Η επιστροφή του προγράμματος EB-5 Investor Visa Regional Center Program

Category: Θεωρήσεις ΗΠΑ | 0

Στις 10 Μαρτίου 2022, η Γερουσία των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβιώσει και πάλι το πρόγραμμα περιφερειακών κέντρων EB-5. Οι νέοι κανόνες αποτελούν πλέον μέρος του ενοποιημένου νομοσχεδίου για το οικονομικό έτος 2022. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το ίδιο νομοσχέδιο την προηγούμενη ημέρα. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος περιφερειακών κέντρων EB-5 τον περασμένο Ιούνιο.

Ο νέος νόμος περί ακεραιότητας περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο πρόγραμμα θεωρήσεων EB-5:

  • Το πρόγραμμα περιφερειακών κέντρων EB-5 έχει εγκριθεί εκ νέου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2027.
  • Ο νόμος περιέχει τώρα ένα τμήμα που επιτρέπει την κατοχύρωση όλων των αιτήσεων που είναι καταγεγραμμένες σε περίπτωση που το πρόγραμμα παραγραφεί ξανά από εδώ και στο εξής.
  • Το αναθεωρημένο ελάχιστο ποσό που πρέπει να επενδυθεί έχει αναθεωρηθεί σε 1.050.000 δολάρια ή σε 800.000 δολάρια όταν το πρόγραμμα EB-5 βρίσκεται σε έργο υποδομής ή σε TEA (Targeted Employment Area). Ένα έργο υποδομής αναφέρεται σε ένα έργο δημοσίων έργων στο οποίο το κεφάλαιο EB-5 λαμβάνεται από έναν κυβερνητικό οργανισμό που ενεργεί ως φορέας δημιουργίας θέσεων εργασίας. Μια TEA καλύπτει μια αγροτική περιοχή μιας περιοχής με υψηλή ανεργία και πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις βάσει των ίδιων κανόνων που ίσχυαν για τους κανονισμούς EB-5 που ανακοινώθηκαν το 2019.
  • Ο νόμος προβλέπει τώρα ειδικές θεωρήσεις για έργα υποδομής, υψηλής ανεργίας και αγροτικά έργα.
  • Η εκδίκαση και επεξεργασία των αγροτικών αιτήσεων θα έχει προτεραιότητα.
  • Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην αναδιάταξη των κεφαλαίων των επενδυτών.
  • Οι επενδυτές επιτρέπεται πλέον να υπολογίζουν τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες θέσεις εργασίας για τους σκοπούς της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
  • Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μια σειρά αυστηρών απαιτήσεων για τα περιφερειακά κέντρα. Όλα αυτά σχετίζονται με την τήρηση αρχείων, τη συμμόρφωση με τις κινητές αξίες, τη διαχείριση και την ιδιοκτησία.
  • Τα περιφερειακά κέντρα θα πρέπει να ελέγχονται από το USCIS τουλάχιστον μία φορά σε 5 χρόνια.
  • Έχει επίσης συσταθεί ένα νέο ταμείο ακεραιότητας στο οποίο τα περιφερειακά κέντρα πρέπει να συνεισφέρουν μεταξύ 10.000 και 20.000 δολαρίων ετησίως, ανάλογα με το μέγεθός τους. Αυτό θα επιτρέψει στο USCIS να επιβλέπει και να ερευνά όλα τα μέρη του κλάδου EB-5 για να βεβαιωθεί ότι συμμορφώνονται.

Η τελευταία νομοθεσία θα αναβιώσει το πρόγραμμα περιφερειακών κέντρων. Εκτός αυτού, θα εισαγάγει επίσης νέους ελέγχους ακεραιότητας που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε πτυχή του αναθεωρημένου προγράμματος EB-5.

Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά νέα, ειδικά για τους επενδυτές των οποίων τα κεφάλαια είχαν δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για πράσινη κάρτα λόγω του κλεισίματος του προγράμματος Περιφερειακών Κέντρων.

Άλλες ειδήσεις για τις θεωρήσεις και τη μετανάστευση στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν περιορισμούς στις βίζες για Κινέζους αξιωματούχους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022, ότι η χώρα θέτει περιορισμούς στη βίζα ορισμένων Κινέζων αξιωματούχων. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Μπλίνκεν είναι ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν εμπλακεί σε ορισμένες “κατασταλτικές πράξεις” κατά θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων στη χώρα τους. Ο Μπλίνκεν μιλούσε αφού επισκέφθηκε την έκθεση “Η πορεία της Βιρμανίας προς τη γενοκτονία” στο Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Οι Ουκρανοί που προσπαθούν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να λάβουν βίζα

Πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί μέχρι στιγμής να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, αλλά άλλοι προσπαθούν να συναντήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες – και το βρίσκουν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περίμεναν.

Οι δικηγόροι μετανάστευσης σε όλες τις ΗΠΑ λένε ότι οι Ουκρανοί Αμερικανοί που θέλουν να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα αντιμετωπίζουν έναν εκπληκτικό αριθμό νομικών εμποδίων, όπως ληγμένα διαβατήρια, αυστηρές απαιτήσεις βίζας, περιορισμούς του Covid-19 και ελλείποντα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Ντούντα, τον πρόεδρο της Πολωνίας, συζήτησε το πρόβλημα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα του.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει τρόφιμα, χρήματα και άλλη βοήθεια στους Ουκρανούς, η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα προτιμούσε να παραμείνει στην Ευρώπη.