Η Κροατία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου

ESTA για πολίτες της Κροατίας

Οι πολίτες της Κροατίας θα μπορούν σύντομα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Η χώρα τους εκπλήρωσε την κρίσιμη απαίτηση το ποσοστό των απορριπτόμενων αιτήσεων για επιχειρηματικές και τουριστικές θεωρήσεις προς τις ΗΠΑ να μειωθεί κάτω από 3%.

Σε ένα tweet, η Victoria J. Taylor, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ, έγραψε ότι είναι απαραίτητο να πληρούται αυτή η προϋπόθεση προτού η Κροατία μπορέσει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP), το οποίο τους επιτρέπει να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή για επαγγελματικούς λόγους για έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα.

Γιατί η Κροατία συμμετέχει στο πρόγραμμα VWP;

Ο πρέσβης Taylor έγραψε στο Twitter ότι το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για τουριστικές/επιχειρησιακές θεωρήσεις από πολίτες της Κροατίας μειώθηκε στο 2,69% το προηγούμενο έτος. Είπε επίσης ότι ανυπομονεί να μπορούν οι πολίτες της Κροατίας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ στο μέλλον.

Ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κροατίας, καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας για τις προσπάθειές τους να σημειώσουν σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις απαιτήσεις του VWP, από την ασφάλεια των συνόρων έως την ανταλλαγή δεδομένων.

Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να πληρούνται και άλλα κριτήρια για να μπορέσουν τελικά οι Κροάτες να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα και μίλησε για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο πρέσβης Taylor ανέφερε ότι η Κροατία πληροί ήδη πολλά από τα κριτήρια του VWP όσον αφορά την ασφάλεια και έχει αποδείξει τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τους υπόλοιπους όρους κατά τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης ότι η ημερομηνία κατά την οποία η Κροατία θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Αν και κατανοεί ότι ο κόσμος ανυπομονεί να μάθει περισσότερα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμες να ορίσουν ακριβή ημερομηνία. Εν τω μεταξύ, οι δύο χώρες συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι όλα τα κριτήρια ασφαλείας θα εκπληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Τι είναι το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα;

Το VWP (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) επιτρέπει σε ξένους υπηκόους από ορισμένες χώρες να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι ταξιδιώτες είναι να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για το ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) και θα τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ χωρίς βίζα.

Όλες οι χώρες της ζώνης Σένγκεν έχουν γίνει πλέον δεκτές στο πρόγραμμα VWP. Ωστόσο, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στο πρόγραμμα: Βουλγαρία, Ρουμανία. Κύπρος και Κροατία. Για να γίνει δεκτή η Κροατία στο πρόγραμμα VWP, η χώρα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χαμηλού ποσοστού (λιγότερο από 3%) απορριπτόμενων θεωρήσεων. Αυτό είναι το κριτήριο που μόλις πέτυχε η χώρα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι κροατικές αρχές κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό απόρριψης από σχεδόν έξι τοις εκατό σε περίπου τέσσερα. Τώρα το ποσοστό είναι κάτω από το τρία τοις εκατό, η προϋπόθεση αυτή έχει εκπληρωθεί.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, για τη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας και, δεύτερον, για την τόνωση του αμερικανικού τουρισμού και των ταξιδιωτικών τομέων. Ένας άλλος στόχος είναι να βελτιωθούν τα πρότυπα για την επιβολή του νόμου, τα ταξιδιωτικά έγγραφα και την ασφάλεια των αερομεταφορών σε όλο τον κόσμο. Τέλος, το πρόγραμμα VWP αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και διευκόλυνση ξένων ταξιδιών αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών από χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο για τις ΗΠΑ και έχουν πολλούς δυνητικούς ταξιδιώτες.

Το πρόγραμμα VWP ισχύει για όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, την Περιφέρεια της Κολούμπια, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο. Η Αμερικανική Σαμόα έχει ένα ξεχωριστό αλλά παρόμοιο πρόγραμμα, όπως και οι Βόρειες Μαριάνες και το Γκουάμ. Οι χώρες που επιλέχθηκαν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα VWP είναι όλες ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό μέσο εισόδημα και έχουν επίσης υψηλή βαθμολογία στο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Χώρες που προστίθενται στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Από την ίδρυση του VWP το 1988, έχουν προστεθεί αρκετές χώρες. Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επίσης αφαιρέσει δύο χώρες. Η πρώτη χώρα που προσχώρησε ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Ιούλιο του 1988. Η Ιαπωνία προσχώρησε έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1988. Το 1991 προσχώρησαν άλλες 13 χώρες και άλλες οκτώ χώρες προσχώρησαν στο πρόγραμμα μεταξύ 1993 και 1999.

Το 2008 προσχώρησαν άλλες οκτώ χώρες. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Χιλή, η Ελλάδα και η Ταϊβάν προσχώρησαν, καθώς και η τελευταία χώρα που έγινε δεκτή, η Πολωνία. Οι χώρες γίνονται δεκτές στο VWP μέσω διμερών διαπραγματεύσεων. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θεωρείται συχνά ως ένδειξη στενών δεσμών με τις ΗΠΑ. Οι μόνες χώρες που έχουν αφαιρεθεί από το πρόγραμμα VWP είναι η Αργεντινή το 2002 και η Ουρουγουάη το 2003.