Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να απλοποιήσουν το πρόγραμμα θεωρήσεων H-1B

Category: Θεωρήσεις ΗΠΑ | 0
H1B-Streamlining

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν το πρόγραμμα θεωρήσεων H-1B μέχρι το τέλος του 2023. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει εκατομμύρια αιτούντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία από τις προτεινόμενες ιδέες είναι να αλλάξει το σύστημα, ώστε να είναι ευκολότερο για τις αμερικανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους από το εξωτερικό με μη μεταναστευτική βίζα H-1B. Ένας άλλος είναι να αλλάξουν και μερικοί άλλοι κανονισμοί, προκειμένου να μειωθούν οι ευκαιρίες για απάτη ή κατάχρηση και να εξορθολογιστεί η όλη διαδικασία εγγραφής H-1B.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος των προτάσεων που έχει υποβάλει η DHS στο πλαίσιο του λεγόμενου “εαρινού θεματολογίου”, μιας διαδικασίας που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και συμβάλλει στη δημιουργία ενός ρυθμιστικού χάρτη πορείας για τις διάφορες εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το DHS, θέλει συγκεκριμένα να αλλάξει τους κανονισμούς που σχετίζονται με τη σχέση εργαζόμενου-εργοδότη και να εισαγάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές και απαιτήσεις για επιτόπιες επισκέψεις, όπως αυτές που σχετίζονται με τις αιτήσεις που υποβάλλονται από εργοδότες που εξαρτώνται από το H-1B και των οποίων οι βασικές επιχειρηματικές πληροφορίες είναι δύσκολο ή αδύνατο να επικυρωθούν με εμπορικά διαθέσιμα δεδομένα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, θα καταστήσει πιο ευέλικτες τις ημερομηνίες έναρξης της απασχόλησης και θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αφορούν το “κενό στο ανώτατο όριο”, τα οποία επηρεάζουν τους φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με θεώρηση F-1.

Το DHS πρότεινε επίσης να τροποποιηθούν οι κανονισμοί του ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος ο τρόπος με τον οποίο διεκπεραιώνεται η αίτηση για την εγγραφή μόνιμης διαμονής ή την προσαρμογή του καθεστώτος (έντυπο I-485). Το έντυπο αυτό πρέπει να συμπληρώνεται από τους κατόχους μη μεταναστευτικών θεωρήσεων που θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς τους και να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή ή πράσινη κάρτα.

Στόχος των νέων προτάσεων είναι να μειωθούν δραματικά οι σημερινοί χρόνοι διεκπεραίωσης, οι οποίοι μερικές φορές φτάνουν τις δεκαετίες για τους αιτούντες από χώρες όπως η Ινδία. Αυτό θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικής χρήσης των άμεσα διαθέσιμων θεωρήσεων εισόδου μεταναστών και θα καταστήσει τους θρησκευτικούς εργάτες μέρος του συστήματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προς το παρόν πρόκειται μόνο για προτάσεις. Εάν γίνουν δεκτές, θα χρειαστεί πιθανότατα αρκετός χρόνος μέχρι να εφαρμοστούν.