επιθεωρούν για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τους τελωνειακούς, μεταναστευτικούς και γεωργικούς κανονισμούς.
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων
τι να περιμένετε μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας και να διευκολύνει τους διεθνείς επισκέπτες.

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον και θέλετε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες συνοριακού ελέγχου των ΗΠΑ πριν από την επίσκεψή σας, μπορείτε να τους καλέσετε στο +1 (202) 325-8000 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους στη διεύθυνση cbp.gov.

Κατά την είσοδο στις ΗΠΑ με μη μεταναστευτική θεώρηση ή ως μετανάστης από ένα από τα έθνη που δεν χρειάζονται θεώρηση, το αρχικό σημείο επαφής για τους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως του τρόπου μεταφοράς τους (δηλ. αεροπορικώς, δια θαλάσσης ή δια ξηράς), θα είναι ένας υπάλληλος που εκπροσωπεί το CBP (Τελωνεία και Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ).

Κατά την άφιξη, ο υπάλληλος της CBP θα εξετάσει το διαβατήριό σας για να επαληθεύσει ότι έχετε άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα σας κάνουν επίσης μερικές ερωτήσεις για να λάβουν τυχόν σχετικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν να γίνετε δεκτοί.

Εάν ταξιδεύετε με μεταναστευτική βίζα, μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να προσκομίσετε έναν σφραγισμένο φάκελο με τα έγγραφα μετανάστευσης, ανάλογα με το εάν έχετε λάβει ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληροφορίες για τη μετανάστευση αποστέλλονται ηλεκτρονικά και η θεώρηση θα περιέχει μια σημείωση με την ένδειξη “IV Docs in CCD” που θα υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες έχουν ήδη διαβιβαστεί. Είναι σημαντικό να έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα έτοιμα όταν συναντάτε τους αξιωματικούς της CBP, καθώς είναι εκπαιδευμένοι να είναι προσεκτικοί και να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Να είστε προετοιμασμένοι για ουρές και καθυστερήσεις

Είναι σημαντικό να
να προετοιμάσετε το
για τις μεγάλες ουρές και τους χρόνους αναμονής κατά την άφιξή σας σε λιμάνι εισόδου ή σύνορα των ΗΠΑ. Όλοι οι επιβάτες πρέπει να υποβληθούν σε “πρωτογενή” έλεγχο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας αξιωματικός της CBP θα λάβει τα ψηφιακά τους δακτυλικά αποτυπώματα, εκτός εάν εξαιρούνται λόγω του τύπου της βίζας τους ή της ηλικίας τους.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής επιθεώρησης, ο υπάλληλος θα ξεκινήσει με την εξακρίβωση της ταυτότητάς σας και στη συνέχεια θα συγκρίνει το όνομά σας με ορισμένες βάσεις δεδομένων υπολογιστών για να εντοπίσει τυχόν κινδύνους για την υγεία ή την ασφάλεια. Θα ελέγξει επίσης για δυνητικά παράνομες δραστηριότητες, όπως απόπειρες μόνιμης παραμονής με τη χρήση μη μεταναστευτικών θεωρήσεων (για παράδειγμα, φοιτητικές ή τουριστικές θεωρήσεις).

Εάν υπάρχει ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα ή εάν ο υπάλληλος υποψιάζεται ότι αποτελείτε κίνδυνο για την ασφάλεια ή ότι είστε ανέντιμοι, θα πρέπει να πάτε για μια πιο εμπεριστατωμένη συνέντευξη στον χώρο δευτεροβάθμιας επιθεώρησης.

Για ταχύτερη και ομαλότερη είσοδο στις ΗΠΑ, τα άτομα από χώρες χαμηλού κινδύνου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα Trusted Traveler που προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επιτυχής έγκριση αυτού του προγράμματος θα σας δώσει πρόσβαση σε καθορισμένα περίπτερα που βρίσκονται σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, επιτρέποντάς σας να παρακάμψετε τις μεγάλες ουρές επιθεώρησης και ελέγχου διαβατηρίων.

Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι μεταφέρετε σημαντικό ποσό μετρητών ή ορισμένα είδη αγαθών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εισέλθετε μέσω της κύριας ουράς ελέγχου, ανεξάρτητα από το αν είστε μέλος του προγράμματος Trusted Traveler.

Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις που πιθανότατα θα σας κάνουν οι υπάλληλοι της CBP κατά την άφιξη. Ενώ υπάρχουν κοινά
ερωτήσεις
, ο αξιωματικός μπορεί να ρωτήσει οτιδήποτε θεωρεί απαραίτητο για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και ευγενικοί κατά τη διάρκεια αυτών των συνεντεύξεων και να μην πάρετε προσωπικά οποιαδήποτε απότομη συμπεριφορά του αστυνομικού. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ατόμων και δεν είναι εύκολη δουλειά.

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που θα μπορούσατε να περιμένετε:

Ποιος είναι ο λόγος που επισκέπτεστε τις ΗΠΑ;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου στο λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ, οι υπάλληλοι της CBP ενδέχεται να υποβάλουν διάφορες ερωτήσεις για να διασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες συμμορφώνονται με τις διάφορες νομικές απαιτήσεις και ότι δεν σκοπεύουν να παραβιάσουν τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που τίθενται είναι σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψής σας στις ΗΠΑ, ο οποίος πρέπει να συνάδει με την κατηγορία της βίζας σας ή με τις νόμιμες απαιτήσεις εισόδου, εάν φτάνετε χωρίς βίζα. Για παράδειγμα, τα άτομα με βίζα επισκέπτη Β-2 πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι επισκέπτονται για τουριστικούς σκοπούς και όχι για αναζήτηση εργασίας – εκτός αν θέλουν να τους στείλουν πίσω.

Πού θα μείνετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας; Έχετε κάνει κράτηση διαμονής;

Μια άλλη σημαντική ερώτηση αφορά τις ρυθμίσεις για τη διαμονή σας στις ΗΠΑ.Οι υπάλληλοι της CBP θέλουν να εξακριβώσουν ότι οι επισκέπτες έχουν σαφή σχέδια και ρυθμίσεις για τη διαμονή τους στη χώρα. Εάν ο επισκέπτης δεν έχει προκαθορισμένη διαμονή, ο υπάλληλος μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με αυτό.

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε ή να συναντήσετε κάποιον κατά την επίσκεψή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ερωτηθούν σχετικά με τους ανθρώπους που σκοπεύουν να συναντήσουν ή να επισκεφθούν κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ. Ο αξιωματικός θα ήθελε να βεβαιωθεί ότι ο επισκέπτης έχει νόμιμα και σαφή σχέδια για το ταξίδι του.

Πόσο καιρό σκοπεύετε να μείνετε στις ΗΠΑ;

Όταν ταξιδεύετε στις ΗΠΑ, η διάρκεια της διαμονής σας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα λάβει υπόψη του ο υπάλληλος της CBP. Εάν έχετε βίζα μεταναστών, είναι λιγότερο πιθανό να σας ρωτήσουν για τη διάρκεια της διαμονής σας. Ωστόσο, εάν είστε επισκέπτης βραχείας διάρκειας, ο υπάλληλος της CBP θα θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν σκοπεύετε να παρατείνετε τη βίζα σας.

Ακόμη και αν η θεώρηση ισχύει για 10 χρόνια και αναφέρει ότι έχετε εγκριθεί για πολλαπλές εισόδους, συνήθως δεν θα σας επιτραπεί να μείνετε για πάνω από 6 μήνες με τουριστική θεώρηση Β-2. Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό περιλαμβάνουν την είσοδο από ξηράς, π.χ. για Μεξικανούς που φέρουν κάρτες διέλευσης συνόρων ή Καναδούς τουρίστες. Το αρχείο άφιξης και αναχώρησης I-94, το οποίο δημιουργείται για τους επισκέπτες κατά την είσοδο, θα αναφέρει την ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να εγκαταλείψετε τη χώρα. Εάν φτάνετε δια θαλάσσης ή αεροπορικώς, το I-94 είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά.

Εάν φτάσετε στις Ηνωμένες Πολιτείες με φοιτητική ή εργασιακή βίζα, η διάρκεια της παραμονής σας θα αντιστοιχεί στην εργασία σας ή στο πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσετε. Αυτό είναι γνωστό ως “διάρκεια της ιδιότητάς σας” και συμβολίζεται με το σύμβολο “D/S”. Είναι σημαντικό να αποκτήσετε πρόσβαση στο I-94 το συντομότερο δυνατό μετά την άφιξή σας, ώστε να επαληθεύσετε ότι το I-94 αντικατοπτρίζει τη σωστή ημερομηνία λήξης και το σωστό καθεστώς μετανάστευσης. Πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας ένα εκτυπωμένο αντίγραφο του I-94 σε περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξετε ότι εισήλθατε νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιο είναι το ποσό που έχετε στη διάθεσή σας για την επίσκεψή σας; Χρηματοδοτεί κάποιος άλλος την επίσκεψή σας;

Οι επισκέπτες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, ώστε να μην επιβαρύνουν τους πόρους των ΗΠΑ.

Ο αξιωματικός μετανάστευσης θα ρωτήσει συνήθως τους προσωρινούς επισκέπτες (όπως οι τουρίστες) σχετικά με τα κεφάλαια που διαθέτουν για το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και ποιος θα χρηματοδοτήσει την επίσκεψή τους. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά θα είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδά τους κατά τη διαμονή τους στη χώρα για την προβλεπόμενη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Έχετε ξαναβρεθεί στις ΗΠΑ, και αν ναι, για πόσο καιρό παραμείνατε στη χώρα;

Εάν παραμείνατε κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης, θα πρέπει να δώσετε μια εξήγηση και ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιστορία σας. Για παράδειγμα, εάν παραμείνατε στη χώρα περισσότερο από όσο σας επιτρεπόταν επειδή ήσασταν άρρωστος, μπορεί να σας ζητηθεί να προσκομίσετε ιατρικά έγγραφα που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι πληρώσατε τα ιατρικά έξοδα.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν μείνατε για περισσότερο χρόνο από τον επιτρεπόμενο, οι συνοριακές αρχές ενδέχεται να σας ζητήσουν να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν προηγούμενες μακρόχρονες διαμονές σας στη χώρα.

Εάν έχετε υπερβεί νωρίτερα τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής σας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 6 μήνες ή περισσότερο, ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε ειδική άδεια (γνωστή ως waiver) για να εισέλθετε ξανά στη χώρα – εκτός εάν έχετε παραμείνει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για 3 χρόνια ή περισσότερο.

Εάν παρατείνετε το καλωσόρισμά σας για ένα έτος ή περισσότερο, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για 10 χρόνια προτού σας επιτραπεί να επιστρέψετε.

Οι επισκέπτες από χώρες που δεν απαιτούν βίζα μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να υποβάλουν αίτηση για βίζα, εάν προηγουμένως έχουν υπερβεί το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα παραμονής στις ΗΠΑ.

Πόσο συχνά επισκέπτεστε τις ΗΠΑ;

Ο υπάλληλος των συνοριακών αρχών των ΗΠΑ θα ρωτήσει επίσης πόσο συχνά ταξιδεύετε στη χώρα, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες δεν χρησιμοποιούν την τουριστική βίζα ως μέσο για να ζήσουν ή να εργαστούν μόνιμα στη χώρα. Εάν ο υπάλληλος κρίνει ότι κάνετε κατάχρηση των προνομίων της βίζας σας, μπορεί να σας απαγορευτεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.