Η Χαβάη προτείνει τουριστικό τέλος για τη χρηματοδότηση της προστασίας του περιβάλλοντος

Η Χαβάη προτείνει τουριστικό τέλος για τη χρηματοδότηση της προστασίας του περιβάλλοντος
Η Χαβάη προτείνει τουριστικό τέλος για τη χρηματοδότηση της προστασίας του περιβάλλοντος

Με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την καταπολέμηση του υπερτουρισμού, ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, πρότεινε την επιβολή τέλους 25 δολαρίων για όλους τους τουρίστες που φθάνουν.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας για την κατάσταση της Πολιτείας το 2024. Ο Κυβερνήτης Green τόνισε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 68 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα κατευθυνθούν σε κρίσιμες προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος, όπως η συντήρηση των παραλιών, οι αντιπυρικές ζώνες και άλλα προληπτικά μέτρα.

Το τέλος για τις επιπτώσεις του κλίματος στοχεύει στην προστασία των φυσικών πόρων της Χαβάης

Ο Κυβερνήτης Green δήλωσε: “Ένα τέλος για τις επιπτώσεις του κλίματος στους επισκέπτες θα παρέχει τους αναγκαίους πόρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Υποστήριξε ότι το μέτριο τέλος είναι μια λογική συνεισφορά των τουριστών για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων της Χαβάης, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών, των δασών και των καταρρακτών της, που είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και του τρόπου ζωής της πολιτείας.

Ο Κυβερνήτης Green εξέφρασε την προθυμία του για εναλλακτικές προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους ίδιους στόχους αντί του προτεινόμενου τέλους.

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών λύσεων ανέφερε το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου διαμονής για τους διερχόμενους επισκέπτες.

Η Χαβάη επιβάλλει ήδη μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον τουρισμό παγκοσμίως, με τη Χονολουλού, για παράδειγμα, να επιβάλλει έναν φόρο 10,25 τοις εκατό για τα μεταβατικά καταλύματα και μια πρόσθετη επιβάρυνση 3 τοις εκατό για το Οάχου.

Αντιμετώπιση του υπερτουρισμού: οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Χαβάης

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Χαβάης για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

Κατά το προηγούμενο έτος, οι αρμόδιοι εξέτασαν την εφαρμογή ενός προγράμματος τελών εισόδου για τους επισκέπτες, προτείνοντας χρεώσεις για άδειες πρόσβασης σε κρατικά πάρκα, δάση, μονοπάτια πεζοπορίας και άλλες φυσικές περιοχές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό του τέλους παρέμεινε θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με το Hawaii News Now, ο κυβερνήτης Γκριν είχε προηγουμένως υποστηρίξει την ιδέα της επιβολής τέλους 50 δολαρίων για τους τουρίστες που εισέρχονται στην πολιτεία. Οι προσπάθειες αυτές ευθυγραμμίζονται με τη δέσμευση της Χαβάης να εξισορροπήσει τον τουρισμό με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την πολιτιστική διατήρηση.

Παγκόσμια τάση: για τη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος

Η Χαβάη δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τελών επισκεπτών για τη διαχείριση των επιπτώσεων του τουρισμού.

Η πόλη της Βενετίας στην Ιταλία πρόκειται να εισαγάγει εισιτήρια για τους ημερήσιους επισκέπτες αυτή την άνοιξη και θα περιορίσει επίσης τον αριθμό των ταξιδιωτών που επιτρέπονται στα γκρουπ. Παρομοίως, η Ισλανδία σχεδιάζει να επιβάλει τέλη στους ταξιδιώτες, με στόχο να υποστηρίξει τους στόχους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

Βελτίωση της εμπειρίας μετανάστευσης και ταξιδιού στις ΗΠΑ

Καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τα τέλη εισόδου, οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν τα υφιστάμενα πλαίσια που διευκολύνουν την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA ) αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της απλουστευμένης εισόδου για τους πολίτες των χωρών του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP), το οποίο περιλαμβάνει πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Κατανόηση του ESTA: Απλοποίηση της ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης

Το ESTA, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, αξιολογεί την επιλεξιμότητα των επισκεπτών από χώρες που προέρχονται από το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση ESTA, οι ταξιδιώτες μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια για βραχυπρόθεσμες διαμονές, συνήθως έως 90 ημέρες, είτε για τουριστικούς είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.

Διαθέτοντας μια απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης, η ESTA εξασφαλίζει γρήγορη έγκριση, συχνά μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτή η αποτελεσματικότητα ενισχύει τη συνολική διαδικασία μετανάστευσης στις ΗΠΑ, παρέχοντας στους δικαιούχους ταξιδιώτες την άνεση να προγραμματίζουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους.

Ειδικά σχεδιασμένο για τουρίστες και επαγγελματίες ταξιδιώτες, το ESTA αποδεικνύεται επωφελές για όσους επιδιώκουν σύντομη παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ευθυγραμμιζόμενο με τον στόχο της διευκόλυνσης των νόμιμων ταξιδιών με ταυτόχρονη διατήρηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Τέλη επισκεπτών και ESTA

Καθώς οι προορισμοί παγκοσμίως διερευνούν τα τέλη εισόδου για τη διαχείριση των επιπτώσεων του τουρισμού, υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών συστημάτων εισόδου όπως το ESTA.

Ενώ τα τέλη εισόδου στοχεύουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος, το ESTA συμβάλλει στην ομαλότερη διαδικασία μετανάστευσης, βελτιώνοντας τελικά την ταξιδιωτική εμπειρία.

Η πρόταση της Χαβάης αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη παγκόσμια τάση για τη διαχείριση της τουριστικής εισροής και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Καθώς οι ταξιδιώτες περιηγούνται σε αυτές τις αλλαγές, η κατανόηση και η χρήση εργαλείων όπως το ESTA καθίστανται ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη και ασφαλή είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.