Τι είναι το πρόγραμμα Global Entry;

Category: Υπηρεσίες CBP | 0
Τι είναι το πρόγραμμα Global Entry;

Ο όρος “Global Entry” αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται η υπηρεσία CBP (Τελωνεία και Προστασία των Συνόρων) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιτρέπει στους ταξιδιώτες χαμηλού κινδύνου, οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση εκ των προτέρων, να απολαμβάνουν ταχεία εκκαθάριση κατά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέλη του προγράμματος μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ μέσω αυτόματων περιπτέρων. Ωστόσο, αυτά τα περίπτερα δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα αεροδρόμια. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Πώς λειτουργεί;

Κατά την άφιξή τους σε ένα συμμετέχον αεροδρόμιο, τα μέλη του προγράμματος Global Entry μπορούν να πάνε κατευθείαν σε ένα περίπτερο Global Entry και να προσκομίσουν μια αναγνώσιμη από μηχάνημα κάρτα μόνιμου κάτοικου ή διαβατήριο. Το επόμενο βήμα είναι να περάσετε από σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων για να επαληθευτούν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα. Μετά από αυτό το μέλος θα περάσει από τελωνειακό έλεγχο και στη συνέχεια το περίπτερο θα εκδώσει στο μέλος μια απόδειξη για τη συναλλαγή και θα το κατευθύνει στην παραλαβή αποσκευών. Μόλις πάρουν τις αποσκευές τους, μπορούν να φύγουν από το αεροδρόμιο.

Για να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα Global Entry, πρέπει να έχετε λάβει προηγούμενη έγκριση. Κάθε υποψήφιος θα υποβάλλεται σε προσωπική συνέντευξη και αυστηρό έλεγχο του ιστορικού του πριν του επιτραπεί να γίνει μέλος.

Σημείωση: Παρόλο που η Global Entry αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας, μεμονωμένα μέλη ενδέχεται να εντοπιστούν για πρόσθετες ερωτήσεις κατά την άφιξή τους. Οποιοσδήποτε παραβιάζει οποιονδήποτε από τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, θα αντιμετωπίσει τις σχετικές ενέργειες επιβολής και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα μπορεί να τερματιστεί.

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος Global Entry;

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν να χάνουν χρόνο. Ως μέλος του προγράμματος Global Entry που έχει υποβληθεί σε προκαταρκτικό έλεγχο και έχει εγκριθεί, θα μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στο περίπτερο Global Entry κατά την άφιξή σας στις ΗΠΑ και, από εκεί, να παραλάβετε τις αποσκευές σας και να συνεχίσετε τη διαδρομή σας.

Λόγοι για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα Global Entry

  • Οι γραμμές επεξεργασίας θα είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν για εσάς.
  • Δεν χρειάζεται καμία γραφειοκρατία.
  • Οι χρόνοι αναμονής μειώνονται δραστικά.
  • Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα ταχείας εισόδου σε ορισμένες υπερπόντιες χώρες.
  • Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Επιλεξιμότητα: Ποιος δικαιούται να ενταχθεί στην Global Entry;

Το πρόγραμμα Global Entry είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και σε όσους έχουν νόμιμο καθεστώς μόνιμης διαμονής.

Οι πολίτες και οι κάτοικοι αυτών των χωρών μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στην Global Entry:

Αργεντινή, Βραζιλία, Μπαχρέιν, Ινδία, Κολομβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Παναμάς, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ταϊβάν και Μεξικό. Οι κάτοικοι και οι πολίτες του Καναδά μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της Global Entry εάν ενταχθούν στο πρόγραμμα NEXUS.

Σημείωση: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ανάλογα με τη χώρα σας, ενδέχεται να πρέπει να συμμορφωθείτε με πρόσθετες απαιτήσεις. Εάν είστε κάτω των 18 ετών, θα χρειαστείτε επίσης την άδεια των γονέων σας ή του νόμιμου κηδεμόνα σας για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Global Entry.

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην πληρώσω τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα Global Entry;

Ναι, υπάρχουν, στην πραγματικότητα, αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας αρνηθούν να γίνετε μέλος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης δώσατε ελλιπείς ή ψευδείς πληροφορίες.
  • Έχετε κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα.
  • Εκκρεμούν εναντίον σας ποινικές κατηγορίες.
  • Εκκρεμούν εντάλματα σε βάρος σας, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ.
  • Έχετε κριθεί ένοχος για παράβαση οποιουδήποτε γεωργικού, μεταναστευτικού ή τελωνειακού κανονισμού σε οποιαδήποτε χώρα.
  • Έχετε κριθεί ένοχος για παράβαση του νόμου στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού.
  • Είστε επί του παρόντος αντικείμενο ενεργής έρευνας από οποιαδήποτε τοπική, πολιτειακή ή ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία επιβολής του νόμου.
  • Η αίτησή σας για αγορά πυροβόλου όπλου απορρίφθηκε.
  • Δεν μπορείτε να πείσετε την CBP ότι είστε αιτών χαμηλού κινδύνου.
  • Δεν είστε παραδεκτός στις ΗΠΑ βάσει των μεταναστευτικών κανονισμών. Αυτό περιλαμβάνει τους αιτούντες που έχουν έγγραφα αποφυλάκισης υπό όρους ή απαλλαγή από το απαραδέκτως εισερχόμενο.

Υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τα παιδιά;

Το σύστημα Global Entry δεν έχει καμία ελάχιστη απαίτηση όσον αφορά την ηλικία – αλλά αν είστε κάτω των 18 ετών, θα πρέπει να έχετε την άδεια του νόμιμου κηδεμόνα ή του γονέα σας για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλη του προγράμματος Global Entry.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Ανοίξτε έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό για το σύστημα εγγραφής Global Entry Enrollment System.
  • Πληρώστε το σχετικό τέλος αίτησης. Αυτό είναι προς το παρόν $100 και δεν μπορεί να επιστραφεί.
  • Προγραμματίστε μια συνέντευξη σε ένα από τα κέντρα εγγραφής Global Entry Enrollment Centers. Εάν δεν έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας, ο νόμιμος κηδεμόνας ή ο γονέας σας θα πρέπει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υποβολής αιτήσεων Global Entry

  • Πριν κάνετε την αίτησή σας, βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Global Entry.
  • Ανοίξτε τώρα έναν λογαριασμό TTP (Trusted Traveler Program). Ανεξάρτητα από την ηλικία του, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει τον δικό του λογαριασμό TTP (Πρόγραμμα Εμπιστευμένων Ταξιδιωτών).
  • Στη συνέχεια, συνδεθείτε στο λογαριασμό TTP που δημιουργήσατε και συνεχίστε με την αίτηση.
  • Πληρώστε το απαιτούμενο τέλος αίτησης ύψους 100 δολαρίων χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα ή ηλεκτρονικό τραπεζικό έμβασμα.
  • Προγραμματίστε μια συνέντευξη σε ένα από τα κέντρα εγγραφής Global Entry Enrollment Centers.

Μετά την παραλαβή της ορθά συμπληρωμένης αίτησης, η Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Φύλαξης θα προβεί σε επανεξέταση. Εάν εγκρίνουν υπό όρους την αίτησή σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση στο λογαριασμό σας στο TTP για να κανονίσετε μια συνέντευξη στο πλησιέστερο κέντρο εγγραφής Global Entry Enrollment Center.

Όταν πάτε για τη συνέντευξη, βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας είναι ακόμη σε ισχύ και πάρτε το μαζί σας. Επίσης, πάρτε ένα άλλο είδος ταυτότητας, για παράδειγμα μια ταυτότητα ή άδεια οδήγησης. Εάν είστε νόμιμος μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να έχετε μαζί σας στη συνέντευξη την αναγνώσιμη από μηχάνημα κάρτα μόνιμου κατοίκου.

EoA ή εγγραφή κατά την άφιξη

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο διαχειρίζεται η CBP, επιτρέπει στους αιτούντες για το σύστημα Global Entry που έχουν εγκριθεί υπό όρους να παραστούν στην απαιτούμενη συνέντευξη κατά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταργεί την ανάγκη για έναν τέτοιο αιτούντα να πάει για συνέντευξη σε κέντρο εγγραφής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την άφιξή του σε ένα διεθνές αεροδρόμιο των ΗΠΑ, ο εν λόγω αιτών θα πρέπει απλώς να ακολουθήσει τις πινακίδες που δείχνουν το δρόμο προς το γραφείο CBP, όπου οι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν την απαραίτητη συνέντευξη Global Entry στο πλαίσιο του ελέγχου εισδοχής.

Εάν πάσχετε από αναπηρία και χρειάζεστε βοήθεια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Global Entry, θα πρέπει, κατά την άφιξή σας για τη συνέντευξη, να ενημερώσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι χρειάζεστε πρόσθετη υπηρεσία, βοήθεια ή τροποποίηση πριν μπορέσετε να λάβετε μέρος στη συνέντευξη.

Λάβετε υπόψη ότι εάν ζητήσετε μια υπηρεσία, βοήθεια ή τροποποίηση και δεν είναι διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή, το CBP ενδέχεται να αναβάλει τη συνέντευξη για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Κατά την άφιξή σας για τη συνέντευξη EoA θα πρέπει να έχετε έτοιμα τα ακόλουθα έγγραφα:

  1. Διαβατήριο που δεν έχει λήξει. Εάν έχετε εκδώσει δύο ή περισσότερα διαβατήρια, φέρτε τα όλα στη συνέντευξη για να μπορέσει το προσωπικό να προσθέσει τις απαραίτητες πληροφορίες στον φάκελό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα διαβατήρια στο μέλλον όταν κάνετε check-in στο περίπτερο Global Entry μετά την άφιξή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  2. Έγγραφα που αποδεικνύουν την κατοικία σας, για παράδειγμα, δήλωση υποθήκης, άδεια οδήγησης με έγκυρη διεύθυνση, λογαριασμός κοινής ωφέλειας ή δήλωση πληρωμής ενοικίου. Οι ανήλικοι δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με αυτή την απαίτηση. Εάν έχετε κάρτα μόνιμου κατοίκου, θα πρέπει επίσης να την έχετε μαζί σας στη συνέντευξη.