Γιατί χρειάζομαι ESTA αν φτάνω από ξηράς;

Category: Επεξεργασία ESTA | 0

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν δύο τύπους εντύπων I-94 για να ελέγχουν την είσοδο μη Αμερικανών πολιτών στη χώρα από ξηράς. Ο πρώτος τύπος ήταν γνωστός ως Έντυπο I-94W Nonimmigrant Visa Waiver Arrival/Departure Record και προοριζόταν ειδικά για ταξιδιώτες από χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP).

Ο δεύτερος τύπος αφορά μη Αμερικανούς ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρα που δεν ανήκει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό είναι γνωστό ως αρχείο άφιξης-αναχώρησης I-94.

Τι είδους πληροφορίες έπρεπε να παρέχονται στο έντυπο I-94W;

Το έντυπο I-94W που χρησιμοποιούνταν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 είχε παρόμοιες ερωτήσεις και ζητούσε τις ίδιες πληροφορίες με τη νέα ηλεκτρονική αίτηση ESTA. Παρόλα αυτά, η τελευταία είναι πιο αποτελεσματική από την παλιά μορφή χαρτιού. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η CBP επέλεξε να αποσύρει το έντυπο σε χαρτί πέρυσι και να το αντικαταστήσει με την ESTA.

Σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022

Σύμφωνα με μια πολύ εμφανή ανακοίνωση με κόκκινο χρώμα στο CBP.gov δικτυακό τόπο, από την 1η Οκτωβρίου 2002, όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρα που είναι μέλος του VWP Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από την ξηρά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν εγκεκριμένη ESTA (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια) πριν τους επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε χερσαίο συνοριακό σταθμό.

Η CBP παροτρύνει τους ταξιδιώτες να υποβάλλουν την αίτηση αυτή τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους σε ένα από τα χερσαία λιμάνια εισόδου της χώρας.

Τι είναι το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα;

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (ευρύτερα γνωστό ως VWP) επιτρέπει στους πολίτες των 40 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς χωρίς βίζα. Οι άνθρωποι αυτοί επιτρέπεται να παραμείνουν στις ΗΠΑ για 90 ημέρες το πολύ χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν εισέλθετε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP, συνήθως δεν σας επιτρέπεται να παρατείνετε τη διαμονή σας ή να τροποποιήσετε το καθεστώς σας μετά την άφιξή σας στις ΗΠΑ.

Όποιος παραμείνει στις ΗΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο από το μέγιστο χρονικό διάστημα των 90 ημερών θα χάσει το δικαίωμά του να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP και θα μπορούσε επίσης να υποστεί άλλες κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάποιος που δεν είναι πολίτης χώρας του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ESTA και θα χρειαστεί βίζα ή άλλου τύπου ταξιδιωτικό έγγραφο.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα VWP

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες από χώρες του VWP φθάνουν στις ΗΠΑ μέσω εμπορικής πτήσης ή μέσω θαλάσσιου μεταφορέα. Ένας μικρότερος αριθμός φτάνει μέσω χερσαίων συνοριακών διαβάσεων. Όσοι φτάνουν από ξηράς, το κάνουν συχνά μέσω μιας συνοριακής διάβασης ΗΠΑ/Καναδά, αν και πολλοί επισκέπτες εισέρχονται στις ΗΠΑ και μέσω των μεξικανικών συνόρων.

Στο μέλλον, οι ταξιδιώτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του VWP και εισέρχονται στις ΗΠΑ από ξηράς, αέρος ή θαλάσσης θα πρέπει να λάβουν εγκεκριμένη ESTA ή βίζα των ΗΠΑ.

Τι γίνεται με κάποιον από χώρα που δεν είναι κάτοικος κράτους-μέλους ΠΟΠ και θέλει να εισέλθει στις ΗΠΑ από ξηράς;

Στο εξής, όσοι προέρχονται από χώρες που δεν είναι κάτοικοι χωρών VWP θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση I-94, ώστε οι αρχές να μπορούν να παρακολουθούν πότε έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και πότε έφυγαν ξανά. Πρέπει να συμπληρώσουν αυτές τις αιτήσεις I-94 ηλεκτρονικά – η επιλογή σε χαρτί έχει καταργηθεί.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΊΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΈΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΌ ΞΗΡΆΣ

Στο υπόλοιπο του παρόντος άρθρου, θα εξετάσουμε αναλυτικότερα τους κανόνες που ισχύουν για τα άτομα που θέλουν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηράς και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν όταν κάποιος συνδυάζει το ταξίδι από ξηράς με το θαλάσσιο ή το αεροπορικό ταξίδι.

Τι θα συμβεί αν προσπαθήσω να διασχίσω τα σύνορα ΗΠΑ/Καναδά χερσαία χωρίς ESTA;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι πολίτες χώρας που είναι μέλος του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά ή το Μεξικό σε χερσαίο συνοριακό σταθμό πρέπει να διαθέτουν έγκυρη ESTA. Δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα έντυπα I-94W σε χαρτί.

Ποια είναι η κατάσταση εάν έχω ήδη εγκεκριμένη ESTA;

Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρα VWP με εγκεκριμένη ESTA θα βρουν τη νέα διαδικασία εισόδου πιο απλουστευμένη, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν το έντυπο I-94W κατά την άφιξή τους στη συνοριακή διάβαση. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση μιας αίτησης ESTA απαιτεί λιγότερο χρόνο από τη συμπλήρωση ενός έντυπου εντύπου. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστούν 72 ώρες ή και περισσότερο μέχρι να εγκριθεί η αίτηση ESTA, οπότε η καλύτερη επιλογή σας είναι να υποβάλετε την αίτηση ESTA λίγες ημέρες πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

Πώς λειτουργεί αν θέλω να φύγω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δια ξηράς;

Οι ταξιδιώτες που φεύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηράς θα έχουν, στο εξής, τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά, δηλαδή δεν θα υπάρχει πλέον χάρτινο αποκορύφωμα. Οι νέοι ηλεκτρονικοί φάκελοι περιέχουν όλα τα δεδομένα που, μέχρι πέρυσι, συλλέγονταν μέσω έντυπης φόρμας.

Τι γίνεται αν φύγω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δια θαλάσσης ή αεροπορικώς;

Εάν φτάσετε στις ΗΠΑ χερσαία από το Μεξικό ή τον Καναδά και στη συνέχεια αναχωρήσετε αεροπορικώς ή δια θαλάσσης, το νέο ηλεκτρονικό αρχείο αναχώρησης θα περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αναχώρησή σας.

Πώς θα μπορέσω να αποδείξω ότι δεν υπερέβηκα την ισχύ των παλαιών μου εγγράφων I-94W ή I-94;

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Φύλαξης συμβουλεύει τους αιτούντες να ελέγξουν τα στοιχεία τους I-94 ηλεκτρονικά για να βεβαιωθούν ότι είναι σωστά, επισκεπτόμενοι την ακόλουθη διεύθυνση URL: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home.

Για να είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να αποδείξετε την υπόθεσή σας σε περίπτωση διαφωνίας, πρέπει να διατηρείτε πάντα τα ακόλουθα αρχεία μέχρι να εγκαταλείψετε τις Ηνωμένες Πολιτείες:

  • Την πρωτότυπη κάρτα επιβίβασης που δείχνει πότε φύγατε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Φωτοαντίγραφα των σελίδων του διαβατηρίου σας που περιέχουν τις σφραγίδες άφιξης και αναχώρησης του ταξιδιού σας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Αποδείξεις μισθοδοσίας που αποδεικνύουν ότι είχατε εισόδημα όταν επισκεφτήκατε τις ΗΠΑ.
  • Πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικές καταστάσεις που δείχνουν ότι κάνατε πληρωμές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την αναχώρησή σας.
  • Τα πιστοποιητικά φοίτησης στο σχολείο ή οι μετεγγραφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν να αποδειχθεί ότι φύγατε από τις ΗΠΑ όταν λέτε ότι φύγατε.

Η χρήση του VWP (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) συνεπάγεται μειονεκτήματα;

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες προϋποθέσεις προτού αποφασίσετε να υποβάλετε αίτηση για ESTA στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης:

  • Δεν έχετε δικαίωμα έφεσης εάν σας αρνηθούν την είσοδο στις ΗΠΑ. Μπορείτε, ωστόσο, να υποβάλετε αίτηση για βίζα
  • Εάν εισέλθετε στις ΗΠΑ με ESTA, δεν μπορείτε να την παρατείνετε αργότερα.

Η κατώτατη γραμμή

Οι ταξιδιώτες από χώρες του VWP που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό ή τον Καναδά μέσω χερσαίου συνοριακού σταθμού πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για ESTA. Τα έντυπα I-94W σε χαρτί δεν γίνονται πλέον δεκτά. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για ESTA τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την προβλεπόμενη άφιξή σας στο συνοριακό σταθμό.