Ποια είναι η διάρκεια της ESTA;

Category: Περιορισμοί ESTA | 0
Διάρκεια ESTA

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) επιτρέπει στους κατόχους διαβατηρίων των 39 διαφορετικών χωρών του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό, σύντομες σπουδές, ιατρικούς, διαμετακομιστικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν πρώτα αίτηση για βίζα. Η ESTA διευκολύνει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Ιρλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η συμπλήρωση του εντύπου αίτησης δεν διαρκεί συνήθως περισσότερο από 10-15 λεπτά και η απόφαση λαμβάνεται σχεδόν αμέσως. Περίπου το 99% των αιτήσεων εγκρίνονται. Αυτό το άρθρο καλύπτει θέματα σχετικά με τις προϋποθέσεις που καθορίζουν τη διάρκεια της ESTA.

Για πόσο καιρό ισχύει η έγκριση ESTA;

Η έγκριση ESTA ισχύει για περίοδο 2 ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του αιτούντος, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάποιος με εγκεκριμένη ESTA μπορεί να παραμείνει στις ΗΠΑ για περίοδο δύο ετών. Ισχύει μόνο για μία επίσκεψη 90 ημερών κάθε φορά. Μετά από αυτό, υπάρχει συνήθως μια περίοδος αναμονής 12 μηνών πριν από την επόμενη επίσκεψη. Επομένως, κάποιος που υπέβαλε αίτηση και του χορηγήθηκε ESTA και επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για 90 ημέρες θα πρέπει να περιμένει 12 μήνες πριν μπορέσει να εισέλθει ξανά στη χώρα με την ESTA του.

Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το στάδιο ότι η CBP (Τελωνείο και Προστασία Συνόρων) δεν εφάρμοζε μέχρι τώρα τον κανόνα των 12 μηνών πολύ αυστηρά. Υπάρχει επίσης μια αρκετά εύκολη εναλλακτική λύση: κάποιος με εγκεκριμένη ESTA που πέρασε 90 ημέρες στις ΗΠΑ και θα ήθελε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα πριν λήξει η περίοδος αναμονής των 12 μηνών, μπορεί απλώς να υποβάλει αίτηση για βίζα των ΗΠΑ.

Οποιοσδήποτε ταξιδιώτης χρειάζεται πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στις ΗΠΑ ή για θέματα που σχετίζονται με τη βίζα, συνιστάται να ζητήσει νομική συμβουλή από δικηγόρο με άδεια μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η CBP μπορεί να ασκήσει τη διακριτική της ευχέρεια όταν αποφασίζει ποιος γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ και ποιος όχι. Ο συνοριοφύλακας θα αποφασίσει αν έχει παρέλθει ή όχι “εύλογο χρονικό διάστημα” μεταξύ των διαμονών. Εάν ο συνοριοφύλακας υποπτευθεί ότι ένα άτομο προσπαθεί να εισέλθει στις ΗΠΑ για να ζήσει εκεί, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος.

Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για την υποβολή αίτησης ESTA;

Κάποιος που θέλει να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σχεδιάσει στρατηγικά το χρονοδιάγραμμα της αίτησής του για ESTA, ώστε να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο την επίσκεψή του στη χώρα και να αφήσει αρκετό χρόνο για τυχόν καθυστερήσεις στην έκδοση άδειας επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Παρόλο που το ελάχιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να δοθεί για την έγκριση μιας αίτησης ESTA είναι 72 ώρες, συνιστάται να στείλετε την αίτησή σας όσο το δυνατόν νωρίτερα, σε περίπτωση που απορριφθεί και πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών θα πρέπει να υποβάλουν εξαρχής αίτηση για βίζα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η παραμονή αυτής της διάρκειας δεν είναι δυνατή με την ESTA.

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα εξής: Ο ταξιδιώτης που παρατείνει την ESTA του θα αποκλειστεί πιθανότατα από το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Ενδέχεται επίσης να του αρνηθούν την είσοδο σε συνοριακό σταθμό των ΗΠΑ στο μέλλον. Εκτός αυτού, η υπέρβαση της ESTA μπορεί να καταστήσει πολύ δύσκολη ή και αδύνατη την απόκτηση βίζας των ΗΠΑ στο μέλλον.

Μπορώ να παρατείνω τη διαμονή μου στις ΗΠΑ ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες της περιοχής;

Οι επισκέψεις σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς ή ακόμη και η Καραϊβική, χωρίς να επιστρέψετε πρώτα στη χώρα σας, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν από τους συνοριοφύλακες της CBP ως μέρος της 90ήμερης παραμονής σας στις ΗΠΑ. Γνωρίζουν ότι οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να κάνουν τις 90ήμερες επισκέψεις τους να διαρκέσουν πολύ περισσότερο και ότι η χρήση τέτοιων τακτικών πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτραπεί στον ταξιδιώτη να εισέλθει ξανά στις ΗΠΑ.

Όσοι θέλουν πραγματικά να συνδυάσουν μια επίσκεψη στο Μεξικό, τον Καναδά ή την Καραϊβική με μια διαμονή 90 ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν καλύτερα να προγραμματίσουν το δρομολόγιό τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειαστεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να τύχουν επιείκειας εάν υπερβούν την άδεια διαμονής έστω και κατά μία ημέρα.

Είναι δυνατή η ανανέωση της ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Όχι. Η ESTA δεν μπορεί να παραταθεί εκτός ή εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Η αίτηση ESTA πρέπει να υποβληθεί πριν από την άφιξη του ταξιδιώτη στις ΗΠΑ ή σε ένα από τα εδάφη τους. Εάν, ωστόσο, η ESTA ή το διαβατήριο κάποιου λήξει ενώ βρίσκεται στη χώρα, δεν χρειάζεται να υποβάλει νέα αίτηση ESTA πριν από το τέλος της περιόδου των 90 ημερών.