Γιατί η ESTA ζητάει τις πληροφορίες μου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Category: ESTA Social Media | 0
Πληροφορίες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ESTA

Με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν από την CBP τα δεδομένα μου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συλλέχθηκαν μέσω της νέας ερώτησης που εισήχθη στην αίτηση ESTA τον Δεκέμβριο του 2016;

Τα δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιηθούν από την CBP για τη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό πιθανών απειλών, για τη λήψη επίσημης απόφασης σε περιπτώσεις απαλλαγής από την επιλεξιμότητα του VWP, για τον έλεγχο της εγκυρότητας και της νομιμότητας των ταξιδιών και κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ESTA.

Μπορώ να εξαιρεθώ από την παροχή των πληροφοριών μου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ESTA;

Εάν επιλέξετε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και ο προσωρινός έλεγχος της CBP αποκαλύψει πιθανώς ανησυχητικές πληροφορίες ή την ανάγκη περαιτέρω επικύρωσης των πληροφοριών, ένας ειδικός υπάλληλος της CBP θα μελετήσει τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σε οποιαδήποτε ή όλες αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα γίνει με τρόπο που θα σέβεται τις επιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου του αιτούντος για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, μαζί με άλλα εργαλεία και δεδομένα που χρησιμοποιούν συνήθως τα μέλη του προσωπικού της CBP κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Πώς θα χρησιμοποιήσει η CBP τις πληροφορίες μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Για παράδειγμα, η CBP θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιβεβαιώσει ή να υποστηρίξει τις πληροφορίες που έχει παράσχει ένας ταξιδιώτης στην αίτησή του. Αυτό θα ενισχύσει τη διευκόλυνση των νόμιμων ταξιδιών με την εισαγωγή ενός πρόσθετου τρόπου για την εκδίκαση θεμάτων που σχετίζονται με ζητήματα όπως το επάγγελμα, η ταυτότητα, τα προηγούμενα ταξίδια και παρόμοια θέματα.

Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο για την επισήμανση πιθανών περιπτώσεων απάτης ή εξαπάτησης. Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν να γίνει διάκριση μεταξύ των ατόμων των οποίων τα δεδομένα παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για την επιλεξιμότητά τους για ταξίδια και των περιπτώσεων όπου τα δεδομένα αυτά προκαλούν ανησυχία.

Το DHS θα μεταχειρίζεται τα αναγνωριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο όπως και κάθε άλλο δεδομένο που συλλέγεται μέσω ESTA. Οι διαδικασίες αυτές έχουν τεκμηριωθεί από το DHS στην τελευταία PIA (εκτίμηση επιπτώσεων στην ιδιωτική ζωή) και SORN (ειδοποίηση για το σύστημα αρχείων), τα οποία μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του DHS στη διεύθυνση www.dhs.gov/privacy.

Ποια νέα στοιχεία δεδομένων εισήχθησαν στην εφαρμογή ESTA τον Δεκέμβριο του 2016;

Το DHS εισήγαγε την ακόλουθη (προαιρετική) ερώτηση στο έντυπο I-94W και στην ESTA: “Παρακαλούμε εισάγετε πληροφορίες που σχετίζονται με την ηλεκτρονική σας παρουσία – Πάροχος/Πλατφόρμα- Αναγνωριστικό μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.

Το αναθεωρημένο έντυπο αίτησης ESTA αναφέρει σαφώς την ερώτηση αυτή ως “προαιρετική”. Σε περίπτωση που ένας αιτών αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί να παράσχει αυτές τις πληροφορίες ή απλώς δεν έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να υποβάλει αίτηση ESTA χωρίς κανένα αρνητικό συμπέρασμα ή ερμηνεία.

Οποιαδήποτε αίτηση ESTA μπορεί να απορριφθεί για διάφορους λόγους και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εγκριθεί με ή χωρίς πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.