Πόσο καιρό ισχύει η ESTA;

Category: Κατάσταση ESTA | 0
Πόσο καιρό ισχύει η ESTA;

Ο όρος ESTA αναφέρεται σε μια ειδική ταξιδιωτική άδεια την οποία δικαιούνται οι πολίτες από μια επιλεγμένη ομάδα χωρών που αποτελούν μέρος του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP) εάν θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς. Η ESTA επιτρέπει στους πολίτες των χωρών του προγράμματος VWP να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από την πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα.

Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας και, αν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, μπορεί να έχετε στο γραφείο σας μια εγκεκριμένη ESTA εντός 72 ωρών ή και λιγότερο.

Για πόσο καιρό ισχύει η ESTA;

Μια εγκεκριμένη ESTA παραμένει έγκυρη για περίοδο 2 ετών. Εάν, ωστόσο, το διαβατήριό σας λήξει εντός της εν λόγω διετούς περιόδου, η ESTA θα λήξει μαζί με αυτό και θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέο διαβατήριο και νέα ESTA.

Ωστόσο, το να έχετε εγκεκριμένη ESTA δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια αυτής της διετούς περιόδου για επαγγελματικούς ή τουριστικούς σκοπούς, αλλά επιτρέπεται να παραμείνετε μόνο για 90 ημέρες ή λιγότερο κάθε φορά.

Μου επιτρέπει η ESTA να ζω στις ΗΠΑ και να φεύγω από τη χώρα κάθε 90 ημέρες για μία ή δύο ημέρες;

Απολύτως όχι. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημη νομοθεσία που να καθορίζει πόσο καιρό πρέπει να φύγετε από τις ΗΠΑ για να μπορέσετε να επιστρέψετε για την επόμενη επίσκεψή σας, ο γενικός κανόνας φαίνεται να είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τη χώρα τουλάχιστον για το ίδιο χρονικό διάστημα που περάσατε στις ΗΠΑ – με μέγιστο όριο τις 90 ημέρες κάθε φορά.

Να θυμάστε ότι το πρόσωπο που έχει τον τελικό λόγο είναι ο αξιωματικός της CBP (Τελωνείο και Συνοριοφυλακή) στο σημείο εισόδου σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν έχει την εντύπωση ότι προσπαθείτε να καταχραστείτε τα προνόμια της ESTA, μπορεί να σας αρνηθεί την είσοδο στη χώρα παρά το γεγονός ότι έχετε εγκεκριμένη ESTA.

Εκτός από τη λήξη του διαβατηρίου μου, πότε θα πρέπει να υποβάλω αίτηση για νέα ESTA;

Πρέπει επίσης να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Αλλάζετε το όνομα ή το επώνυμό σας ή και τα δύο
  • Αλλάζετε φύλο
  • Αποκτάτε την ιθαγένεια μιας νέας χώρας

Εάν έχετε ήδη λάβει ESTA και κριθείτε ένοχοι για σοβαρό έγκλημα, είναι πιθανό να ανακληθεί η ESTA σας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορείτε να ταξιδέψετε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP). Η διαδικασία υποβολής αίτησης ESTA θέτει ερωτήσεις σχετικά με τις ποινικές καταδίκες και αν απαντήσετε “ναι” στις ερωτήσεις σχετικά με τις καταδίκες, θα σας ειδοποιήσουν ότι δεν είστε επιλέξιμοι να ταξιδέψετε στο πλαίσιο του προγράμματος VWP και ότι θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα.

Η εγκεκριμένη ESTA μου παρέχει εγγυημένη είσοδο στις ΗΠΑ;

Όχι, όπως πιθανότατα έχετε ήδη μαντέψει, η ESTA δεν εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ η εγκεκριμένη ESTA σας επιτρέπει να ταξιδέψετε σε ένα λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ και να ζητήσετε άδεια εισόδου στη χώρα, η τελική απόφαση για το αν θα επιτραπεί ή όχι η είσοδος σε κάποιον λαμβάνεται από τον υπάλληλο του τελωνείου και της συνοριακής προστασίας(CBP).

Με άλλα λόγια, η άδεια ESTA σας επιτρέπει να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν εγγυάται την είσοδο. Εάν ο υπάλληλος της CBP, για παράδειγμα, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παραλείψατε σημαντικές πληροφορίες κατά τη συμπλήρωση του εντύπου της αίτησης, θα μπορούσε να σας αρνηθεί την είσοδο στη χώρα. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα, αλλά αυτό τονίζει γιατί είναι τόσο σημαντικό να απαντάτε 100% αληθινά σε όλες τις ερωτήσεις του εντύπου αίτησης ESTA.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για ESTA;

Για να δικαιούστε ESTA, πρέπει να πληροίτε τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Πρέπει να είστε πολίτης ή υπήκοος χώρας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP).
  • Θα πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατήριο από μία από τις χώρες του προγράμματος VWP.
  • Πρέπει να σκοπεύετε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για 90 ημέρες ή λιγότερο για επαγγελματικούς λόγους, για αναψυχή ή για διαμετακόμιση.
  • Δεν πρέπει να έχετε ποινικό μητρώο ή να έχετε κριθεί ένοχος για σοβαρό έγκλημα
  • Δεν θα πρέπει να σας έχει απαγορευτεί στο παρελθόν η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να έχει απορριφθεί η αίτησή σας για βίζα.
  • Δεν πρέπει να έχετε ταξιδέψει σε καμία από τις ακόλουθες χώρες: Δεν πρέπει να πάσχετε από μεταδοτική ασθένεια ή να αποτελείτε απειλή για τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια.

Τι θα μου συμβεί αν παρατείνω την ESTA μου;

Η υπέρβαση της ισχύος της ESTA μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Εάν παρατείνετε την ESTA, θα παραμείνετε παράνομα στις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορες συνέπειες και ανησυχίες. Η ισχύουσα ESTA σας θα ακυρωθεί και μπορεί, για παράδειγμα, να σας ζητηθεί να εγκαταλείψετε αμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα μπορούσατε επίσης να αντιμετωπίσετε κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή απαγόρευση μελλοντικών ταξιδιών στη χώρα μέσω του προγράμματος ESTA.

Ανάλογα με το πόσο καιρό παρακαθήσατε την ESTA, μπορεί να σας απαγορευτεί να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ για μέγιστη περίοδο έως και 10 ετών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπέρβαση της άδειας ESTA αποτελεί άμεση παραβίαση της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Μπορεί να παραταθεί για οποιονδήποτε λόγο η μέγιστη παραμονή 90 ημερών κάθε φορά για ESTA;

Είναι δυνατή η παράταση της ESTA σας για να παραμείνετε περισσότερο μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν πρέπει να παραμείνετε περισσότερο από 90 ημέρες λόγω έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την αποκαλούμενη “ικανοποιητική αναχώρηση”, η οποία σας επιτρέπει να παραμείνετε στις ΗΠΑ για έως και 30 ημέρες μετά τη λήξη της ESTA σας χωρίς να αντιμετωπίσετε κυρώσεις ή νομικές ενέργειες.

Για να δικαιούστε ικανοποιητική αναχώρηση, θα πρέπει να αποδείξετε ότι δεν μπορείτε να φύγετε από τις ΗΠΑ χωρίς δική σας υπαιτιότητα. Τα ακόλουθα θεωρούνται επείγοντα περιστατικά που μπορεί να επιτρέψουν παράταση:

Απρόβλεπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Εάν αντιμετωπίζετε μια απρόβλεπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από όσο σας επιτρέπει η ESTA, μπορεί να είστε σε θέση να ζητήσετε παράταση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εγγυημένο. Θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεκτή απόδειξη της έκτακτης ανάγκης σας και να αποδείξετε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή από το να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Εάν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε λόγω περιστάσεων που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια απεργία αεροπορικής εταιρείας, μπορεί να μπορέσετε να ζητήσετε με επιτυχία την παράταση της ESTA σας μέχρι να μπορέσετε να ταξιδέψετε ξανά. Αυτό δεν είναι εγγυημένο και, επίσης, θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για τις περιστάσεις που σας εμποδίζουν να ταξιδέψετε.

Σημειώστε επίσης ότι είναι υποχρεωτικό να υποβάλετε την αίτηση πριν από τη λήξη της τρέχουσας μέγιστης διαμονής 90 ημερών στην ESTA σας. Μην παραμένετε απλά ευπρόσδεκτοι και μην ελπίζετε για το καλύτερο!