Επικαιροποίηση της απαίτησης I94 για ESTA

Category: Απαιτήσεις ESTA | 0
Απαίτηση ESTA για αφίξεις I94

Το έντυπο I-94 καταργείται σταδιακά

Τα τελευταία 7 χρόνια, οι επισκέπτες από μία από τις χώρες του VWP(Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) που ήθελαν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από χερσαίο συνοριακό σταθμό έπρεπε να συμπληρώσουν ένα έντυπο I-94 και να πληρώσουν το αντίστοιχο τέλος. Από τις 2 Μαΐου 2022, η απαίτηση αυτή θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από το ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας ), το οποίο μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για μη πολίτες που εισέρχονταν στις ΗΠΑ αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.

Αν και η τελική απόφαση για το αν επιτρέπεται ή όχι η είσοδος ενός επισκέπτη στις ΗΠΑ ανήκει στην CBP (Τελωνείο και Συνοριακός Έλεγχος), το ESTA προσφέρει ένα είδος “προέγκρισης”. Οι αλλαγές αφορούν βασικά την επέκταση του συστήματος αυτού ώστε να καλύπτει πλέον και τις χερσαίες διαβάσεις. Στόχος είναι να βελτιωθεί η εθνική ασφάλεια μέσω καλύτερου ελέγχου των ταξιδιωτών, να επιταχυνθεί η διαδικασία εισόδου και να δημιουργηθεί μια πιο σύγχρονη και συνεπής πολιτική εισδοχής στο πρόγραμμα VWP στα χερσαία συνοριακά περάσματα. Το νέο σύστημα θα επιφέρει επίσης εξοικονόμηση κόστους και χρόνου για τους ταξιδιώτες του VWP και την CBP.

Εκτός από μια σημαντική διαφορά, οι κανονισμοί ESTA για τα χερσαία σύνορα θα είναι πλέον οι ίδιοι που ίσχυαν ήδη για τα θαλάσσια και τα εναέρια σύνορα. Ενώ οι ταξιδιώτες από χώρες VWP που φθάνουν δια θαλάσσης ή αεροπορικώς πρέπει να λάβουν εγκεκριμένη ESTA και να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους θαλάσσιους ή αεροπορικούς μεταφορείς τους πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στο πλοίο ή το αεροπλάνο, οι επισκέπτες που φθάνουν δια ξηράς (συνήθως με ιδιωτικά οχήματα) θα πρέπει να λάβουν έγκριση ESTA μόνο αμέσως πριν παρουσιαστούν στην καναδική συνοριοφυλακή.

Τι είναι το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα;

Το πρόγραμμα VWP ή πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης επιτρέπει στους πολίτες 40 χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς και να παραμένουν στη χώρα χωρίς θεώρηση για διάστημα 90 ημερών. Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP συνήθως δεν μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς τους ή να παρατείνουν την επίσκεψή τους μετά την άφιξή τους στη χώρα. Όσοι παραμείνουν στις ΗΠΑ περισσότερο από το μέγιστο χρονικό διάστημα θα χάσουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στο πλαίσιο του VWP και θα μπορούσαν επίσης να εκτεθούν σε άλλες κυρώσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Η σημασία της έγκαιρης υποβολής αίτησης

Σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης από χώρα του προγράμματος VWP φτάσει σε χερσαίο συνοριακό πέρασμα των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να έχει στην κατοχή του έγκυρη ταξιδιωτική άδεια, αλλά επιθυμεί να υποβάλει αίτηση, θα του επιτραπεί να αποσύρει την αίτησή του για να γίνει δεκτός στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, το άτομο θα πρέπει να επιστρέψει στον Καναδά ή το Μεξικό και από εκεί να υποβάλει αίτηση ESTA. Θα πρέπει να περιμένουν εκεί μέχρι να λάβουν ταξιδιωτική άδεια πριν επιστρέψουν στο λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ.

Μια εγκεκριμένη ESTA ισχύει συνήθως για 2 χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές εισόδους. Τα άτομα που έχουν ήδη εγκεκριμένη ESTA μπορούν απλώς να τη χρησιμοποιήσουν για να επιδιώξουν την είσοδό τους στις ΗΠΑ – δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση κατά την άφιξή τους σε χερσαίο συνοριακό σταθμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ESTA, ο αιτών δεν θα μπορεί πλέον να υποβάλει αίτηση εισδοχής στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επισκεφθεί ένα προξενείο των ΗΠΑ στο εξωτερικό και από εκεί να υποβάλει αίτηση για μη-μεταναστευτική βίζα Β πριν υποβάλει εκ νέου αίτηση εισδοχής στις ΗΠΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι Καναδοί πολίτες δεν υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ και επίσης δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για ESTA εάν θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ μέσω θαλάσσης ή αεροπορικώς. Παρόμοια εξαίρεση θα ισχύει πλέον και στην περίπτωση των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ESTA

Οι αιτήσεις ESTA πρέπει να υποβάλλονται μέσω του δικτυακού τόπου ESTA. Τα καλά νέα για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να συμπληρώνουν τα έντυπα I-94W είναι ότι το έντυπο αίτησης ESTA ζητά κυρίως τις ίδιες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο έντυπο I-94W. Η CBP θα επαληθεύσει τις πληροφορίες που υποβάλλει ο αιτών στην αίτησή του για ESTA με βάση διάφορες βάσεις δεδομένων, όπως λίστες παρακολούθησης και βάσεις δεδομένων κλεμμένων και χαμένων διαβατηρίων. Η CBP έχει το δικαίωμα να απορρίψει μια αίτηση ESTA σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Ο αιτών αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια ή την επιβολή του νόμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  2. Ο αιτών δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ και έδωσε ψευδή στοιχεία.
  3. Ο αιτών δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ και δεν έχει παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες.
  4. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αιτών δεν είναι επιλέξιμος να εισέλθει στις ΗΠΑ βάσει του προγράμματος VWP.

Στις περιπτώσεις που η αίτηση ESTA ενός μη Αμερικανού πολίτη απορρίπτεται, θα μπορεί να επισκεφθεί το αρμόδιο προξενείο ή πρεσβεία των ΗΠΑ για να υποβάλει αίτηση για θεώρηση εισόδου στη χώρα.

Για να ελέγξετε αν η αίτησή σας ESTA έχει εγκριθεί ή όχι, θα πρέπει να επιστρέψετε στον ιστότοπο ESTA. Η CBP χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες για να λάβει απόφαση σχετικά με μια αίτηση ESTA, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί σημαντικά περισσότερο χρόνο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ωστόσο, οι αιτούντες θα λάβουν απόφαση εντός 72 ωρών. Όποιος χρειάζεται βοήθεια για τη διεκπεραίωση της αίτησης ESTA που εκκρεμεί, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Γραφείο Εξυπηρέτησης ESTA στο 1-202-325-5120.

Τροποποιήσεις ESTA και περίοδος ισχύος

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ESTA, αφού εγκριθεί, ισχύει συνήθως για περίοδο 2 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από μία εισόδους στις ΗΠΑ σε αεροπορικές, θαλάσσιες και τώρα και χερσαίες πύλες εισόδου.

Οι ταξιδιώτες από χώρες του VWP που έχουν ήδη εγκεκριμένη ESTA θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέα ESTA σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Το άτομο αλλάζει το όνομά του
  2. Το διαβατήριό τους έληξε και τους έχει εκδοθεί νέο
  3. Αλλάζουν φύλο
  4. Δεν είναι πλέον πολίτης της χώρας που αναφέρεται στο εγκεκριμένο έγγραφο ESTA.
  5. Η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις “ναι” ή “όχι” στο έντυπο αίτησης ESTA έχει αλλάξει.